Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CEFTA WEEK: E-trgovina i digitalizacija igraju ključnu ulogu u razvoju CEFTA tržišta

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 0

CEFTA WEEK: E-trgovina i digitalizacija igraju ključnu ulogu u razvoju CEFTA tržišta

Autor: Antena M

  • Viber

Konferencija CEFTA Week pod nazivom "eCEFTA: Klikni, poveži se i trguj", koja je okupila oko 300 učesnika kako uživo tako i onlajn, održana je danas u Podgorici.

Tradicionalno godišnje okupljanje visokih zvaničnikaiz CEFTA ekonomija, Evropske unije i drugih regionalnih i međunarodnih organizacija, zajedno sa predstavnicima privrede, pružilo je priliku da se istraže potencijali digitalne trgovine sa fokusom na stvaranje efikasnijeg i međusobno povezanog trgovinskog okruženja.Takođe, događaj je bio prilika i za sumiranje postignutih rezultata i postavljanje osnova za budući tok djelovanja.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Crne Gore, Nik Đeljošaj otvorio je ovogodišnju CEFTA konferenciju istakavši da uspjeh CEFTA-e danas predstavlja ne samo ekonomski prosperitet, već i čvrst korak prema evropskoj budućnosti.

„Tokom predsjedavanja CEFTA-om, Crna Gora je nastojala da unaprijedi rad CEFTA mehanizama, podstakne dijalog, promoviše zajedničke interese i olakša trgovinsku saradnju, što će u krajnjem doprinijeti dodatnom rastu i stvaranju održive perspektive za sve građane Zapadnog Balkana. Saradnja sa CEFTA-a je na samo sredstvo jačanja regionalne ekonomije, već i priprema terena za buduću integraciju u širi evropski kontekst. Crna Gora je u potpunosti posvećena unapređenju regionalne saradnje kroz implementaciju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište i CEFTA 2006, kao značajnih instrumenata za ubrzanje ekonomske konvergencije regiona Zapadnog Balkana s EU i razvijanju dobrosusjedskih odnosa u regionu. Upravo zbog toga, zajedno s partnerima iz EU, nastavićemo raditi na jačanju našeg regionalnog tržišta, rješavati izazove i osigurati da CEFTA bude još efikasniji instrument saradnje i razvoja“, kazao je Đeljošaj.

U svjetlu novog Plana rasta za Zapadni Balkan Gert Jan Kopman, generalni direktor direktorata za susjedsku politiku i proširenje u Evropskoj komisiji, naglasio je da rad koji se obavlja unutar Zajedničkog regionalnog tržišta, a koji predvode EU i CEFTA, čini osnovu za dobijanje pristupa jedinstvenom tržištu EU.

“Ekonomska integracija unutar regiona zasnovana je na pravilima i standardima EU, a usklađivanje sa primjenom pravnih tekovina EU je suštinski uslov za bližu integraciju u okviru jedinstvenog tržišta EU. Zato se sedam prioritetnih aktivnosti navedenih u našem planu rasta u velikoj mjeri fokusira na rad koji vi obavljate: napredak u e-trgovini, uslugama dostave pošiljki i geoblokiranju, da navedemo samo tri oblasti, kako bi se omogućio pristup jedinstvenom tržištu“,naveo je Kopman.

Sumirajući rezultate za 2023. godinu Danijela Gačević, VD direktora Sekretarijata CEFTA, istakla je da je posao koji obavlja CEFTA važan jer odgovara potrebama privrede, otvaranju radnih mjesta i oblikovanju budućnosti naših ekonomija.

„Konačna potvrda o važnosti rada CEFTA-e došla je iz Novog plana rasta za Zapadni Balkan, koji prepoznaje CEFTA-u kao ključni mehanizam za stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, a gdje digitalizacija ima jako važnu ulogu i mjesto“, rekla je ona.

Kako je dodala, predsjedavanje Crne Gore završava se sa 9 dogovorenih politika koje posjeduju kapacitet ne samo da transformišu ekonomije, već i unaprijede poslovno okruženje i obogate svakodnevni zivot ljudi.

