14 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lekić nakon sjednice UO PKCG: Ministar pod političkim pritiskom da se potpiše OKU, nijesmo saznali šta ugovor sadrži

Ekonomija

Comments 1

Lekić nakon sjednice UO PKCG: Ministar pod političkim pritiskom da se potpiše OKU, nijesmo saznali šta ugovor sadrži

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Završena je vanredna sjednica Upravnog odbora Privredne komore Crne Gore kojoj je prisustvovao i ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović.

Tema sjednice je bila zahtjev privrede da se potpisivanje Opšeg kolektivnog ugovora odgodi dok njegov sadržaj ne bude transparentan i dostupan široj privrednoj zajednici.

Predsjednik Odbora udruženja trgovine Jovan Lekić za Antenu M, nakon sjednice, kaže da je privreda tražila dodatne informacije šta je to što se potpisuje.

"S obzirom na to da predstavnici privrede u socijalnom dijalogu, a to je Unija poslodavaca ima osporen legitimitet jer je u procesu postupak dokazivanja reprezentativnosti, obzirom da aktuelni predstavnik poslodavaca već skoro od 2005. nije dokazao svoju reprezentativnost a da se formiralo novo udruženje poslodavaca koje okuplja najveći broj crnogorskih privrednika, koji učestvuje u BDP sa preko 50 odsto, i traže da budu akteri i sudionici tako važnog procesa, kojim se definiše i usvaja Opšti kolektivni ugovor".

Kako pojašnjava privrednici su od ministra tražili da konačno sprovede postupak izmjene pravilnika iz 2005. i postupak utvrđivanja reprezentativnosti gdje će se vidjeti ko su autentični predstavnici poslodavaca. 

"Traženo je i da nam pojasni šta je tema Opšteg kolektivnog ugovora, i šta je to oko čega su se dogovorili sindikati i Unija poslodavaca kao neko ko je u tom procesu učestvovao, van očiju javnosti. Ministar je bio prilično odmjeren u tom kontekstu, nije sporio da je pokrenut postupak utvrđivanja reprezentativnosti i da je njegovo ministarstvo napravilo propuste tokom ovih godina, ali da formalno pravno u ovom trenutku Unija je ta koja još zastupa poslodavce u socijalnom dijalogu, i da je on neko ko je u situaciji da sagleda šta su to aktuelni socijalni partneri dogovorili i da je na njega izvršen određeni politički pritisak da se takav ugovor potpiše.

Nije mnogo detaljisao oko odredbi ugovora jer je priznao da je njemu to kasno došlo na sto, tako da smo mi ostali uskraćeni za informaciju šta sadrži Opšti kolektivni ugovor, mogli smo samo da nagađamo", kaže Lekić.

Na kraju je, pojašnjava, zaključak privrede - apel da se odgodi potpisivanje ugovora.

"Apelovali smo i da se produži aktuelni ugovor i da se sačeka utvrđivanje nove reprezentativnosti", ističe on.

Kada je posrijedi stav ministra, Lekić kaže:

"On je tu pod jasnim političkim pritiskom da je to potrebno završiti, da on uvažava da je jedan sudionik tog procesa nelegitiman, ali da su takve stvari da će on nastojati da uvaži glas privrede, ali moje lično mišljenje je da nijesam siguran da će se on moći izboriti da do tog potpisivanje ne dođe".

Upitan je li pominjano kada bi mogao biti potpisan ugovor odgovara negativno.

"Razumio sam da će ministar uvažiti naše mišljenje, ali nijesam stekao utisak da će se nešto konrektno moći uraditi formalno pravno iako je kompletna argumentacija na našoj strani. Mi ćemo i dalje sporiti legitimitet Unije poslodavaca i tražićemo da nam se takav akt učini dostupnim", zaključio je Lekić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Spartak

Šta je ovo ljudi!? Sve se radi van očiju javnosti, tajno i podmuklo. Do kada ćemo puštati da se bitne stvari donose ”pod pritiskom”, a na štetu prevarenog, naivnog naroda?! Ima li kraja ovoj sprdačini?