16 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

16.04.

20° / 13°

Srijeda

17.04.

15° / 9°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

13° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na Durmitoru više od sto hiljada turista

Ekonomija

Comments 0

Na Durmitoru više od sto hiljada turista

Autor: Antena M

  • Viber

Domaći i inostrani turisti „okupirali“ su Durmitor. Trend odlične posjete u julu nastavljen je i u ovom mjesecu, pa bi se moglo desiti da budu oboreni rekordi i iz pretprošle godine, a ona je po broju noćenja na Žabljaku bila rekordna.

Po statistici koju vode u lokalnoj turističkoj organizaciji, u prvoj polovini avgusta bilo je čak 27 odsto više turista nego u istom periodu 2019.

Direktorica Vanja Krgović-Šarović kaže da imaju bolju prijavu i bolju naplatu turističke takse, pa su više nego zadovoljni. Gotovo da nema evropske države iz koje nema gostiju u durmitorskom kraju, parkinzi su pretijesni, a najveća gužva je, uobičajeno, prema Crnom jezeru. Sa obje strane puta koji vodi ka najprometnijem ulazu u NP Durmitor parkirani su automobili i autobusi, pa čak je i na skijalištu Savin kuk dobra posjeta, jer mnogi sunčane dane iskoriste za panoramsku vožnju. Ugostiteljski objekti u podnožju skijališta dnevno u prosjeku imaju oko 300 gostiju.

NP Durmitor već je posjetilo više od stotinu hiljada ljudi, procentualno gledano to je za desetak odsto manje nego u 2019. godini koja se služi kao reper turističkim poslenicima ne samo na Primorju već i sjeveru Crne Gore.

I hotelijeri su zadovoljni, popunjenost je dobra, traži se krevet više i u privatnom smještaju. U nebo svi gledaju i nadaju se toplim danima, jer poznato je da prve kiše na kraju ljeta rastjeraju turiste. No, vjeruju turistički radnici i da se pandemija neće ponovo „zahuktati“, tim prije što će ovom sezonom, ma koliko dobra bila, samo pokriti gubitke iz prošle.

Minuli vikend je i na Žabljaku bio kišan, pa je manje bilo domaćih posjetilaca, a stranci odustaju od boravka u prirodi i manje se kreću.

Miraš Vuković iz žabljačkog Udruženja ugostitelja i hotelijera zadovoljan je. Kaže da konkretno njegov restoran bilježi rezultate slične pretprošlogodišnjim.

– Na Žabljaku kad ima sunca ima i gostiju, a ovog ljeta nije falilo toplih dana. Imamo dobre nejave i dosta rezervacija za septembar, ali umnogome ćemo zavisiti i od novih epidemioloških mjera koje se očekuju početkom narednog mjeseca. U septembru su naši gosti većinom stranci, oni koji ne vole gužve i odlični su vanpasionski potrošači. Recimo, 2019. godine je bilo toplo u septembru i oktobru, temperature se nijesu spuštale ispod 20 stepeni, pa smo imali sjajnu posjećenost čak do polovine novembra – riječi su Vukovića.

Nema na Žabljaku niko preciznu statistiku, ali primjetno je, kažu, da ove godine ima manje Izraelaca, Njemaca i Rusa u poređenju s prethodnim sezonama. Uobičajeno, česti gosti su Francuzi i Belgijanci, Estonaca i Čeha je više, pa i turista iz Indije.

Vukovića raduje što ove sezone imaju dosta i tranzitnih turista.

– Kada govorimo o posjetiocima iz regiona, raduje nas što su se ove sezone mnogi odlučili da ka Primorju idu preko Pljevalja. Dakle, oni su u proputovanju na Žabljaku, u povratku sa Primorja takođe se zadržavaju, neki i prenoće, ali mnogi makar ručaju, a u to vrijeme stranci su u planini, na raftingu, ziplajnu, na biciklu... To je dobro za sve ugostitelje i mislim da bi trebalo narednih sezona da osmislimo programe koji će doprinijeti još boljoj ponudi te vrste – zaključuje Vuković.

Četvrtina gostiju u Kolašinu su bili stranci

Prethodna dva mjeseca bilo je prave turističke gužve koju nijesu pratile očekivane brojke. Aleksandar Vlahović, direktor lokalne turističke organizacije, priznaje da je bilo posla i da je imalo o čemu da se „priča“...

– Tokom jula popunjenost hotelskih kapaciteta u gradu je bila približno oko 80 odsto. U prvoj polovini avgusta popunjenost u hotelskom smještaju i dijelu privatne apartmanske ponude i privatnog smještaja, znala je da se približi i stoprocentnoj. Kada govorimo o strukturi, onda je ubjedljivo najviše domaćih gostiju. Skoro 75 odsto „naših ljudi“ je izabralo Kolašin za ljetovanje, a među njima je najviše Podgoričana i gostiju sa Primorja. Jedna četvrtina dosadašnjih gostiju su stranci. Zanimljivo je da ih je najviše bilo iz Izraela koji u svojim agencijskim turama imaju nezaobilazan Kolašin, ali ih maršrute vode i kroz atraktivne krajolike naše opštine. Nakon Izraelaca, najviše gostiju je bilo iz zemalja regiona – kazao je Vlahović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR