15 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 12°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković: Vlada je odgovorna, odmah smo zatvorili valutni rizik, izlazak na američko tržište dobra ideja

Izvor: gov.me/S.Matić

Ekonomija

Comments 4

Vuković: Vlada je odgovorna, odmah smo zatvorili valutni rizik, izlazak na američko tržište dobra ideja

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar finansija Novica Vuković, gostujući u Dnevniku 2 na TVCG, kazao je da je u 18 časova zatvorena transakcija emitovanja obveznica u dolarima, te da konačno izvedena kamatna stopa iznosi 5,88 odsto.

Vlada Crne Gore, prema njegovim riječima, odgovorno pristupa javnim finansijama.

“Izlazak na američko tržište je dobar jer se otvara crnogorsko tržište za američko tržište. To su prednosti”, kazao je Vuković.

"Interesovanje investitora koji žele da investiraju iz svog novca u Crnu Goru je bilo ogromno, 4.6 milijardi dolara je bilo interesovanje za obveznicama Crne Gore", istakao je Vuković.

Kazao je da je na kraju izvedena konačna kamatna stopa 5.88 odsto.

"Kako bi odgovorno i do kraja ozbiljno upravljali javnim finansijama odmah smo zatvorili valutni rizik i hedžing aranžman je urađen sa svim procesom", kazao je Vuković.

Na pitanje za šta će taj novac biti iskorišćen on je kazao da je stav premijera Milojka Spajića da će novac biti za infrastrukturne projekte ono što je definisano Zakonom o budžetu i da je to ono što će ova sredstva servisirati.

"Izlazak na američko tržište u ovom trenutku je i kroz samu analizu koja je višenedjeljno bila tema i Ministarstva finansija zajedno sa svim globalnim investitorima. U tom procesu ukazalo nam je izuzetno interesovanje da otvaramo tržiše Crne Gore investitorima iz Amerike, i tu su najpovoljniji uslovi", kazao je Vuković. 

Upitan da li će država imati potrebu za dodatnim zaduženjem do kraja godine, Vuković je kazao da je Zakonom o budžetu za 2024. godinu kao i odlukom o zaduženju definisano je da se država može zadužiti milijardu i 150 miliona eura.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Bajo

Ima svoju racunicu. Nemoj brinuti. Sigurno je jedno . Ne radi se nista u korist drzave , ako se ne ne poklapa sa licnim interesom.

Mila K

Premijer je preumoran i oduzeti mu telefon da nelogično twittera i priždiva medoisanje u divljanju u javnosti. Ukoliko je ministar Vuković napao analitičara Maksimovića, što je opravdano, onda mora pokrenuti internu istragu ko je pustio detalje prospekta. Inače će biti tresla gora rodio se *iš.

Mila K

Dobro je da je ministar Vujović shvatio da ga je premijer prosuo pa je smanjio javnu štetu. Dok govori o "izvedenoj stopi u €" i dalje ne upoređuje istovjetne kategorije. Argumenti oko tajnosti emisije neodrživi ali nevažni. I MF ne smije da ratuje sa medijima.