9 °

max 16 ° / min 8 °

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Privrednici traže od Vlade da odustane od povećanja akciza, Konjević: Ne vjerujem da se politikom akciza vodi i zdravstvena politika

Ekonomija

Tag Video
Comments 0

Privrednici traže od Vlade da odustane od povećanja akciza, Konjević: Ne vjerujem da se politikom akciza vodi i zdravstvena politika

Autor: Antena M

  • Viber

Na današnjoj sjednici Odobra za ekonomiju, finansije i budžet predstavnici cjelokupne poslovne zajednice apelovali su na Vladu Crne Gore da odustanu od planiranog povećanja akciza na duvan, alkoholna pića, gazirana pića i slatkiše.

Privredna komora Crne Gore, Unija poslodavaca, Američka privredna komora, Asocijacija menadžera i druga udruženja smatraju da će povećanje akciza dovesti do rasta sive ekonomije.

Podsjetimo, nova akcizna politika mogla bi da poveća cijene cigareta pa bi od 1. jula građani trebalo da izdvoje u prosjeku pola eura više. Takođe, cijena litra gaziranih pića skočila bi 12 centi, kilogram slatkiša 72 centa, a alkoholnih pića od 7 do 15 centi.

Privredna udruženja tražila su na današnjoj sjednici da Vlada odustane od planirane akcizne politike i da se kroz dijalog pronađu održiva rješenja do budžeta 2022.

Konjević: Ne vjerujem da se politikom akciza vodi i zdravstvena politika

Kao jedan od glavnih argumenata Vlade izdvaja se nova zdravstvena politika i potreba usklađivanja akcizne politike sa EU.

Poslanik SDP-a Raško Konjević je, govoreći o politici akciza, rekao da Crna Gora u svom procesu pristupanja EU nema izričitu obavezu prilagođavanja akciznoj politici EU sve do trenutka ulaska u Evropsku uniju.

"Recimo, Hrvatska je imala period usklađivanja sa tom politikom četiri godine nakon ulaska u EU. Teza da će nam povećanje akciza obezbjediti brži ulazak u EU prosto nije tačna“, rekao je Konjević. On je rekao da ključne procjene zavise od turizma, te da ćemo tokom avgusta vidjeti 'jesmo li na zelenoj grani'.  

„Šta smo mi pomogli privredu od korona krize mimo onoga što su subvencije zaposlenima? Koje su to mjere aktivne politike koje smo mi imali u pripremi turističke sezone 2020/2021?“, pitao je Konjević.

On je iskazao saglasnost sa mjerama koje je Vlada predložila, konkretno za pitanje dječijeg dodatka, ali smatra da, kao i u pogledu akciza treba biti prilično osjetljiv.

„Vjerujem da je ono što je poslovna zajednica iskazala vezano za akcize na duvan je sve osim politika, jer njih politika ne interesuje nego isto biznis koji je u tom segmentu zastupljen. Ako je sivo tržište, kako sam čuo, negdje na nivou 40 odsto – zar nije valjda logično da prvo idemo u eliminisanje sivog tržišta pa da onda nakon stabilizacije sa poslovnom zajednicom dogovaramo novu politiku akciza, posebno što ćemo ovu primjenjivati od 1. jula“, kaže Konjević.

On je ukazao i na rizik da će, sa primjenom ove akcizne politike od 1. jula, cijene cigareta biti skuplje nego u zemljama u regionu – od 30 do 90 odsto zavisno koja je zemlja u pitanju.

„Ne mislim da se politikom akciza vodi zdravstvena poltika. Ne može nam za povećavanje akciza i uvođenje novih jedan od ključnih argumenata biti to da tako želimo da rasteretimo troškove zdravstvenog sistema, a sa druge strane ne čujemo dovoljno ostalu argumentaciju“, zaključuje Konjević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR