24 °

max 24 ° / min 14 °

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

22° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Utorak

14.05.

19° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kasalica: Emisija crnogorskih obveznica morala biti u značajno većoj vrijednosti, potrebno je odgovornije ponašanje javnih funkcionera

Ekonomija

Comments 0

Kasalica: Emisija crnogorskih obveznica morala biti u značajno većoj vrijednosti, potrebno je odgovornije ponašanje javnih funkcionera

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Crnogorska emisija obveznica morala je biti u značajno većoj vrijednosti stava je ekonomska analitičarka Mila Kasalica. Komentarišući aktuelno zaduženje, zaključeno sinoć u 18 sati, ona je za Antenu M objasnila kakve rezultate je potrebno načiniti u narednom periodu da bismo pristupili daljim zaduženjima. Naša sagovornica je napomenula da je potrebno da visoki javni funkcioneri, poput premijera Milojka Spajića, moraju imati odgovornije ponašanje:

"Osim izlijetanja na Tviteru, imali smo jedino odgovorno ponašanje ministra finansija Novice Vukovića, a zatim malo razvodnjenu priču na nejavnom servisu u obraćanju građanima i građanka.

Kako god, prilično je bilo divljanja po socijalnim mrežama."

Naša sagovornica dalje ukazuje da ćemo planiranim zaduženjima moći da pristupimo jedino ako postignemo određene rezultate i budemo ponovo pozitivno evaluirani.

"Taj rezultat treba da se sastoji samo u sljedećim segmentima: Moramo iznijeti sezonu koja mora da bude bolja od prethodne, a čini mi se da je još nismo pripremili; Moramo da poboljšamo kvalitet javne usluge, a na tome se iz dana u dan radi da se umanjuje taj kvalitet. I lideri naše javne administracije moraju ovaj prozor ili vrata koja je EU otvorila prema nama iskoristiti u punom potencijalu. Tad ćemo biti evaluirani opet i tad ćemo moći da pristupimo dodatnim zaduženjima", ukazuje Kasalica.

Na pitanje da li vjeruje da će zaduženje biti utrošeno na infrastrukturne projekte, kako zvaničnici obećavaju, naša sagovornica kaže da obveznica u svom opisu ima stavku kojom se obavezala koje tačno će obaveze biti finansirane iz 2024. koliki dug će biti vraćen.

"Ako je dug koji moramo da vratimo nešto između 500 miliona u glavnici i oko 130 miliona u kamati onda su naši inoinvestitori i naši inostrani povjerioci veoma dobro pročitali  dokumenta MMF-a i Standard Rating agencije između redova, a to je - daćemo povjerenje 44. Vladi ali nećemo dati nezvanično obećanu milijardu. Nego ćemo da pratimo rezultate sa terena", ukazuje Kasalica.

Kasalica objašnjava da visina zaduženja ne treba da zabrinjava građane, već način upravljanja javnim finansijama i stvaranje uvećane domaće potrošnje.

"Nije pitanje da li možemo iznijeti dugu, jer je crnogorska ekonomija, naš mikro, mali i srednji biznis u koordinaciji sa velikim i u sinergiji sa bankama, osiguravajućim kućama i finansijskim sektorom, ali nama treba brutodruštveni proizvod od preko 8 milijardi i nama treba već sada da krenemo u investicioni ciklus, a mi nismo za to spremni.

Znači ova godina mora imati potrošnju veću od prethodne godine, jer toliko su planirani nivoi i poreza na dodatu vrijednost koji se treba prikupiti", objašnjava sagovornica Antene M.

Kasalica zaključuje da su naši inopovjerioci dali onoliko sredstava koliko je potrebno da se ispune tekuće obaveze, ali ne i nezvanično obećanu milijardu, dok rezultati ne budu ostvareni, a ciljevi ispunjeni.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR