14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
FDA odlaže konačnu odluku o e-cigaretama

Izvor: Shutterstock

Ekonomija

Comments 0

FDA odlaže konačnu odluku o e-cigaretama

Izvor: CNN, NPR, FDA

Autor: Antena M

  • Viber

Američka uprava za hranu i ljekove (FDA) odlučuje o više od šest miliona prijava novih duvanskih proizvoda za opstanak na tržištu. Iako ističe značajan napredak u reviziji naučno zasnovanih alternativa, FDA je saopštila da je potrebno još vremena da odluči da li i koje e-cigarete ostaju u prodaji.

Odlaganje roka o odluci FDA obuhvata i Juul Labs, najpopularniju e-cigaretu među mladima, zbog čega su reagovali pedijatri i zagovornici borbe protiv pušenja. E-cigarete se godinama nalaze u slobodnoj prodaji na tržištu iako nijedna nije dobila zvanično zeleno svjetlo FDA, prenosi CNN. Proizvođačima je dat rok do 9. septembra prošle godine da podnesu prijavu zajedno sa naučno zasnovanim dokazima da bi mogli da opstanu na tržištu.

FDA je saopštila da je preduzela mjere u vezi sa oko 93 odsto podnijetih zahtjeva, što je nazvala „značajnim napretkom“.

"Obavezali smo se da ćemo raditi što je brže moguće na tranziciji sa trenutnog stanja na tržištu na novo u kojem su svi proizvodi dostupni za prodaju podvrgnuti pažljivoj, naučno zasnovanoj reviziji od strane FDA-e i ispunili zakonske standarde", navodi se u saopštenju.

Rok o konačnom izjašnjenju je prolongiran jer FDA želi da osigura da će „opstanak proizvoda biti u skladu sa zaštitom javnog zdravlja, uzimajući u obzir rizike i benefite za cijelu populaciju“.

Saglasnost samo uz dokaze

FDA je tokom prošle godine autorizovala IQOS kao proizvod modifikovanog rizika. Uređaj, koji nije elektronska cigareta jer zagrijava duvan ima zvaničnu dozvolu za promet na tržištu, a proizvođač može da informiše svoje potrošače da IQOS smanjuje izloženost organizma štetnim materijama koje se inače nalaze u cigaretama.

Obrazlažući odluku Mič Zeler, direktor Centra za duvanske proizvode FDA, naveo je da ovaj sistem može da pomogne da pušači ostave cigarete i smanji njihovu izloženost štetnim materijama, ali samo ukoliko u potpunosti pređu na ove proizvode.

„Međutim, potrebno je obaviti još posla da bismo pregledali pristigle prijave i nastavili da preduzimamo odgovarajuće korake u zaštiti stanovništva od svih duvanskih proizvoda, najviše e-cigareta koje i dalje ostaju najzastupljenije u Americi“, rekao je Zeler u zajedničkoj izjavi sa vršiocem dužnosti komesara FDA, dr Dženet Vudkok.

Prošlog mjeseca odbijen je zahtjev za slobodnu prodaju JD Nova LLC a njihovih 4,5 miliona proizvoda moraju da se povuku zbog nedostatka kompletne dokumentacije procjene uticaja ovih elektronskih cigareta na okolinu.

Većina prijava odbijena

FDA je preduzela značajne korake za prijave više od šest miliona proizvoda poznatih kao elektronski uređaji za isporuku nikotina – odbijajući većinu zahtjeva, ukljućujući i pomenute proizvode zbog nepotpune dokumentacije. Uprava je takođe odbila zahtjeve za 946.000 prozivoda sa ukusima, navodi se u zajedničkom saopštenju.

"Obavezali smo se da ćemo raditi što je brže moguće na tranziciji sa trenutnog stanja na tržištu na novo u kojem su svi proizvodi dostupni za prodaju podvrgnuti pažljivoj, naučno zasnovanoj reviziji od strane FDA i ispunili zakonske standarde", navodi se u izjavi FDA.

Osvajanje tržišta

„Velike vejping kompanije kao što je Juul su manje zabrinute zbog aktivnosti FDA u odnosu na manje proizvođače“, kaže Kejtlin Huk, profesor prava na Univerzitetu u Merilendu. Huk smatra da veliki manje brinu jer su podnijeli prijave sa značajnom količinom naučnih podataka i rezultata istraživanja, ali postoji mnogo drugih proizvođača čija je baza naučnih dokaza vjerovatno slabija.

„Mislim da ćemo vidjeti oživljavanje tržišta, pa će glavni proizvođači vjerovatno ostati u poslu, a neki manji će biti prinuđeni da izađu“, rekla je Huk.

Prema ranijim procjenama, zbog procesa autorizacije elektronskih uređaja oko 14.000 proizvođača će biti primorano da zatvori svoj biznis, što potencijalno ostavlja 160.000 Amerikanaca bez posla.

Inicijativa za uređenje tržišta alternativnih proizvoda stigla je tokom mandata prethodne administracije, jer su proteklih godina, a neposredno pred izbijanje pandemije koronavirusa, razni neprovjereni elektronski uređaji dospjevali u ruke najčešće tinejdžera, a čak i vejpera koji su njima nestručno rukovali.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR