8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MVP Crne Gore uoči godišnjice ideje Zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva: Sve ideje i inicijative koje su usmjerene na povezivanje naroda i država značajne su

Ekonomija

Comments 0

MVP Crne Gore uoči godišnjice ideje Zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva: Sve ideje i inicijative koje su usmjerene na povezivanje naroda i država značajne su

Izvor: croatian.cri.cn

Autor: Antena M

  • Viber

Svijet je danas suočen sa isprepletanim okolnostima i kontinuiranim globalnim izazovima, trajnim tenzijama izazvanim geopolitičkim sukobima, zabrinjavajućom perspektivom za ekonomski oporavak, kao i rastućim izazovima od podjela i konfrontacija.

Čovječanstvo se ponovo nalazi na istorijskoj raskrsnici.

Predsjednik Kine Si Đinping je na 20. Nacionalnom kongresu KPK-a istakao da će Kina kroz svoj put ka modernizaciji svestrano unaprijediti veliko podmlađivanje kineske nacije. Kina će se, kako je rekao, dosljedno pridržavati diplomatske politike očuvanja svjetskog mira i unapređenja zajedničkog razvoja, te će se zalagati za izgradnju zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva.

Ovo je inače kinesko rješenje sa kojim Kina reaguje na epohalne i istorijske promjene u svijetu.

Ideju o izgradnji Zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva lansirao je kineski predsjednik Si Đinping prije deset godina.

Ova ideja je u protekloj deceniji sve više prihvaćena u svijetu i pokazuje sve veću snagu.

Ovo nije prazna ideja, nego praksa bogata iskustvima, nije borba nekog pojedinca, nego zajedničke konsultacije i zajednička izgradnja, nije nešto što se ostvari preko noći, nego je veliki posao koji zahtijeva trajno unapređenje.

Sve ideje koje su usmjerene na jačanje međunarodne saradnje su značajne

U okviru ove ideje iznikla je i priča i inicijativa “Pojas i put” čiji je dio i Crna Gora.

Crnogorski zvaničnici u izjavi za China Media Group kažu da je ova ideja izuzetno značajna, kao i sve druge koje su usmjerene na povezivanje i razvoj međunarodne saradnje. Jer, kako kažu, upravo je to ono što je svijetu sada potrebno.

“Sve ideje i inicijative koje su usmjerene na povezivanje i razvoj međunarodne saradnje, te jačanje solidarnosti i prijateljstva između naroda i država značajne su”, kazali su za CMG iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova kojim koordinira premijer Dritan Abazović.

Upitani da li su - zajednički razvoj, ulaganje jačih u slabije, zajednička bezbjednost, zajedničko otvaranje, promocija zajedničkih vrijednosti, i na kraju zajednička odgovornost, što su inače osnovni postulati ove ideje koju Kina razvija posljednjih deset godina u stvari dobra osnova i dobro polazište za globalno ujedinjenje i poboljšanje saradnje na globalnom nivou, iz Ministarstva su  kazali:

“U svijetlu globalnih izazova sa kojima se suočava cjelokupna međunarodna zajednica, kao što smo već pomenuli, svaka inicijativa koja može doprinijeti boljem razumijevanju naših međusobnih potreba i prioriteta, je značajna. Dakle, smatramo da treba razmotriti svaku inicijativu koja ima za cilj ublažavanje negativnih posljedica dešavanja na međunarodnoj sceni”, navode iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Turizam jedna od najboljih opcija za poboljšanje saradnje

Crna Gora dio je ideje o zajednici zajedničke budućnosti čovječanstva kroz Inicijativu Pojas i put.

Hiljadama godina nakon što je kineski istraživač Zhang Qian proputovao Putem svile, 2013, ovaj drevni put dobio je novu snagu i vitalnost, kada je Kina pokrenula inicijativu Pojas i put, osmišljenu da ponudi dugoročne prednosti i zajedničku pobjedu uključenim zemljama. Od tada su 140 zemlje i 32 međunarodne organizacije potpisale 206 sporazuma o saradnji s Kinom u okviru Inicijative.

“Kada govorimo konkretno o Inicijativi Pojas i put, cijenimo da je ovaj jubilej ujedno i pravo vrijeme da se osvrnemo na postignute rezultate i naučene lekcije na dosadašnjem putu”, kažu iz Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Navode da postoji proctor za saradnju i poboljšanje veza i to kroz – turizam.

“Vjerujemo da je potrebno sagledati dodatne mogućnosti za unapređenje saradnje u oblasti turizma, kao jednog od glavnih nosilaca ukupne turističke privrede, ne samo u Crnoj Gori. Intenziviranje turističkih kontakata će svakako dovesti i do povećanja interesa za saradnju u oblastima kulture, obrazovanja, nauke i biznisa”, navode iz MVP za CMG.

Na pitanje šta je Crna Gora dobila kroz inicijativu Pojas i put, te da li smo konkretno mi uvidjeli ekonomske benefite od toga iz Ministarstva kažu da će nastojati da kreiraju politike kroz jasno definisane prioritete.

“Na bazi tradicionalno prijateljskih odnosa naše zemlje sa NR Kinom, Crna Gora će nastaviti da usmjerava svoj razvojni put sagledavajući mogućnosti koje nudi i ova Inicijativa. Nastojaćemo da, kroz jasno definisane spoljnopolitičke prioritete, u kojem evropski integracioni put i NATO članstvo predstavljaju polazne osnove našeg međunarodnog djelovanja, kreiramo politike za unapređenje našeg privrednog ambijenta”, poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR