22 °

max 36 ° / min 20 °

Subota

27.07.

36° / 20°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlada CG ovlastila Ministarstvo finansija da krene u zaduženje u skladu sa Zakonom o budžetu

Izvor: Antena M/Dragan Tomašević foto

Ekonomija

Comments 2

Vlada CG ovlastila Ministarstvo finansija da krene u zaduženje u skladu sa Zakonom o budžetu

Ministarstvo finansija prati dešavanja na međunarodnom tržištu kako bi se utvrdio najpovoljniji trenutak za ulazak na tržište za potencijalnu emisiju obveznica. Nijedan novi budžetski trošak neće biti finansiran iz zaduženja osim kapitalnog budžeta, čime se ispunjava zlatno pravilo budžeta - da sve tekuće obaveze budu finansirane iz tekućih prihoda.

Autor: Antena M

  • Viber

Antena M obratila se jutros Vladi CG kako bi provjerila tačnost informacije do koje je došla nezvanično, a po kojoj je na jučerašnjoj sjednici ili koji dan ranije, Spajićev kabinet naložio Ministarstvu finansija da pronađe kreditora kod koga bi država mogla da se zaduži 700 miliona eura. U zvaničnim izvještajima sa jučerašnje sjednice Vlade nema pomena toj odluci jer je, kako tvrdi naš izvor, ona označena kao interni dokument.

Prema tumačenju naših sagovornika koji imaju iskustva iz rada u Vladi, o dokumentima sa oznakom "interno" Vlada ne može da daje podatke javnosti.

Po drugom izvoru našeg portala, Vlada je dala "zeleno svjetlo" za zaduženje 500 miliona eura. 

Iz Ministarstva finansija Anteni M je oko 16 sati stigao odgovor, u kojem se ne potvrđuje, niti demantuje da je ta odluka juče "prošla" sjednicu Vlade, niti da li je posrijedi suma od 700 miliona eura, koju smo naveli u pitanju ili je određen neki drugi iznos. MF podsjeća na ranije usvojene odluke o visini zaduživanja i objašnjava na koji način će biti realizovano.

Evo integralnog odgovora Ministarstva finansija:

"Zakonom o budžetu za 2024. godinu, predviđena je mogućnost zaduživanja do iznosa od 650 miliona eura za potrebe obezbjeđenja nedostajućih sredstava u 2024. godini, kao i mogućnost zaduživanja u iznosu do 500 miliona Eur-a za potrebe refinansiranja duga i stvaranja fiskalne rezerve za 2025. godinu, a sve to putem zaključenja kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, sa domaćim i/ili inostranim bankama, kroz emisiju državnih zapisa i/ili obveznica na domaćem i/ili međunarodnom tržištu, kao i/ili zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana. Napominjemo da, u skladu sa Zakonom o budžetu za 2024. godinu, sredstva obezbjeđena kroz zaduženje će se koristiti isključivo za finansiranje otplate postojećeg duga, kao i finansiranje kapitalnog budžeta i stvaranje fiskalne rezerve za narednu godinu. Nijedan novi budžetski trošak neće biti finansiran iz zaduženja osim kapitalnog budžeta, čime se ispunjava zlatno pravilo budžeta - da sve tekuće obaveze budu finansirane iz tekućih prihoda.

Ministarstvo finansija razmatra mogućnost emisije obveznica i zaključenja aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama i komercijalnim bankama kako bi u narednom periodu, u zavisnosti od kretanja na tržištu, donijeli adekvatnu odluku kada i u kom obimu će se realizovati aranžmani za potrebe finansiranja budžeta.

Ministarstvo finansija prati dešavanja na međunarodnom tržištu kako bi se utvrdio najpovoljniji trenutak za ulazak na tržište za potencijalnu emisiju obveznica", piše u odgovoru Ministarstva finansija na pitanja Antene M.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Mila K

Po Zakonu o budžetu 2024e i Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti Vlada nema osnov da ovlasti nikoga i ništa. MF je segment Vlade. Kakva je ovo vijest? I zašto je ovo uopšte "interno"?

Mila K

Čemu ova gluma? Ptice na grani znaju o mlrd duga.