16 °

max 16 ° / min 12 °

Petak

01.12.

16° / 12°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

11° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 7°

Srijeda

06.12.

13° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stanić: Vlada da hitno smanji akcize na gorivo, inflacija udar na standard svih građana

Ekonomija

Comments 0

Stanić: Vlada da hitno smanji akcize na gorivo, inflacija udar na standard svih građana

Autor: Antena M

  • Viber

Odlukom Vlade Crne Gore, u maju 2021 je donijeta je odluka da se smanje akcize na gorivo za 50%, poslije pet godina aktivnosti i insistiranja SDP, saopštio je Mirko Stanić, član Predsjedništva partije.

Tom odlukom su se cijene litra goriva na pumpama umanjile za 25 do 30 euro centi, podsjeća Stanić i bile su, ističe, značajno olakšanje za sve građane i privredu, koja je konačno mogla poslovati u barem približnim uslovima kao njihova konkurencija u regiji. Ta oduka o smanjenju je nažalost ukinuta od strane Vlade i danas opet plaćamo najskuplje gorivo u regiji, poručuje on.

Danas kad cijene goriva rastu 11 put za redom i kad imamo gotovo nedjeljna povećanja cijena gotovo svih roba i usluga, Vladi ne pada na pamet da primijeni ovu antikriznu mjeru i time konačno izvuče ruku iz džepa građana, ističe Stanić.

"A koliko su same izjave iz Vlade kontradiktorne, najbolje govori konstantna priča o enermnim prihodima budžeta i ogromnom suficitu, kao da taj novac u budžet uplaćuju građani Bolivije ili Nepala, a ne upravo naši sugrađani i privreda, koji ovoliko nameta i povećanja cijena sve teže podnose.

Matematika po pitanju akciza je jasna - na ovu cijenu goriva je potrebno smanjiti akcize, kako bi se "ispeglao" rast na svjetskom tržištu, a država će svakako prihodovati dovoljno novca zbog naplate PDV na veću osnovicu goriva i time anulirati pad od akciza, jer svi prihodi idu u državni budžet - ma kako se zvali", napominje Stanić.

Inače, prihodi od akciza do kraja jula 2023 ostvareni su u iznosu od 171,5 mil. € i veći su u odnosu na planirane za 29,9 miliona eura ili 21,1%, odnosno 34,2 mil. eu ili 24,9% u odnosu na isti period 2022. godine, navodi Stanić. Ovaj podatak pokazuje da bi i sa smanjenjem akciza prihodi po ovom osnovu na kraju godine bili u skladu sa planom, smatra on.

"Ukoliko se ovo ne desi, građane, pogotovo oni sa nižim primanjima i ogromna većina penzionera, čeka veoma izazovna jesen sa cijena prehrambenih proizvoda, prevoza, ogjeva i brojnih usluga koje su značajno veće nego prošle godine", zaključuje Stanić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR