13 °

max 22 ° / min 12 °

Ponedjeljak

13.05.

22° / 12°

Utorak

14.05.

17° / 13°

Srijeda

15.05.

19° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pejović za Antenu M: Juče počelo gašenje KAP-a, pozivam Abazovića da ne čeka, nađite odmah šta sam zgriješio

Ekonomija

Tag Video
Comments 11

Pejović za Antenu M: Juče počelo gašenje KAP-a, pozivam Abazovića da ne čeka, nađite odmah šta sam zgriješio

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber
Poljska kompanija ZGH zainteresovana da kupi rudnik Boksita

Vlasnik kompanije UNIPROM Veselin Pejović bio je gost današnje Drugačije radio veze. 

Pejović je na početku emisije kazao da je juče počelo gašenje KAP-a.

"Mi smo najavili juče CGES-u smanjenje, što smo u obavezi da uradimo, jer dan unaprijed morate najaviti isporuku, sa kojom snagom treba da vas narednog dana snabdijevaju električnom energijom. Već smo juče najavili 2MW spuštanje, i to ćemo do 31. završiti, kada planski treba da bude ugašen", naveo je on.

Pejović je podsjetio da su prilikom sklapanja ugovora sa EPCG, tražili isporuku 110 MW struje.

"Prethodni menadžment nam je saopštio: može od 61 do 71 MW, da bi KAP mogao da se snabdijeva iz sopstvenih izvora, da ne bi uvozili. Ja sam to prihvatio. Pristupili smo tada gašenju (dijela ćelija) i KAP je ostao da radi na 174 ćelije. Sklopili smo ugoivor sa EPCG, cijena struje 45 eura plus PDV, a da za uredno plaćanje da imamo popust od 5 odsto. Međutim, u šestom mjesecu (2021.), ja sam se obratio EPCG, pošto je došao novi menadžement da provjerim kakva je moja sudbina", objašanjava Pejović.

Precizira da se 15. juna obratio menadžmentu EPCG i upoznao ih sa situacijom. Odgovora, međutim, nije bilo.

"Niko za šest mjeseci nije se našao ni da okrene telefon. Drugim dopisom u oktobru, pravimo urgenciju da vidimo šta je sa tim. Niko se ni o tom dopisu ne oglašava, da bi me 15. novembra doveli pred svršeni čin, poslali predlog ugovora za 2022.", pojasnio je Pejović.

Pejović poručuje da EPCG pravi manipulaciju prema građanima Crne Gore,  stvarajući utisak da će, ako se da električna energija bude i dalje prodavala KAP-u po 45 eura, da će EPCG da doživi bankrot, a da će jedan privatnik da se obogati.

"Mirno mogu da spavaju, Uniprom postoji od 82. godine. Jedan euro nije stekao preko leđa građana Crne Gore pa neće ni sad. Elektroprivredi neka bude sa srećom, ne želim da građani trpe zbog KAP-a, to ne dolazi u obzir. Građani, međutim, treba da znaju da će za par mjeseci doći do poskupljenja struje, a oni su htjeli da KAP-a iskoriste kao alibi i da kažu: mi smo KAP-u dali struju po 45 eura, pa smo vama, građani, morali da poskupimo struju. Ja profit nisam sticao preko građana Crne Gore. Ovu odluku moju ne može niko da promijeni", navodi Pejović.

KAP je, napominje, kupio kao firmu u stečaju i to na drugom javnom tenderu koji je bio međunarodni. Dritanu Abazoviću, koji javno prijeti preispitivanjem toga posla poručuje:

"Vicepremijer histrično lupa od sto, provjeriće kako sam kupio KAP. Ja ga pozivam, ne mora da čeka, ni sjutra ni preksjutra, ni Zakon o porijeklu imovine... papir koji mi pošalju ja ću istog trena da ga potpišem, nađite da sam se o bilo šta ogriješio. Njih samo muči što, a na vlasti su godinu, valjda bi za godinu mogli da izvade nešto i pokažu nešto", poručuje Pejović.

Za sedam godina je, kaže, KAP napravio dvije nove fabrike, uložili su u remont Elektrolize, restoran, ambulantu...

"Ovu godinu ćemo završiti sa 130-140 miliona izvoza, sledeće godine mislim da bi trebalo da idemo na 300 miliona. Možete samo zamisliti premijera Vlade koji mene naziva kriminalcem, tamo se šnjuva oko KAP-a, kažu da je porasla cijena zemljišta od kako je izgrađen bulevar. Ne možete vi mene proglašavati kriminalcem, a sjutra me pozivati da sjedim sa vama", rezolutan je Pejović.

"Za ovih osam godina otkad vodim KAP, jednu platu nisam isplatio u kešu ili na crno. Neka dođe jedan radnik da saopšti da sam to radio. A sa ovom (ponuđenom) cijenom struje oni bi mene doveli do takve situacije da ja ne bih mogao redovno da isplaćujem plate zaposlenima. Njima je jedini cilj bio da prikažu mene kako ću ja da se obogatim 120 miliona, a da će građani CG da trpe", dodaje on.

Poljska kompanija zainteresovana da kupi rudnik Boksita

Podsjeća da je 2007. kupio u stečaju Rudnik olova i cinka u Šulima kod Pljevalja, investicija je trajala do 2010.

