17 °

max 17 ° / min 12 °

Subota

02.12.

17° / 12°

Nedjelja

03.12.

12° / 6°

Ponedjeljak

04.12.

10° / 4°

Utorak

05.12.

9° / 6°

Srijeda

06.12.

8° / 7°

Četvrtak

07.12.

10° / 6°

Petak

08.12.

10° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pokret penzionera: Ne može se jedna greška pravdati drugom

Izvor: Pokret penzionera CG/CdM

Ekonomija

Comments 1

Pokret penzionera: Ne može se jedna greška pravdati drugom

Autor: Antena M

  • Viber

Na sjednici Izvršnog odbora Pokreta penzionera Crne Gore održanoj u Podgorici 17. novembra ocijenjeno je da najavljeno povećanje najnižih penzija sa sadašnjih 298 na 450 eura predstavlja neophodan korak na zaštiti i zaustavljanju pada životnog standarda materijalno najugroženijih penzionera.

“Mjera koja će početi da se primjenjuje početkom naredne godine je socijalno opravdana i humana i zato ima punu podršku Pokreta, uz napomenu da ovom odlukom, ipak, još uvijek nije obezbijeđen onaj nivo standarda koji će ovoj kategoriji penzionera omogućiti koliko toliko sigurnije staračke dane i život bez straha od siromaštva i nemaštine”, poručuju iz Pokreta penzionera.

Kako su naveli u saopštenju, činjenica da se troškovi života u dužem vremenskom periodu neprestano povećavaju usljed rasta inflacije i kreću dinamikom koju penzije ne mogu da prate, i iza koje znatno zaostaju, govori da je platežna moć svih penzionera u stalnom opadanju, odnosno radi se o pogoršanju njihovog životnog standarda. Naravno, nadalje se ističe, svi penzioneri ne podnose jednako takva stanja, ali to ne dovodi u pitanje prethodno izrečenu ocjenu.

“Ako se uporedi porast prosjeka plata i penzija u posljednje dvije godine, na osnovu statističkih podataka, vidjeće se da i po ovom osnovu penzije sporije rastu. Kroz tu prizmu gledano realna su očekivanja penzionera da se opravdano očekuju mjere kojima će se dugoročno rješavati pitanja njihovog materijalnog položaja i to u istoj srazmjeri sa kretanjima plata uposlenih, i na osnovu trajno utvrđenog odnosa, koji bi morao biti značajno povoljniji od sadašnjeg. U ostalom u tome se i ogleda princip međugeneracijske solidarnosti na kojemu počiva penzioni sistem. Samo jedan podatak je dovoljan za ilustraciju. Prosječna penzija prema prosjecnoj zaradi, po najnovijim podacima iznosi samo oko 53 odsto, a do nedavno ovaj odnos je za penzionere bio još nepovoljniji”, ističu penzioneri u saopštenju.

Iz Pokreta ocjenjuju da sve navedeno govori u prilog opravdanosti najavljenog povećanja najnižih penzija na iznos od 450 eura, ali isto tako opravdano se postavlja i pitanje prava na bolji zivot kroz poboljšane standarda i ostalih penzionera.

“Još preciznije: Pitamo se zašto su ostali penzioneri izuzeti iz ove mjere i zašto se penzionerima koji su radili duže, i na ime doprinosa za penzijsko osiguranja uplaćivali više od svojih zarada prišlo selektivno u odnosu na penzionere sa najnižim penzijama”, dodaju oni.

Ističu da na navedena pitanja nemaju odgovore.

” Obrazloženje da se radi o konceptu razdvajanja zarađenog i socijalnog dijela penzije nije uvjerljivo niti prihvatljivo. Moramo konstatovati da jedan ne mali broj penzionera, povodom ovakve vrste podjele penzionera, izrazio nezadovoljstvo i vrlo negativno reagovao. Da je učinjena nepravda smatraju i penzioneri čije penzije su obuhvaćene najavljenim povećanjem. I ne samo da nije ,,utješno” još jedno tumačenje od strane predstavnika vlasti da se penzije od 450 eura neće usklađivati na osnovu parametara kretanja troškova života, već je takvo obećanje besmisleno i neprihvatljivo”, ocjenjuju.

Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, u trenutku obračuna penzija, na usklađivanje imaju jednaka prava svi penzioneri bez obzira na njihov iznos penzija. Ako će oni sada biti izuzeti od prava na usklađivanje zašto to nije rađeno i prilikom ranijih povećanja minimalnih penzija.

“I dodajmo: ne moze se jedna greška pravdati drugom greškom. Da se radilo promišljeno i studiozno i da se nije ,,prelomilo preko koljena” ne bi se dogodilo ono što sada dovodi do nepravde. Bilo je neophodno razmotriti neki od modela poput linearnog, i uz određene korekcije ili bez, povećati penzije i ostalim penzioneraima. Ovako ostao je utisak da nijesmo jednaki i da su nam potrebe različite”, zaključuju iz Pokreta penzionera.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Natka

Neispravno je penzije povecati na 450 eur i svrstati u isti kos penzionere sa minimalnom pencijom i one koji su penziju ostvarili po dva osnova.puni radni staz i godine starosi.uvest socijalnu kategoriju i na taj nacin ispuniti razliku do 450 eura