9 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zeleni koridori postaju stvarnost na prelazima između zemalja CEFTA-e i Evropske unije

Izvor: CEFTA

Ekonomija

Comments 0
CEFTA i Transportna zajednica

Zeleni koridori postaju stvarnost na prelazima između zemalja CEFTA-e i Evropske unije

Izvor: CEFTA

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Zeleni koridori, na inicijativu CEFTA-e i Transportne zajednice, uspostavljeni su na prelazima između zemalja CEFTA-e i Evropske unije zahvaljujući SEED+, sistemu za elektronsku razmjenu podataka. Važna prekretnica je Memorandum o razumijevanju o elektronskoj razmjeni podataka između carinskih uprava potpisan danas između Grčke i Sjeverne Makedonije na Solunskom forumu o povezivanju. Ova saradnja služi kao osnova za sav budući transport i trgovinu od članica CEFTA-e do Grčke i ujedno otvara mogućnosti za dalje širenje inicijative prema državama članicama EU.

SEED je imao ključnu ulogu u implementaciji CEFTA-TCT Zelenih koridora i carine će razmjenjivati podatke koristeći SEEED platformu. SEED se primjenjuje od 2010. godine, kasnije je nadograđen na SEED+ i poboljšao je upravljanje graničnim prelazima na zapadnom Balkanu, poboljšao efikasnost i pojednostavio procedure.

"U praksi, SEED i SEED+ obezbjeđuju sigurna sredstva za razmjenu podataka između nadležnih organa uključenih u carinjenje robe na prelazima, poboljšavajući analizu rizika i na taj način doprinoseći značajnom smanjenju vremena čekanja i troškova. Jedna od ključnih prednosti SEED rješenja je fleksibilnost i prilagodljivost prema potrebama carinskih uprava koje ga koriste", izjavio je Emir Đikić, direktor CEFTA Sekretarijata.

Očekuje se da će inicijativa CEFTA-TCT Zeleni koridori biti proširena na Italiju početkom septembra, potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Albanije, Crne Gore i Italije, te da će je slijediti i druge zemlje članice EU. 

Memorandum potpisan između Grčke i Sjeverne Makedonije u potpunosti uzima u obzir važnost carina i drugih poreza koji se primjenjuju u prometu robe, prepoznaje potrebu za prekograničnom saradnjom i uzima u obzir ciljeve Regionalnog akcionog plana zajedničkog tržišta. Proširenje Zelenih koridora sa Grčkom znači da će i ostale zemlje CEFTA-e koristiti benefite pri izvozu u Grčku, s obzirom na to da su zemlje CEFTA-e uvezane kroz SEED.

“Prvi operativni Zeleni koridor/traka između EU i regionalnog partnera Zapadnog Balkana kruna je dvogodišnjeg koordinisanog djelovanja brojnih učesnika u skladu sa obavezama preuzetim na samitu EU - Zapadni Balkan na Brdu pri Kranju. Uspostavljanjem Zelenih koridora prvo unutar cijele regije, a potom i na granicama sa EU, približavamo regiju Evropskoj uniji. Ova vrsta prelaza je odskočna daska ka još bolje uređenim granicama, smanjenju vremena čekanja za putnike i teret, te pristupu na jednom mjestu na svim našim granicama. Ovaj koncept se može i treba primijeniti na druge granične prelaze s EU i želio bih ohrabriti više država članica EU da se pridruže”, rekao je Matej Zakonjsek, direktor Stalnog sekretarijata Transportne zajednice.

Uspostavljanje CEFTA-TCT zelenih koridora unutar Zapadnog Balkana tokom pandemije Covid-19 pokazalo se kao jedan od najuspješnijih primjera regionalne saradnje. Solunski forum povezivanja okupio je predstavnike zemalja CEFTA-e i susjednih država članica EU kako bi istražili načine za efikasnu implementaciju ekonomskog i investicionog plana EU i promovisanje CEFTA-TCT-EU inicijative za zelene koridore. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR