15 °

max 23 ° / min 13 °

Utorak

18.05.

23° / 13°

Srijeda

19.05.

23° / 12°

Četvrtak

20.05.

19° / 14°

Petak

21.05.

22° / 11°

Subota

22.05.

22° / 11°

Nedjelja

23.05.

23° / 13°

Ponedjeljak

24.05.

23° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Udruženje domaćih zanatskih proizvođača piva: Pored korone guši nas i strani lobi

Ekonomija

Comments 0

Udruženje domaćih zanatskih proizvođača piva: Pored korone guši nas i strani lobi

Autor: Antena M

  • Viber

Udruženje domaćih zanatskih proizvođača piva apeluje na državne organe da ih zaštiti od monopola koji su na domaćem tržištu stvorile inostrane kompanije.

Kako su saopštili, veliki proizvođači konstantno uslovljavaju ugostitelje, kojima ne dozvoljavaju da služe domaće proizvode ukoliko u svojim lokalima imaju strane brendove.

"Takođe, ništa bolja situacija nije ni kada su u pitanju trgovinski lanci. Proizvodi inostranih proizvođača piva u domaćim marketima zastupljeni su 50%, a negdje i više od 80% u odnosu na ukupnu ponudu tog proizvoda. Na taj način onemogućeno je da se piva domaćih proizvođača nađu na policama marketa sa adekvatnim udjelom.

Na ovaj način grupacije “Molson Coors”, “Carlsberg group”, i “Heineken” zajedno sa “Coca Cola” grupom ne dozvoljavaju razvoj malih proizvođača, pa postoji bojazan da će doći do gašenja domaćih pivara", navode u saopštenju.

Apeluju na sve državne organe da stanu na put velikim svjetskim monopolistima i ne dozvole udio na policama veći od 49%, a kako dodaju, praksa zemalja Evropske unije pokazuje da se monopolom smatra i udio veći od 40%.

"Takođe, tražimo da reaguju Agencija za zaštitu konkurencije i Direkcija za zaštitu potrošača pri Ministarstvu ekonomskog razvoja jer su potrošači uskraćeni na pravo izbora. Vjerujemo da nadležni znaju da rasta ekonomije nema bez podrške domaćim proizvođačima te da se na ovaj način ophođenja prema nama proizvođačima povećava spoljnotrgosvinski deficit.

Očekujemo da ćemo dobiti podršku trgovačkih lanaca i ugotitelja Crne Gore jer odgovorno tvrdimo da su naši proizvodi konkurentniji po kvalitetu ali zbog monopola ne mogu da dođu do kupaca", kažu u Udruženju.

Time su, dodaju, i turisti koji dolaze u našu zemlju uskraćeni da konzumiraju domaća piva koja su u većini evropskih zemalja najdostupnija u marketima i ugostiteljskim objektima.

"Ukoliko nadležne državne institucije ne reaguju biće ugroženi domaći proizvođači piva, ali i egzistencija oko 50-ak zaposlenih u našem udruženju, a samim tim biće upitno i dalje zapošljavanje. Rješavanjem ovog problema Crna Gora bi, pored domaće hrane i vina, mogla dobiti i još jedan brend a to je domaće pivo čime bi turistička ponuda zemlje bila bogatija", poručuju iz Udruženja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR