24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fokus Vlade na razvoju autoputnih pravaca i valorizaciji potencijala Luke Bar

Ekonomija

Comments 0

Fokus Vlade na razvoju autoputnih pravaca i valorizaciji potencijala Luke Bar

Izvor: Mina business

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada će se fokusirati na olakšavanje međudržavnih prelaza, razvoj autoputnih pravaca, valorizaciju potencijala Luke Bar i razvoj intermodalnosti, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović.

On je naveo da će fokus biti i na nastavku rekonstrukcije glavne željezničke pruge, za koju uskoro očekuju pozitivan odgovor Evropske komisije o odobravanju pojedinačno najvećeg iznosa granta koji je Crna Gora do sada dobila.

“To bi bila potvrda ne samo kvaliteta rada, već i podrška evropskim principima i standardima na kojima Crna Gora bazira svoje buduće pravce razvoja”, rekao je Radulović na završnoj prezentaciji u okviru projekta Tehnička pomoć za podršku kapacitetima transportnog sektora i usklađivanje pravnih tekovina EU u Crnoj Gori, finansiranog IPA sredstvima.

Završnu prezentaciju su organizovali Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i ekspertski tim za tehničku pomoć konsultantske kuće GOPA-PACE.

Cilj događaja je predstavljanje rezultata četvorogodišnjeg projekta tehničke pomoći transportnom sektoru u Crnoj Gori, a kao osnovni ciljevi definisani su osiguranje usklađenosti nacionalnog zakonodavstva sa pravom EU i povećanje kapaciteta za njegovu implementaciju.

"Naročito je zadovoljstvo što imam priliku da podijelim rezultate ostvarene u proteklom periodu, kada je riječ o harmonizaciji propisa i jačanju kapaciteta crnogorske administracije u oblasti saobraćaja. Izuzetan doprinos u postizanju odličnih rezultata dala je renomirana konsultantska kuća GOPA-PACE, čiji je aranžman bio finansiran IPA sredstvima”, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, harmonizacija propisa i jačanje kapaciteta crnogorske administracije nijesu jedine oblasti u kojima koriste značajnu podršku Evropske komisije, na koju računaju i u narednom periodu.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa, saopštila je da je Ministarstvo saobraćaja i transporta jedan od ključnih partnera EU u kontekstu implementacije Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

“U ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije o Crnoj Gori, uprkos nekim identifikovanim prazninama i propuštenim prilikama, potvrđuje se dobar napredak u Pregovaračkom poglavlju 14, o transportnoj politici i ograničen napredak u Poglavlju 21 - Transevropske mreže”, rekla je Popa.

Ona je navela da Izvještaj nudi smjernice za dalji rad Ministarstva, a posebnu pažnju treba obratiti na usvajanje i implementaciju zakona i strategija nastalih u okviru projekta Tehničke pomoći.

“EU će nastaviti da podržava Crnu Goru sa najboljim mogućim rešenjima, bilo podrškom strukturnim reformama ili finansiranjem velikih projekata, usmjerenih na jačanje željezničkih i drumskih veza između Bara i susjednih zemalja”, navela je Popa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR