18 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
GI 21. maj: Crna Gora postaje sve gore mjesto za poslovanje, novi strani investitori ne dolaze, a postojeći odlaze

Ekonomija

Comments 1

GI 21. maj: Crna Gora postaje sve gore mjesto za poslovanje, novi strani investitori ne dolaze, a postojeći odlaze

Autor: Antena M

  • Viber

Poznata je činjenica da se Spajićeva vlada slabo razumije u makro-ekonomiju a još manje u preduzetništvo. To je i presudan razlog zbog koga Crna Gora svakim danom postaje sve gore mjesto za poslovanje i zbog čega novi strani investitori ne dolaze, a postojeći sve više odlaze, kažu iz GI 21. maj. 

Istovremeno, kako dodaju, domaći preduzetnici su u sve većim problemima zbog birokratskih barijera kojima se destimuliše legalni i pošteni biznis. 

“Najnoviji primjer nerazumne birokratizacije poslovanja je Zakon o sprječavanju pranja novca koji u nizu odredbi davi mikro i mali biznis i svodi profesionalna zanimanja na nivo činovnika. Ovaj zakon koga Spajić i saradnici nijesu ni pročitali treba odbaciti i revidirati prije nego što nanese štetu poslovnoj zajednici i usput rastjera male strane investitore. Ilustracije radi, ovim zakonom je predviđeno da na hiljade zaposlenih polažu tzv. stručne parapolicijske ispite da bi u svojim firmama pratili transakcije klijenata i obavještavali policiju o njihovim “sumnjivim poslovima” ili npr. da o istoj transakciji policiju obavještavaju po tri ili četiri predviđena obveznika”, kažu u saopštenju. 

Dodatno, ovim zakonom je uveden i registar tzv.stvarnih vlasnika koji je stupidno obuhvatio i nevladine organizacije, partije, crkve, umjetnička udruženja, komore, sindikate, poslovne asocijacije,iako svi ovi javni registri već postoje. 

“Na stranu što je neko u "pametnoj" državnoj administraciji uopšte pomislio da će nevladini i partijski aktivisti, popovi, slikari i sindikalisti potrčati da se masovno elektronski prijavljuju da bi se udovoljilo birokratskom egzibicionizmu. Umjesto ovakve štetočinske regulative Crnoj Gori je hitno potrebna reforma poslovnog zakonodavstva koja će uključiti "giljotinu propisa" i debirokratizaciju biznisa kako bi se podstakao razvoj međunarodno konkurentnog preduzetništva prije nego što država bankrotira”, zaključuju u saopštenju. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Mojaš

Postoji li tema u koju se ne razumije GI "21 maj"?Naravno,sa distance i savetodavno.Politika u praksi i rad na terenu je suviše prljav za njihove čiste ruke.Ne daj,bože da izadju na izbore da im narod kaže šta o njima misli.