9 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đurović: Čemu Otvoreni Balkan sa tri zemlje, kad Berlinski proces podržava šest?

Ekonomija

Comments 2

Đurović: Čemu Otvoreni Balkan sa tri zemlje, kad Berlinski proces podržava šest?

Autor: Antena M

  • Viber

Inicijativa Otvoreni Balkan ima političku dimenziju, ocijenila je za Antenu M predsjednica Crnogorske panevropske unije Gordana Đurović.

Objašnjava da su EU, kao i svih šest zemalja Zapadnog Balkana, u novembru prošle godine u okviru Berlinskog procesa podržali Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište.

“Svi se slažemo da treba ići sa reformama da se ostvari jedinstveno tržište za šest zemalja, a da istovremeno to ne zaustavlja put i dinamiku integracije svake zemlje prema EU pojedinačno. Svaka inicijativa, bila ona Mali šengen ili Open Balkan, koja polazi od tri zemlje, kritikujući zašto nema još tri, nije u biti ono što smo svi prihvatili i ima političku dimenziju. Otvoreni Balkan je ostao na nivou tri zemlje i ne znam zašto se politički toliko insistira na nečemu što su planovi za tri zemlje kada možemo bez problema da imamo planove za šest zemalja bez ikakvih političkih zastoja”.

Đurović smatra da treba i dalje stati ispod kišobrana Berlinskog procesa i da treba raditi zajedničko regionalno tržište i dogovoreni Akcioni plan.

“Otvoreni Balkan je dio Common regional marketa, to nije ništa novo ni originalno, on je dio onoga što već imamo usaglašeno i dogovoreno. Inicijativa nastaje šest mjeseci poslije dogovora u okviru Berlinskog procesa, pitanje je zašto nastaje? Nema potrebe za Otvorenim Balkanom i nema potrebe politički pritiskati druge zemlje da tome pristupaju, nego treba uložiti dodatni napor da se sve mjere iz Akcionog regionalnog plana za zajedničko regionalno tržište ostvare”.

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar skoro je izjavio da Otvoreni Balkan neće uspjeti ako tu nije svih šest država.

Upitana zašto je ta inicijativa neprihvatljiva za dio crnogorskih struktura, Đurović ponavlja da je za nju inicijativa “čista politika”.

“Ako ćemo se baviti biznisom i ekonomijom imamo ono što smo utvrdili svi zajedno novembra 2020. i ajmo da to ostvarimo i to je i poruka iz SAD-a. Nešto će uspjeti ako su otvorena vrata i jednak pristup za svih šest partnera regije. Otvoreni Balkan je parcijalna inicijativa i zbog toga je više obojena politički, a mnogo manje ekonomski. I zbog toga bi trebalo da pokažemo fleksibilnost da idemo prema onome o čemu smo se već saglasili”, zaključila je Đurović. 

Podsjetimo, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović izjavio je da treba podržati svaku regionalnu inicijativu.

"Sve regionalne inicijative treba podržati i nijedna reginalna inicijativa nije zamjena za Evropsku uniju. Da bi stigli u EU mi moramo da jačamo regionalnu saradnju. Svaka inicijativa koja u tome pomaže, između ostalih Berlinski proces u kome mi učestvujemo, ili neka druga inicijativa koja bi mogla da se pojavi oko nekog drugog segmenta, mislim da idu u pravcu ubrzavanja integracionog procesa", kazao je on i dodao da Crna Gora treba "da gas" u integracijama.

Ocjene da je ovom izjavom Abazović podržao Otvoreni Balkan ali i dao dodatan zamajac spekulacijama da je jedan od "piona" Aleksandra Vučića u Crnoj Gori, prof. dr Gordana Đurović nije željela da komentariše. 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Istorija

Interes Albanije je da privuče srpske turiste koji bi bez zaustavljanja na granici masovno pohrlili tamo.Već ove godine su u znatnom broju letovali u Alb.Interes Srbije je nesmetano plasiranje proizvoda prehrambene i konditorske industrije u Alb. I Makedoniju. Koji je interes Makedonije, ne znam.

Brko

Otvoreni Balkan je zamisao ili bolje reći plagijat srpske politike iza koje ne stoji dobra namjera.