24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Položen kamen temeljac u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija; Kovač: Jedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata

Ekonomija

Comments 1

Položen kamen temeljac u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija; Kovač: Jedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata

Autor: Antena M

  • Viber

Projekat uređenja zatvorenog kompleksa Uprave za izvršenje krivičnih sankcija sa izgradnjom Specijalne zdravstvene ustanove, prijavnice, otvorenog zatvora i multifunkcionalnog objekta u vrijednosti od 13,8 miliona eura započeo je danas, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Kamen temeljac, kako su naveli, svečano su položili premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, ministar pravde Marko Kovač, šef sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Ingve Engstrom i vršilac dužnosti pomoćnika direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Darko Vukčević.

“Ovaj projekat predstavlja nakompleksniji infrastrukturni projekat u sektoru pravde u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko decenija i njegovom realizacijom sistem izvršenja krivičnih sankcija u Crnoj Gori unaprjeđuje se u cjelosti”, ističu iz Ministarstva pravde.

Izgradnjom nove Prijavnice, kako su kazali, unaprijediće se sistem bezbjednosti i omogućiti efikasno sprovođenje procedura u pogledu ulaska i izlaska u kompleks Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

“Izgradnjom Multifunkcionalnog objekta i Otvorenog zatvora omogućiće se primjena visokih standarda u pogledu izdržavanja kazne zatvora, ali i obuke zaposlenih, obrazovanja i obuka zatvorenika, organizovanja kulturnih programa, vjerskih aktivnosti za sve vjeroispovijesti, ishrane službenika i drugih segmenata sistema izvršenja krivičnih sankcija.

Na ovaj način unaprjeđuju se uslovi za dalji rad na individualizaciji izvršenja kazni, unaprjeđenju radne efikasnosti, obrazovnih aktivnosti, uslova boravka – sve u cilju što kvalitetnije organizacije rada i rehabilitacije počinilaca krivičnih djela. Aktivnost od posebnog značaja za sistem zaštite temeljnih prava u Crnoj Gori svakako je izgradnja Specijalne zdravstvene ustanove, čijom se izgradnjom i puštanjem u rad pitanje adekvatnog medicinskog tretmana u sistemu izvršenja krivičnih sankcija rješava dugoročno i na održiv način”, naglasili su u saopštenju.

Prema navodima Ministarstva pravde, realizacija ovakvog plana poklapa se i sa međunarodnom obavezom odnosno Konvencijom o zabrani mučenja, te su Ministarstva pravde i Vlada Crne Gore “svjesni značaja Specijalne bolnice u cilju dostizanja pune rehabilitacije zatvorenika ali i drugih prava pristupili početku ovih radova”.

Na ovaj način, pojasnili su, Specijalna bolnica rasteretiće kapacitete u SPU Dobrota i poboljšati uslove liječenja ali i ostvarivanja osnovnih ljudskih prava naših građana.

Kovač je istakao da će sprovođenje ovog Projekta višestruko doprinijeti i daljem radu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, i unaprjeđenju uslova za boravak u skladu sa evropskim standardima i najboljom praksom.

Ovaj Projekat jedan je, ističe, od prioritetnih infrastrukturnih projekata u sektoru Pravde u Crnoj Gori i ostvaruje se uz naročito značajnu podršku Evropske unije pruženu kroz Instrument pretpristupne podrške i zato je posebnu zahvalnost iskazao Evropskoj komisiji i Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori.

„Zadovoljstvo mi je da podsjetim da su već načinjeni određeni koraci u cilju obrazovanja i zapošljavanja kadrova neophodnih za rad Uprave. Naime, 9. februara ove godine Vlada Crne Gore je usvojila Informaciju o potrebi upisa polaznika po Obrazovnom programu za zanimanje zatvorski policajac/ka i u predstojećem periodu očekuje se sprovođenje postupka upisa 26 polaznika po ovom obrazovnom programu. Posebnu pažnju usmjerićemo i na pitanje adekvatnog anagažovanja i stručnog usavršavanja u odnosu na punu operativnost Specijalne zdravstvene ustanove“, poručio je Kovač.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mrgud

Stvaraju sebi bolje uslove kad dođu na red.