16 °

max 20 ° / min 12 °

Srijeda

15.05.

20° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 15°

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Švajcarci ne gube vrijeme - idu od ministra do ministra i traže otvaranje rudnika Brskovo, pritisak vrši i Andrija Mandić

Ekonomija

Tag Gallery
Comments 6

Švajcarci ne gube vrijeme - idu od ministra do ministra i traže otvaranje rudnika Brskovo, pritisak vrši i Andrija Mandić

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber
Švajcarska kompanija “Tara resources” posljednjih dana aktivno vrši pritisak na Vladu kako bi odobrili projekat otvaranja rudnika “Brskovo” u Mojkovcu. Prema saznanjima Antene M sastali su se ministrom Dragoslavom Šćekićem, kao i sa ministarkom Tamarom Vujović. U lobiranje se uključio i predsjednik Skupštine Andrija Mandić, a kako bi postigli cilj kompanija je za izvršnog direktora “Brskovo mine” dovela novu osobu, koja, međutim, prema našim saznanjima već krši crnogorske zakone.

Dok međuresorna komisija zasijeda i razmatra potencijalno otvaranje rudnika Brskovo u Mojkovcu, predstavnici kompanije “Brskovo mine” ne gube vrijeme. Posljednjih dana intenzivno obilaze crnogorske ministre i pokušavaju da ih uvjere u ispravnost otvaranja rudnika cinka i olova u gradu na Tari. Zanimljivo je da su se sastali sa ministrima čiji resori nemaju direktne veze sa rudarstvom i eksploatacijom ruda - sa potpredsjednikom Vlade za demografiju i mlade i ministrom sporta i mladih Dragoslavom Šćekićem, a kako saznajemo posjetili su i ministarku kulture i medija Tamaru Vujović.

Da je došlo do sastanka Anteni M je upravo potvrdio ministar Šćekić rekavši da je sastanak održan na zahtjev švajcarske kompanije.

“Sastanak je održan u kabinetu potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade, na kojem su prisustvovali potpredsjednik Vlade sa saradnicima, a na zahtjev predstavnika rudnika Brskovo, kako bi nas upoznali sa trenutnim stanjem investicije kojom je, kako su saopštili, uloženo više desetina miliona eura sa namjerom daljeg ulaganja, kao i sa problemom sa kojim su suočeni, a koji se tiče zaustavljanja procesa”, navodi se u odgovoru Šćekića dostavljenom Anteni M.

Zašto je Šćekić primio predstavnike kompanije ako to nije direktna oblast njegovog rada, međutim, nije nam odgovoreno.

Vujović uvjeravali u brzi završetak arheoloških istraživanja

Na lokalitetu nekadašnjeg rudnika i grada Brskovo, Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore od 2016. sprovodi arheološka istraživanja. Istraživanja finansira resorno Ministarstvo, a švajcarska kompanija je 2021. za istraživanja donirala 17.500 eura.

Da bi, eventualnim dobijanjem dozvola za otvaranje rudnika, krenuli u prekopavanje zemljišta i pravljenje otvorenih rudarskih kopova kompanija bi trebalo da dobije i dozvolu Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, shodno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara CG.

Kako saznajemo, u razgovoru sa ministarkom Vujović, predstavnici kompanije su upravo pokušali da je uvjere da projekat arheoloških istraživanja, koji se odvija već godinama, može biti završen u rekordno kratkom roku.

Podsjetimo da se na prostoru DPP, osim arheoloških lokaliteta, nalazi i kulturno dobro prve kategorije – spomenik Rudnica, ali i tri groblja koja datiraju iz perioda Mojkovačke bitke.

Pritisak vrši i Andrija Mandić

Prema saznanjima Antene M, pritisak na Vladu da se rudnik u Mojkovcu otvori vrši i predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

Antena M je ranije pisala da Švajcarci računaju na čvrstu pomoć predsjednika Opštine Mojkovac Veska Delića koji dolazi upravo iz bivšeg Demokratskog fronta.

Delić je ugostio predstavnike kompanije u Opštini 23. januara, a lokalna vlast se nada da će novcem od rudnika uspjeti da oporavi lokalni budžet i obezbijedi sebi još jedan mandat. S obzirom na to da se u kampanju pritisaka uključio i Mandić, otvara se pitanje postojanja mnogo većeg interesa te političke strukture.

Pritisak su vršile i njemačke diplomate što je objelodanila upravo Antena M, a njemački ambasador u Podgorici Peter Felten je nakon toga u izjavi za Vijesti kazao da se zalagao da Vlada razmotri projekat pažljivom i objektivnom procjenom.

On je potvrdio i pisanje našeg portala da se iza švajcarske kompanije krije kapital još nekih zemalja, rekavši da kompanija ima i njemačke akcionare, zbog čega su se i bavili tim investicionim projektom.

Kompanija „Brskovo mine“ angažovala novog direktora, već krši zakone CG

Švajcarska kompanija, očigledno nezadovoljna dosadašnjim radom izvršnog direktora Ričarda Bofija, odlučila je da na njegovu poziciju dovede novu osobu.

To je Agne Ahlenius, a njegova biografija je objavljena na sajtu kompanije.

Iako je novi direktor predstavljen, izmjene u Centralnom registru privrednih subjekata još nijesu napravljene. Posljednje izmjene su zabilježene 2022. te se tako kao izvršni direktor još navodi Ričard Bofi.

Prema pouzdanim saznanjima Antene M, Ahlenius je, po ugledu na svog prethodnika već počeo da krši zakone Crne Gore - još nije regulisao radnu dozvolu.

Po Zakonu o strancima poslodavac može da rasporedi stranca SAMO na poslove za koje mu je izdata dozvola za boravak i rad, odnosno potvrda o prijavi rada.

Ahlenius je tako, sudeći po svemu navedenom, na sastanak sa ministarkom Tamarom Vujović išao kao turista.

Podsjetimo, međuresorna grupa koja treba da odluči da li treba dozvoliti otvaranje rudnika Brskovo u Mojkovcu zasijedala je u četvrtak. Naredna sjednica je već sjutra, a govoriće se o zaštiti životne sredine i uticaju rudnika na okolinu. Grupa ima rok do 1. marta da završi svoj posao i uputi zaključke Vladi. 

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Simokiser

Da podju u neki manastir daju veliku donaciu ...jer farbanje trobojki kosta...prvo vlada ce pitati narooood a crkva je najbolja vakcina za njega

@@@@

TRAZI SE CIJENA!!!DOGOVORIT CE SE NA KRAJU A MOJKOVCANIMA ZELIM ISKRENO ZDRAV I DUG ZIVOT!!

Anđa

Gospodin Mandić, kao neko ko je iz Mojkovca sigurno NE zna za posljedice koje narod snosi i danas zbog jalovišta. Ako misli da će otvaranjem rudnika postići neke političke poene, grdno se prevario. Nije žrtva jedan grad i ljudi u njemu, nego i Biogradska gora, Tara, gradovi: Kolašin, Bijelo Polje...