8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
UPCG: Privrednici upoznali UIP sa problemima u radu

Ekonomija

Comments 0

UPCG: Privrednici upoznali UIP sa problemima u radu

Izvor: Mina-business

Autor: Antena M

  • Viber

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) organizovala je danas sastanak sa Upravom za inspekcijske poslove (UIP) na kojem su privrednici iznijeli probleme u radu u susret ljetnoj turističkoj sezoni.

Kako je saopšteno iz UPCG, događaj je omogućio da privrednici ukažu službenicima UIP-a na probleme u svom radu, upute određene sugestije i predloge, kao i da dobiju odgovore o praktičnoj primjeni propisa iz domena nadzora inspekcijskih službi.

Predsjednik UPCG Slobodan Mikavica i direktorica UIP-a Ana Vujošević saglasili su se u ocjeni da skup predstavlja još jednu potvrdu institucionalne saradnje koju uspješno grade godinama, s ciljem pružanja pune podrške procesimaune podrške procesima kojima se stvara okvir za održivo poslovanje privrednih subjekata u Crnoj Gori. 

Privrednici su se u diskusiji osvrnuli na problematiku sive ekonomije i suzbijanja nelegalne konkurencije koja u velikoj mjeri pogađa njihovo redovno poslovanje, na nelegalan rad online prodavnica, pitanja nepunog radnog vremena i rada u smjenama, zapošljavanja i rada stranaca i slično.

“Takođe, interesovali su se za mogućnost objavljivanja brošura ili kontrolnih lista koje bi im pomogle u vršenju samokontrole – i prije dolaska same inspekcije“, kaže se u zajedničkom saopštenju UPCG-a i UIP-a.

Iz Uprave su poručili da se izrada kontrolnih listi po svim inspekcijama iz njihove nadležnosti privodi kraju, i da će iste biti objavljene i dostupne privrednicima i građanima nakon potpune aktivacije portala UIP-a.

Navodi se da je tržišna inspekcija obavijestila privrednike o aktivnostima koje se realizuju s ciljem uvođenja onih koji posluju u sivoj zoni u legalne tokove, a putem primjene IT alata koji bi trebali da omoguće da se rad istih prati i identifikuje kao takav.

Na sastanku je saopšteno da prevencija predstavlja jedno od osnovnih načela na kojem će UIP u svom radu i dalje insistirati, jer interes te institucije nije kažnjavanje, već porast broja subjekata uvedenih u legalne tokove, kao i onih koji posluju u skladu sa nalozima i ukazima nadležnih inspekcija.

Iz UIP-a su u tom cilju pozvali privrednike da prijave sve nepravilnosti i nedozvoljena postupanja inspektora kako bi isti bili procesuirani na zakonom propisan način.

Kad je u pitanju problematika prepoznata kroz institute nepunog radnog vremena, iz radne inspekcije su naglasili da po tom pitanju redovno vrše kontrole i postupaju shodno Odluci o rasporedu radnog vremena i Odluci o radu po smjenama.

"Učesnici sastanka su se složili da je partnerski odnos od krucijalnog značaja za obije strane - kako za poslodavce i privrednike tako i za Upravu, što treba da bude njihov zajednički cilj i u narednom periodu“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, privrednicima je poručeno da od UIP-a i u narednom period mogu da računaju na transparentnost, profesionalan odnos i punu primjenu principa neselektivnosti u radu.

Iz UPCG-a i UIP-a su kazali da je sastanak zaključen dogovorom o održavanju novih, tematskih sastanaka za privrednike.

“To je model kojim će se, kroz saradnju sa pojedinačnim inspekcijskim službama koje posluju u okviru UIP-a, pomoći poslodavcima da usklade poslovanje sa važećom regulativom i time izbjegnu nepotrebne kazne i eventualne zakonske sankcije”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR