10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za uspjeh na berzi, pored znanja, treba imati intuiciju i sreću

Ekonomija

Comments 3
Reagovanje Gorana Đukanovića na tekst Branka Kotrija

Za uspjeh na berzi, pored znanja, treba imati intuiciju i sreću

Autor: Antena M

  • Viber

Gospodine Kotri

U mom tekstu ’’EPCG na braniku slobodne Crne Gore’’, objavljenom na portalu BiznisCG 17.3.2023. godine, komentarišem sve učestalije i osionije napade na rukovodstvo EPCG i na poslovne odluke. Samo u jednom dijelu teksta, u nekoliko redova, pominjem i vas i vaše optužbe ’’o šteti od 21 milon eura’’, zbog, kako kažete: neplanskog i nezakonitog trošenja zaliha iz akumulacionih jezera, radi izvoza električne energije. Tako da, iako vas pominjem u tekstu, obraćanje nije bilo vama lično niti je tekst bio posvećen vama, pa mi nije jasno što se čudite zašto nisam tekst ponudio /objavio na portalu za koji vi pišete /objavljujete?

Iz vašeg odgovora zaključujem da ste vrlo pogođeni, rasrđeni, naljućeni… i to je glavni razlog mog odgovora, sada, na vaše prozivke. Ne treba da se ljutite, već da rasmislite zašto je neko kao ja (koji je dugo u industriji i energetici, na izvoru informacija) stekao utisak da je vaš tekst, gdje pominjete štetu za EPCG od 21 milion eura, mainipulacija. Iz prostog i jednostavnog razloga što ste izostavili informaciju da se gubitak i period koji pominjete poklopio sa vremenom ekstremnih poremećaja na tržištu, rekordne suše i rekordne cijene električne energije na evropskom tržištu (pa i na Hupex berzi koja je relevantna za trgovanje strujom EPCG). Priznaćete, znam da to znate, da uspješno trgovanje na berzi (ne samo energije) zavisi ne samo od znanja i iskustva već često i od intuicije trgovaca, ali i sreće. Akumulacije su bile na istorijskom minimumu ne samo u Crnoj Gori, nego u cijeloj Evropi prošlog ljeta. Cijena električne energije je osjetno porasla u čitavoj Evropi i u drugom dijelu 2021. i 2022. godine, u odnosu na prvi dio godine. I to su činjenice.

Što se tiče zakonskih ograničenja i regulativa na koje se pozivate: ’’utvrđeno energetskim bilansom Crne Gore za 2022. godinu donesenim na osnovu Zakona o energetici’’, i sami znate da ona mogu biti na štetu i kompanije i države, u ekstremnim tržišnim uslovima, koliko god bila na korist u normalnim okolnostima. I zar zakonskim ograničenjima treba sputavati i ograničavati benefite sa tržišta? Zar se loši ili nepotpuni zakoni ne mijenjaju, koriguju? Šta u slučaju da je prodajna cijena MWh bila ne oko 230 eura nego 2300 eura? Da li bi i tada zakonska regulativa isto važila i bila ograničenje?

Dobro vam je poznato, da se nadovežem na ovo, da zbog zakonske regulative i propisa kasni početak gradnje vjetro i solarnih elektrana u Crnoj Gori, a vejrovatno će isti slučaj biti i sa HE Komarnica, i drugim projektima. Ti zakoni i propisi su u konkretnom slučaju na štetu interesa države Crne Gore. Vlada će vjerovatno nastojati da proglasi određene projekte od prioritenog interesa i značaja za Crnu Goru i tako pokuša da prevaziđe zastoje i ograničenja usljed zakonskih ograničenja i ubrza početak gradnje elektrana. Šta drugo? Zašto vi ne pomognete u ovom segmentu, pa predložite izmjenu i dopunu zakona, kako bi se ubrzao ovaj proces?

Kad pominjete štetu, prošlogodišnju, koju ste izračunali, zašto ne pomenuste štetu koju je EPCG imala od KAP-a tokom niza godina, i kad je ovaj bankrotirao 2013. godine? Šta je bilo sa preko 60 miliona eura duga Elektroprovredi, za isporučenu a neplaćenu energiju? Jeste li ikad pisali o tome i kritikovali, za vrijeme bivše vlasti? I niz drugih šteta i nepočinstava. Ne znam da li ste vi, ali ja jesam. Možda se i zato ne razumijemo i razlikujemo vi i ja.

Da zaključim, gospodine Kotri: niti sam pokušao da vas diskvalifikujem kao stručnjaka (naprotiv) u mom tekstu, niti da govorite neistinu (naprotiv), već da vaša nepotpuna informacija koju ste iznijeli liči na manipulaciju (napisao sam: ’’slučajno ili ne’’, dakle ne trvrdim da vam je to bila namjera). Umjesto da se ljutite vi se zapitajte zašto je stručna javnost (pa i ja) mogla da stekne utisak da se radi o manipulaciji. To će vam samo koristiti da drugi put u svom obraćanju budete precizniji i ponudite koliko je moguće kompletniju sliku o nekoj situaciji, problemu, šteti, a ne samo jednostrano i iz jednog ugla, da optužujete. Što se mene tiče sa ovim završavam polemisanje, na ovu temu, sa vama.

Dakle, moj komentar /konstatacija se odnosila na ekstremne tržišne i vremenske prilike u 2022. Možete objavljivati stotine tabela, dijagrama, cifara…nerelevantno je za moj komentar.

Goran Đukanović, analitičar/konsultant za metalnu idustriju i energetiku

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

dpero

Alo neznalice i folirantu to mozes da pricas ovom polusvijetu ali g.Branko Kotri je za tebe expert u svakom smislu i sa njim ne mozes da polemises, jer nista ne znas sem da CG lazes kao i ostalo rukovodstvo EPCG i Milutinom Djukanovicem i svi cete ubzo dje vam je i mjesto u zatvor i na smetliste

Nikola

Hvala gospodinu Kotriju što je na čistac izveo i ovog preletača ...

Branko Kotri

Branko Kotri Gospodine Đurović, kad objavite mjesečne podatke o cijenama i količinama uvoza i izvoza električne energije EPCG za 2022. godinu, biće potrebno da objavim samo još jednu tabelu sa komentarom i ovoj priči će biti kraj. Do tada sa moje strane ćete ostati bez odgovora na provokaije.