19 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

19° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Golubović: Postoji prostor za saradnju crnogorskih i makedonskih privrednika

Ekonomija

Comments 0

Golubović: Postoji prostor za saradnju crnogorskih i makedonskih privrednika

Izvor: Mina bussines

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Prostora za saradnju crnogorskih privrednika sa makedonskim, pored postojećeg, ima u proizvodnji zdrave hrane, turizmu, građevinarstvu, a posebno u metalskoj industriji, ocijenio je predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović.

On je na sastanku sa ambasadorom Sjeverne Makedonije, Mihajlom Trpkovskim, kazao da kada bi poslovno-ekonomska saradnja privrednika iz Crne Gore i Makedonije, oslonjena na dobre političke odnose, bila intenzivna kao što je ova među privrednim komorama, onda bi ona bila na punu korist njihovih privrednika i ekonomija.

Golubović je, kako je saopšteno iz PKCG, ukazao na posebno kvalitetno partnerstvo koje poslovne asocijacije imaju u okviru Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke, uz brojne značajne projekte kojima se doprinosi otklanjanju barijera za protok ljudi, robe i investicija.

Golubović je upoznao Trpkovskog sa makroekonomskim pokazateljima Crne Gore prije i tokom pandemije, potencirajući da je i ova kriza ukazala na neophodnost širenja baze za proizvodnju i uopšte produktivnost crnogorske ekonomije.

Golubović je pozvao makedonske investitore da se upoznaju sa potencijalima pojedinih crnogorskih kompanija u ovim oblastima, koje, prema njegovim riječima, itekako imaju resurse za uspješno poslovanje.

Sagovornici su istakli važnost jačanja ekonomske saradnje dvije države i saglasili se da međusobne investicione aktivnosti svakako treba pospješiti i pojačati, jer su na veoma niskom nivou.

„Najbolji recept za borbu protiv krize je investiranje u razvojne projekte. Bolju posjetu turista iz Sjeverne Makedonije uslovljava saobraćajna povezanost dvije države koja bi mogla biti značajno bolja, kroz uspostavljanje direktne avio linije između glavnih gradova, ali i završetak planiranih saobraćajnica između Crne Gore i Kosova, odnosno Albanije, pa je sa sastanka upućena podrška nadležnima za realizaciju ovih, ranije planiranih, projekata“, navodi se u saopštenju.

Trpkovski je naveo da će u fokusu njegovih aktivnosti biti ekonomska diplomatija i zatražio registre crnogorskih firmi kako bi pomogao uspostavljanju partnerstava sa njihovim makedonskim kolegama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR