3 °

max 5 ° / min 3 °

Nedjelja

10.12.

5° / 3°

Ponedjeljak

11.12.

10° / 3°

Utorak

12.12.

11° / 5°

Srijeda

13.12.

10° / 9°

Četvrtak

14.12.

13° / 10°

Petak

15.12.

8° / 5°

Subota

16.12.

5° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nove donacije Evropske unije - 40 miliona eura za razvoj infrastrukture

Ekonomija

Comments 0

Nove donacije Evropske unije - 40 miliona eura za razvoj infrastrukture

Autor: Antena M

  • Viber

Crnoj Gori je za tri nova infrastrukturna projekta odobreno dodatnih 40 miliona eura bespovratnih sredstva Evropske unije, odlučeno je na drugom sastanku Operativnog odbora Zapadnobalkanskog investicionog okvira, koji je danas održan u Briselu. Crnu Goru je na sastanku predstavljao v.d. generalnog direktora za evropske fondove u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Vujović sa saradnicima.

U oblasti zaštite životne sredine je odobren projekat unaprijeđenja komunalne infrastrukture u opštinama Kolašin, Mojkovac i Rožaje. EU će sa 23 miliona eura, u saradnji sa Evropskom investicionom bankom podržati izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kolašinu i Rožajama i unapređenje sistema vodosnabdijevanja i proširenje kanalizacione mreže u Kolašinu, Rožajama i Mojkovcu ukupne vrijednosti 34,12 miliona eura.

Pored toga, kroz program obrazovanja u Crnoj Gori, EU i bilateralni donatori ZIO dodijelili su 11 miliona eura kojima će se, uz već odobreni kredit Evropske investicione banke, kofinansirati izgradnja i renoviranje infrastrukture u vrticima, osnovnim školama, gimnazijama i srednjim stručnim školama, u skladu s prinicpima energetske efikasnosti. Projekat, ukupne vrijednosti 64 miliona eura, obuhvata i nabavku nove informacione opreme i namještaja za škole i posebne opreme za stručne škole. U okviru ovog projekta biće izgrađeni novi objekti Osnovne škole „Vladimir Nazor“ i nove Gimanzije u Podgorici.

Dodatno, odobreno je 6 miliona eura bespovratne podrške za dopunu studije izvodljivosti, procjenu uticaja na životnu sredinu i pripremu glavnih projekata za nastavak izgradnje autoputa Bar-Boljare, odnosno novih dionica puta.

Uz izraze zahvalnosti donatorima na dodijeljenim bespovratni sredstvima, Vujović je naglasio da će odobrena sredstva doprinijeti daljem razvoju obrazovnog sistema, postizanju efikasnosti i održivosti rada sistema za vodosnadbijevanje, odvod i prečišćavanje otpadnih voda i unapređenju saobraćajne povezanosti.

 ,,Posebno je zadovoljstvo što smo uspjeli pripremiti i predložiti nove projekte kojima će EU podržati razvoj sjevernog regiona Crne Gore u važnim infrastrukturnim oblastima. Bolje saobraćajne veze, kvalitetniji uslovi u obrazovnom sistemu, ali i zaštita voda u dijelu slivova rijeka Tare i Lima će u velikoj mjeri uticati na ekonomski razvoj i poboljšanje kvaliteta života građana u sjevernom dijelu Crne Gore“ poručio je Vujović predstavnicima Evropske komisije, država članica EU i međunarodnih finansijskih institucija.

 „Uz dosadašnju značajnu podršku EU u pripremi projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare, izradom dodatne dokumentacije ćemo, uz učešće EU i Evropske banke za obnovu i razvoj, nastaviti pripreme na izgradnji ove saobraćajnice koja je od vitalnog značaja za dalji ekonomski razvoj Crne Gore“ naglasio je Vujović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR