17 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Andrijevici ogorčeni odgađanjem odluke o Žoljevici i stavom ministra Šćekića: ''Ko će kome, ako neće svoj svome''

Izvor: sjevercg.me

Ekonomija

Comments 0

U Andrijevici ogorčeni odgađanjem odluke o Žoljevici i stavom ministra Šćekića: ''Ko će kome, ako neće svoj svome''

Autor: Portal Antena M

  • Viber

U Andrijevici su ogorčeni odgađanjem Vlade da odobri  koncesiju ''Unipromu'' za eksploataciju mermera u Žoljevici, jer ostaju bez 1,3 miliona eura godišnje. Predsjednik opštine Veselin Raketić smatra da je krivac za to prije svih ministar zdravlja i bivši predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić, koji je za to da posao dobije Agencija za izgradnju Berana. Ta agencija ne raspolaže sredstvima za taj posao, tvrdi Raketić u izjavi za Antenu M.

Vlada juče nije dala ''zeleno svijetlo'' za 30-godišnju eksploataciju bijelog mermera na lokaciji Žoljevica u opštini Andrijevica. Jedini ponuđač je bila kompanija "Uniprom metali", koja je i dobila maksimalan broj bodova na konkursu, ali su na Vladi nakon negativnog stava ministra zdravlja Dragoslava Šćekića, odlučili da prolongiraju odluku. Zbog toga su ogorčeni u lokalnoj upravi Andrijevice, gdje su na vlasti DF i Demokrate.

''Od 54 ugovora koji su juče bili na Vladi, samo se rapsravljalo o Žoljevici, Andrijevici i ukrasnom mermeru, o lokaciji koja je tri decenije u rasulu i katastrofalnom stanju. Tu je sve odnešeno i uništeno, nema stražara, put je uništen i sve je to tragični dio ove priče''. kaže Raketić.    

Kaže da su od novog koncesionara očekivali prihode i 16 zaposlenih, kao i izradu pristupnih puteva. Napominje da se na javni poziv Uprave za kapitalne projekte prijavio samo Uniprom.

''Sa njihovim inženjerima koji su bili vrlo korektni, obilazili lokalitet i imali nepodijeljenu podršku čitave koalicione vlasti'', kaže predsjednik opštine Andrijevica.

Raketić je posebno ogorčen stavom ministra zdravlja Dragoslava Šćekića, koji je rekao da bi Agencija za izgradnju Berana mogla profitabilno da gazduje resursom na Žoljevici.

''Ja tvrdim da se Agencija za izgradnju Berana, u čije kadrovske sposobnosti ne sumnjamo, nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji, sa više decenija starom mehanizacijom, neizmirenim platama i doprinosima, u čemu je krivica i ministra koji nije uplatio godinama doprinose, preko 20 miliona eura duguje za doprinose za opštinu Berane. Skandalozne su i mogu reći nepismene njegove izjave juče na sjednici Vlade. Od 54 projekta da se onako odnosi prema Andrijevici, mi samo možemo da kažemo ''Ko će kome, ako neće svoj svome'', kaže Raketić. 

Raketić navodi da su do sada imali odličnu saradnju sa bivšim i sadašnjim resornim ministrima za kapitalne investicije Mladenom Bojanićem i Ervinom Ibrahimovićem. U Andrijevici se ipak nadaju da će Vlada na narednoj sjednici dati ''zeleno svijetlo'' za eksploataciju mermera. 

''Ne bude li tako, oni iz Uniproma sigurno pokreću tužbu, a možda više neće ni biti zainteresovani, kao što to niko nije bio 30 godina'', dodaje Raketić. 

Prema njegovim riječima, prihod opštine Andrijevica eksploatacijom na Žoljevici bio bi 1,3 miliona godišnje, što je praktično pola godišnjeg budžeta jedne od najsiromašnijih crnogorskih opština, čiji se budžet kreće od 2,5 do 3 miliona eura. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR