22 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

24.10.

22° / 15°

Petak

25.10.

21° / 16°

Subota

26.10.

22° / 16°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

21° / 15°

Utorak

29.10.

24° / 15°

Srijeda

30.10.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NVO Green Home: Omogućiti građanima jednostavno korišćenje obnovljivih izvora energije

Ekonomija

Comments 0

NVO Green Home: Omogućiti građanima jednostavno korišćenje obnovljivih izvora energije

Autor: Antena M

  • Viber

U organizaciji NVO Green Home, danas je održana panel diskusija na temu mogućnosti i prepreke kod upotrebe energije sunca, vjetra i korišćenje toplotnih pumpi za građane u Crnoj Gori.

Na panelu je prezentovano istraživanje NVO Green Home u kojem je zaključeno da Crna Gora ima velike potencijale u obnovljivim izvorima energije, ali da su ovi potencijali nedovoljno iskorišćeni. Prema energetskom bilansu za ovu godinu, proizvodnja struje biće prema strukturi: 51,2% iz hidroelektrana, 38,55% iz termoelektrane, 9,11% iz vjetroelektrana i 1,14% iz solarnih elektrana. I pored velikog potencijala za proizvodnju električne energije iz Sunca, koji se mjeri brojem sunčanih sati od preko 2000 sati godišnje za veći dio teritorije, a više od 2500 sati za primorje, učešče proizvodnje električne energije iz solarnih panela sa samo 1,14% je izuzetno malo.



Prepreke u jednostavnom korišćenju ovih izvora energije ogledaju se još uvijek visokim cijenama ugradnje, ali i nedovoljnom informisanošću građana koliko su ustvari dugoročno posmatrano ove investicije isplative.

Na panelu je Dr Tomi Medved, rukovodilac Laboratorije za energetsku strategiju Fakulteta za elektrotehniku Univerziteta u Ljubljani, prezentovao zelenu transformaciju na slučaju Slovenije i dobre primjere iz prakse u ovoj zemlji, te ukazao na probleme na koje je nailazila Slovenija a koje Crna Gora ne bi trebala da ponovi.


O trenutnoj iskorišćenosti potencijala za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije govorili su i Aleksa Ćulafić, predstavnik Ministarstva kapitalnih investicija, Ranko Vukmirović, sekretar odbora za energetiku i rudarstvo Privredne komore Crne Gore, kao i Željko Pekić, ispred Elektroprivrede Crne Gore.

Zajednički je zaključak da u Crnoj Gori imamo velike potencijale u obnovljivim izvorima energije, ali i brojne prepreke u korišćenju istih, te da je potrebno uložiti ozbiljne napore u obezbjeđivanju uslova za razvoj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora za građane. Potrebno je definisati strateški i planski okvir za ovu oblast, koji je sastavni dio Nacionalnog energetskog i klimatskog plana na čijem se radu nije značajno odmaklo, ali i na stvaranju povoljnijih uslova za građane da investiraju u ovakve projekte. Tehnička i tehnološka riješenja postoje i svakodnevno se usavršavaju, ali u Crnoj Gori nedostaje primjena.



Organizacija panela je dio projekta “Hajde da pričamo o obnovljivim izvorima energije po mjeri čovjeka” koji NVO Green Home realizuje uz podršku Evropske mreže za klimu (CAN Europe).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR