12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kostić: Projekat “Evropa sad ” nosi velike rizike

Ekonomija

Comments 0

Kostić: Projekat “Evropa sad ” nosi velike rizike

Izvor: Gradski Portal

Autor: Antena M

  • Viber

Ukoliko se program „Evropa sad“ sprovede odjednom, mogući su veliki rizici poput povećanja nezaposlenosti, rada na crno, inflacije i smanjenja konkurentnosti jer zarade moraju pratiti produktivnost, objašnjava za Gradsku televiziju ekonomski analitičar prof. dr Vasilije Kostić.

“Ove mjere će u najvećoj mjeri da pogode mala preduzeća. To znači da će preduzeća biti prinuđena da otpuštaju radnike, tako da se ja plašim da će to biti doprinos rastu nezaposlenosti”, kazao je Kostić.

Nedostatak projekta prvi će osjetiti oni sa najmanjim primanjima smatra bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

“Ovaj program ima ozbiljnu manjakvost u tome što je krenuo sa raspodjelom prije nego je nešto stvoreno i što čupka iz drugih djelova sistema ono što je tim sistemima namijenjeno kao što su penzioneri, zdravstvo i sam nosi velike rizike”, upozorava Ivanović.

Ako predlagači zanemare te rizike, program „Evropa sad“ biće više politički a po najmanje ekonomski projekat.

“Ukoliko ne uvažavate ekonomske zakonitosti i ukoliko vam na to ukazuju i neke značajne međunarodne organizacije i finansisjke institucije a pri tom postoji jasno naučno dokazana činjenica o modelu uticaja takvog ponašanja, onda se može pomisliti da postoje neki drugi ciljevi a ne ekonomski”, ocijenio je Kostić.
To bi prema riječima Petra Ivanovića moglo biti pripremanje terena za novo zaduženje.

“A na ovaj način će doći do povećanja cijena i na kraju cijenu platiti svi građani Grne Gore”, dodaje Ivanović.

U prilog tome ide i naziv “Maršalov plan” koji prema riječima Kostića nema veze sa ekonomskim.

“To je program koji je podignut, pokrenut i koncipiran za obnovu porušene Evrope i evropske privrede. Dakle, ovo apsolutno nema veze sa tim”, kazao je Kostić.

Da su osnovni ciljevi programa „Evropa sad“ potpuno usmjereni na ekonomski program nijesu uvjereni ni u međunarodnim institucijama pa su predlagačima preporučili faznu razradu programa. U suprotnom smatraju naši sagovornici biće više štete nego koristi.

“Ovo što mi sada pričamo nema nikakve veze sa oporavkom Crne Gore. Može neko da voli ili ne voli turizam ali činjenica da u su turizam i usluge važni a vi razvijate plan u kojem nemate nikakvu podršku onome što je okosnica vše ekonomije a dičiti se ciframa je kontradiktornost”, zaključio je Ivanović za Gradsku televiziju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR