17 °

max 21 ° / min 16 °

Ponedjeljak

17.05.

21° / 16°

Utorak

18.05.

23° / 14°

Srijeda

19.05.

22° / 12°

Četvrtak

20.05.

20° / 13°

Petak

21.05.

21° / 11°

Subota

22.05.

22° / 11°

Nedjelja

23.05.

23° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vajs o dugu za auto-put: EU da restrukturira kineski zajam

Izvor: Pobjeda

Ekonomija

Comments 2

Vajs o dugu za auto-put: EU da restrukturira kineski zajam

Izvor: rtcg.me

Autor: Antena M

  • Viber

olitičke partije u Crnoj Gori treba da počnu da grade kompromise i da prestanu da polarizuju zemlju, kaže za Javni servis poslanik Evropskog parlamenta Tomas Vajs. Ističe da podržava aktivnosti potpredsjednika Vlade u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i da naša zemlja u toj oblasti blisko sarađuje sa Europolom i Interpolom. Kao rješenje za crnogorski dug prema Kini, Vajs smatra da EU treba da restrukturira kineski zajam ka evropskom, kako bi se spriječio politički uticaj na zemlju.

Vajs ističe da su u borbi protiv organizovanog kriminala Crnoj Gori potrebni konkretni koraci koji će doprinijeti jačanju vladavine prava

"Aktivnosti Dritana Abazovića su vrlo hrabre, on ispunjava obaveze koje je dao prije izbora kada je riječ o borbi protiv organizovanog kriminala, i pokušava da ojača vladavinu prava u zemlji. Smatram da je to dobra stvar koju treba uraditi na putu ka EU. Znamo da ima problema iz prošlosti koji treba da budu riješeni, a samo konkretne akcije pomažu na tom putu", kazao je Vajs.

Komentarišući prijetnje potpredsjedniku Vlade, Vajs poručuje da crnogorska policija u tom, ali i u ostalim slučajevima blisko sarađuje sa Europolom i Interpolom. Poslanik Zelenih, koji je i član parlamentarne Delegacije sa Crnom Gorom nedavno je učestovao u raspravi povodom prvih mjeseci rada crnogorske vlade. Na pitanje da li je zadovoljan dostignućima izvršne vlasti u kontekstu EU integracija Vajs poručuje da je za poštovanje što je crnogorska Vlada i dalje sto odsto usklađena sa vanjskom politikom EU, što je posvećena prozapadnom putu Crne Gore i transatlantskim vezama.

"To je vrlo zadovoljavajuće za nas. U pitanju je teška koalicija i oni imaju svoje interne debate i pokušavaju da nađu kompromise, što nije uvijek najlakše", kaže Vajs.

Međutim, pred crnogorskim vlastima su i dalje neke suštinske odluke, poput usvajanja budžeta i izmjene tužilačkih zakona. Vajsa smo pitali koji je, po njegovom mišljenju, najbolji scenario izlaska iz političke krize vladajuće većine.

"Najbolji scenario je da političke partije počnu da grade kompromise i da prestanu da pokušavaju da dijele i polarizuju zemlju. To neće pomoći niti Crnoj Gori niti ijednoj strani. Saradnja je ključ. Kada je riječ o budžetu, koliko sam upoznat, Vlada je predložila budžet i sada DF treba ubijediti da glasa za budžet u Parlamentu. Oni to vezuju za predlog Zakona o tužilaštvu, oko kojeg koalicija pokušava da nađe dogovor koji bi zadovoljio preporuke Venecijanske komisije i EU", napominje Vajs.

Povodom crnogorskog duga za autoput, Vajs kaže da je rješenje nije otplata, već restrukturiranje.

"Ova vlada nije odgovorna za taj dogovor i dug i mora da riješi situaciju koju nije izazvala. Ali svi radimo da približimo Crnu Goru EU. Nije nam interes da Crna Gora zavisi od kineskih odluka i zalažem se da se dug Crne Gore restrukturira ka finansijskim instiucijama EU. To je nešto što možemo i treba da uradimo. Na taj način bi se spriječio politički uticaj na Crnu Goru koji niko ne želi", zaključio je Vajs.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Red Army

Nadam se da će sada Crnogorcima postati jasno da su kreatori sadašnje talibanske vlasti u Crnoj Gori na adresi u Berlinu.

Naroz

Ovaj kao da je sa kruške pao... Iz kojih izvora se informišu ovi ljudi, da li direktno od Dritona ili Milke Tadić? Uglavnom reklo bi se da je dobro dezinformisan.