22 °

max 32 ° / min 21 °

Srijeda

19.06.

32° / 21°

Četvrtak

20.06.

36° / 23°

Petak

21.06.

34° / 23°

Subota

22.06.

35° / 25°

Nedjelja

23.06.

33° / 24°

Ponedjeljak

24.06.

32° / 23°

Utorak

25.06.

32° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Milatović: Temelj istinske i snažne demokratije leži u ekonomskoj nezavisnosti svakog građanina

Ekonomija

Tag Video
Comments 2

Milatović: Temelj istinske i snažne demokratije leži u ekonomskoj nezavisnosti svakog građanina

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na svečanoj dodjeli nagrada Privredne komore poručio je da uvjeren da temelj prave, istinske i snažne demokratije leži u ekonomskoj nezavisnosti svakog građanina, te da ekonomski nezavisni građani mogu postojati samo u okruženju gdje privreda uživa punu slobodu. Moramo biti svjesni da privreda ne smije biti talac kratkovidnih političkih strategija, niti finansijer neodgovornih i neodrživih politika.

On je istakao da je jedino ona privreda koja uspješno posluje, koja je društveno odgovorna, koja je inovativna i koja u kontinuitetu unapređuje svoje poslovanje, jeste glavni pokretač održivog privrednog rasta i razvoja najbolji partner kojeg državne institucije mogu da imaju u kreiranju boljeg ekonomskog ambijenta.

"S druge strane, odgovorna vlast, smislenim politikama u javnom interesu, može trasirati put ka ekonomskom uspjehu. Naša ekonomska strategija treba da podstiče ravnotežu i pravednost, gdje javni i privatni sektor rade zajedno u harmoniji, a ne na suprotnim stranama. To smo pokazali i tokom 42. Vlade kada smo dizajnirali vjerovatno najambiciozniji ekonomski program za tako kratko vrijeme trajanja koji je kulminirao programom Evropa sad", naveo je Milatović.

Upravo su te reforme, kako naglašava, odigrale ključnu ulogu u stvaranju ekonomski nezavisnog radnika, vratile fokus politike na ekonomske i životne teme i time na neki način imale i emancipatorsku ulogu u našem društvu.

Očekuje od nove Vlade da još više stavi akcenat na meritokratiju, na poboljšanje održivosti javnih finansija.

"Da konačno krenemo ka boljem kreditnom rejtingu Crne Gore kako bismo našoj državi a samim tim i privredi omogućili što povoljniji pristup novcu.
Da novim projektima kao što su transformacija IRF-a u razvojnu banku i nastavak priče o kreditno-garantnom fondu koju sam započeo kao ministar ekonomije, dodatno osnažimo kreditni potencijal naše privrede, da joj omogućimo da finansira nove projekte i da oslobodi svoj puni potencijal. To je prije svega važno za mala i mikro preduzeća koja imaju najviše poteškoća i najskuplje se zadužuju", rekao je Milatović.

Smatra da su reforme imale snažan uticaj i na oslobađanje crnogorske privrede od političkog uticaja.

"Svjesno tolerisanje velike sive zone stvaralo je gotovo klijentelistički odnos privrede i politike. Nemogućnost zdravih ekonomskih subjekata – pogotovo malih i mikro preduzeća, da iz redovnih aktivnosti finansiraju svoje poreske obaveze, stvarao je veliki prostor za zloupotrebu. Zato i kažem da smo ovim reformama, osim ekonomskog osnaženja radnika, privredu oslobodili političkih stega. I samo takva privreda može biti konstruktivan i nezaobilazan partner svakoj vlasti, bez obzira ko tu vlast čini ili ko je bude činio", kazao je Milatović.

Njegova poruka je, kako ističe, da upravo privreda mora insistirati na depolitizaciji, na profesionalizaciji i na jačoj ulozi svih privrednih udruženja, a sve sa ciljem unapređenja kredibiliteta pred institucionalnim partnerima.

"Posljednje tri godine u Crnoj Gori bile su pune izazova, pa tako i za njenu privredu. Svjedočili smo istorijskim procesima – kao što je prva demokratska promjena vlasti u našoj dugoj istoriji, nakon čega je došlo do važnih promjena i u pravosudnoj grani vlasti. Paralelno, svjedočili smo velikoj smjeni generacija na političkoj sceni, kako u vlasti, tako i u opoziciji. I na kraju izabrali smo čak tri izvršne vlasti. Sve to je neminovno stvorilo osjećaj političke nesigurnosti, u trenutku kada smo se kao društvo konačno suočavali sa političkim pluralizmom i slobodom mišljenja. U svakom društvu koje je prošlo kroz slično, ovi su procesi teški, ali u svakom, su bili neophodni kako bi društvo politički i demokratski sazrelo - naveo je Milatović.

Nažalost, kako je ocijenio, zarobljeni u zamci dnevnopolitičkih problema, pritisnuti čestim jeftinim političkim marketingom i negativnim narativom, ne uspijevamo da u potpunosti sagledamo pozitivne korake koje smo kao društvo – zajedno napravili.

"Lako zaboravljamo da smo među rijetkima danas u regionu gdje izbori više nijesu pitanje života i smrti, i gdje se 30-godišnja vlast promijenila na miran način, gdje su dva predsjednika, moj predhodnik i ja, iako u svojstvu žestokih političkih oponenata, ljudski i demokratski obavili tranziciju vlasti, i to uz prisustvo svih lidera regiona, uključujući i one koji međusobno nijesu u dobrim odnosima. Nakon toga smo u Podgorici ugostili sve lidere regiona u okviru Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi. A mojim diplomatskim angažovanjem Crna Gora će biti naredni domaćin važnog regionalnog samita Brdo-Brioni. Radiću na tome da slični politički forumi ubuduće uvijek budu prilika i za promociju crnogorske privrede - istakao je Milatović.

Smatra da ako privreda ostvaruje profite, ako imamo najveći rast zarada i najmanju nezaposlenost u prethodnom periodu, znači da smo ne samo unaprijedili ekonomski ambijent, već da smo uspostavili pravedniju distribuciju bogatstva koje stvaramo zajedno.

"Zato mislim da danas naši građani imaju ravnopravnije šanse za rad i napredovanje, te da je crnogorsko društvo u cjelini pravednije i solidarnije nego što je bilo prije samo tri godine, što je i vjetar u ledja našoj privredi. I ako me pitate jesam li zadovoljan, reći ću vam da nijesam, da može bolje. Jer sam ubijeđen da smo sve ovo ostvarili koristeći samo djelić našeg ekonomskog i ljudskog potencijala - naveo je Milatović.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Tara

@ Maitland Niles Dje..mu je Vucko..i Otvoreni cetnicki Balkan...??

Maitland Niles

,,ono nevjerovatno".,.... Ovo će da ostane kao trajan zapis ovog čovjeka