"Došla je i zainteresovanost stranaca, iskazala je poljska kompanija ZGH, ja sam razmislio i rekao: zašto da ne i prodao sam tad 51. odsto vlasništva. 2013. sam prodao i ostalih 49 odsto. Taj rudnik i sada radi, među najuspješnijim je firmama. I šta se dešava sada!? Preuzimam 2016. Boksite, da bi ista poljska kompanija sada bila spremna sada da kupi Rudnike Boksita. Rekli su mi da imaju sastanak sa nadležnim ministarstvima, premijerom. Poslije sastanka su se Poljaci vratili kod mene, ja sam vidio kod njih promijenjen izraz lica. Oni kažu: malo smo iznenađeni, mi smo bilo kod ministra Milatovića, sa njima je bio i poljski ambasador. Oni su rekli da sa kompanijom Uniprom hoće da nastave da sarađuju, i da žele čuju mišljenje od njega kao ministra. A on im kaže: vi to treba dobro da pogledate, to je ajkula bivšeg režima!", navodi Pejović.

Dodaje da su Poljaci pošli od ministra Milatovića, kod ministra Bojanića koji im je rekao da njemu dostave dokumentaciju, da je on pogleda, pa da im da stručno mišljenje!?

"Kako on može da bude ekspert za rudarstvo. Ja im kažem da oni odluče, i oni su odlučili. Rekli su - mi smo odlučili, ništa nas neće pokolebati da uđemo u aranažman sa tobom, ali neka je tebi Bog u pomoć", navodi Pejović.

Na pitanje da li je na meti aktuelne vlasti i zbog podrške institucijama koje imaju crnogorski predznak, odgovara da ne krije  da su on i njegova porodica orjentisani crnogorski.

"Da, pomogao sam fakultet na Cetinju. I sve ću da pomognem u mogućnostima svojim. Ja sam spreman to da iznesem sam, ali niko me neće dovesti u situaciju da molim, da klečim", navodi Pejović.

Napominje da on ugovor nije prekršio.

"To što su zamislili u svojim glavama i što su htjeli da sprovedu, to im se ostvariti neće. Pozivam Abazovića da kaže šta je on to pomogao Unipromu? Ako mu smeta što je dobio pola milijarde u budžet, ja bih volio da bi mi ih vrati", poručuje vlasnik KAP-a.

Pojašnjava da je za neto zarade od 2014. do 2021. isplatio zaposlenima 29 miliona, poreze i doprinose 9 miliona 409 hiljade, PDV-a preko 96 miliona, Montenegro bonusu 59 miliona, EPCG 128 miliona... ukupno 456 miliona. 

Kaže da sa KAP-om trenutno radi 150 firmi iz Crne Gore.

Navodi i da ga je Milutin Đukanović na RTCG prozvao da Montenegro bonusu duguje 13 miliona, što kaže nije tačno.

Na pitanje da li mu u ljudskoj ravni teško pada gašenje primarne proizvodnje u KAP-u, nakon svega uloženog i planiranog, Pejović odgovara:

"Metalima sam počeo da se bavim 82. godine. 2002. bio sam drugi izvoznik iz Crne Gore. Ja sam proizvodio u Nikšiću oko 15 tona legura. Sada radim sa četiri najjače kompanije u svijetu što se tiče obojene metalurgije. Oni meni toliku podršku daju da nastavimo saradnju kao do sada. Svakako mi je teško, nešto što ste iz pepela podigli za 7-8 godina, dvije nove fabrike, prvi u Evropi uveli smo prirodni tečni gas. Da možemo da konkurišemo na ino tržištu. Oni su se pitali da li može ovo jedan čovjek da napravi za 7-8 godina. Fabriku bileta smo namontirali u doba korone, uzeo sam domaću radnu snagu, 5-6 stručnjaka iz Austrije. radili smo 24 sata da bi uspjeli. Jednostavno teško pada poslije toliko uloženog truda".

Pojašanjava da se sirovine za KAP ugovaraju godinu unaprijed.

"Za brod glinice koji sam otkazao, samo penali koštali su me 450 hiljada dolara", ističe on.

Kaže da ovo ne može da ga pokoleba, te da će on "iz inata" nove fabrike da napravi.

Gašenje primarne proizvodnje, dvije nove fabrike nastavljaju da rade i to je kraj

"Od prethodne Vlade Đukanovića i Markovića, ja nikada nijesam imao pomoć ali nijesam ni opstrukcije. Ja nijesam imao nikakav problem. Ne znam koliko se ministara izmijenjalo, nikada nijesam imao problem. Moj stav je konačan, primarna proizvodnja u KAP-u se gasi. Ja sam EPCG poslao ponudu - preuzmite na godinu dana za nula eura, meni profit ne treba. Imate radnu snagu, menadžment, preuzmite", navodi Pejović.

"Moja konačna odluka je gašenje primarne proizvoidnje! Činim to zbog građana Crne Gore, da ne kažu, ako sjutra dođe do poskupljenja struje, mi za tebe plaćamo električnu energiju. Ja pod takvom hipotekom ne želim da radim, ni da živim. Gašenje primarne proizvodnje, dvije nove fabrike nastavljaju da rade i to je kraj", nedvosmislen je vlasnik UNIPROM KAP-a.

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Nenad.F

Sramno ucjenjivacko ponasanje. Ozbiljan privrednik bi se borio da sacuva sistem koji daje posao za 500 familija a ne da zbog svog partijskog interesa proba da obori Vladu

Nikšićani

Podrška za G- dina Pejovića.

Dragan

Porodicu Pejović poznaju Nikšićani. Smo časno i pošteno A grdni grde