„Potencijal ovih odluka, kada se jednom povežu sa jedinstvenim tržištem EU, je ogroman. To je posvećenost prosperitetu našeg regiona. Budućnost koju predviđamo za CEFTA-u je na dohvat ruke i čeka da bude materijalizovana kroz našu odlučnost i zajedničke napore“, zaključila je Gačević.

Direktor Stalnog sekretarijata transportne zajednice Matej Zakonjsek kazao je da digitalizacija ima posebno važnu ulogu na polju transporta.

„Radimo na tome da digitalizujemo svu dokumentaciju koja se odnosi na sve vidove transporta. To radimo zajedno s Evropskom komisijom i prema studijama koje smo sproveli potpuna digitalizacija može nam donijeti uštede od 163 miliona eura. U cijelom tom procesu ne smijemo zaboraviti da se razvoj transporta i digitalizacija moraju događati paralelno, a ključno je da nas upravo vodi „digitalna energija“. To i sve drugo što činimo na razvoju transportne zajednice donijeće nam najbezbjednije granice, a to je ono što dugujemo našim građanima“, rekao je Zakonjsek.

Vršiteljka dužnosti šefice Programskog odjeljenja Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Pranvera Kastrati kazala je da samo dijalog i zajednička saradnja mogu obezbijediti benefite za Zapadni Balkan.

„Iako postoje pozitivni pomaci koje smo postigli, imamo još dosta toga na čemu treba da radimo. Razvoj ljudskog kapitala i mobilnost je ključ i na tom polju smo potpisali veliki broj sporazuma. Posebno smo usmjereni na dva pristupa – da obezbijedimo digitalnu infrastrukturu kako bi građani imali mogućnost što boljih usluga. Ujedno, radimo i na razvoju digitalnih vještina jer, prema istraživanju, samo devet odsto građana ima osnovno poznavanje digitalnih vještina. Sigurna sam da će rad na ovim, i drugim poljima, donijeti novu perspektivu Zapadnog Balkana i bržu integraciju u EU“, poručila je Kastrati.

Predsjednik Upravnog odbora Western Balkans 6 Chamber Investment Forum (WB6 CIF) Lulzim Rafuna kazao je da je zajedničko tržište vizija koja donosi bolju budućnost.

„Zato je ekonomska integracija Zapadnog Balkana važan cilj koji će donijeti stabilnost i prosperitet. Na tom putu, pristup EU tržištu je imperativ, a mi smo tu da otvaramo nove mogućnosti za brojne kompanije. U prethodnom periodu više od 6.000 kompanija sa Zapadnog Balkana bile su uključene u brojne naše projekte koji su im omogućili jačanje saradnje, korisne obuke i važnu podršku u njihovom razvoju. Takođe, uspostavili smo EU biznis platforme koje otvaraju prostor državama ZB da se još bolje spreme za EU tržište i sve njegove mogućnosti. Implementirali smo 63 projekta i podršku smo dobili od svih Ministarstava, a razvili smo i važna digitalna rješenja. I u narednom periodu, CEFTA ostaje naš važan partner i sljedećih nekoliko mjeseci okupićemo privredne komore svih država kako bismo donijeli neka nova rješenja za saradnju i još veći privredni rast“, zaključio je Rafuna.

Fokus više panel diskusija bio je na digitalizaciji i e-trgovini kao transformacionim snagama koje preoblikuju globalnu trgovinu, sa ciljem da se poslovnim subjektima omogući pristup većem tržištu, i da im se obezbijede politike i alati koji su im potrebni da se efikasno takmiče ne samo unutar CEFTA-e, već i na jedinstvenom tržištu Evropske unije.

Pored širokog spektra obrađenih tema, događaj je bio prilika i da Crna Gora predsjedavanje CEFTOM preda Srbiji, koja će tu ulogu preuzeti tokom 2024. godine.

Konferenciju je organizovao CEFTA Sekretarijat sa Ministarstvom ekonomskog razvoja, a uz podršku Privredne Komore Crne Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR