24 °

max 26 ° / min 15 °

Subota

13.04.

26° / 15°

Nedjelja

14.04.

26° / 16°

Ponedjeljak

15.04.

24° / 16°

Utorak

16.04.

21° / 15°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

14° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mujović i Vukčević potpisali Sporazum: Moramo biti zajedno, grupisani, sabrani i iskoristiti znanje

Ekonomija

Comments 0

Mujović i Vukčević potpisali Sporazum: Moramo biti zajedno, grupisani, sabrani i iskoristiti znanje

Autor: Antena M

  • Viber

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i Dragan K. Vukčević, predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti CANU potpisali su danas Sporazum o saradnji dvije institucije.  

„U energetskom sektoru postoji veliki broj otvorenih pitanja i mogućnosti za  našu saradnju i ja ću biti vrlo konkretan i zatražiti već od samog starta naše saradnje, da predstavnici CANU-a budu uključeni u razne projekte, između ostalih da riješimo pitanje Bilećkog jezera i valorizacije potencijala, da članovi CANU- a i oni članovi koje vi delegirate budu u sastavu radnih komisija, da nam pomognete da na pravi, pravičan i pravedan način riješimo pitanje energetske tranzicije u Crnoj Gori, da vidimo kako to naše potencijale u smislu ruda, minerala možemo koristiti na najbolji mogući način“, izjavio je Mujović nakon potpisivanja.

Ministar je naglasio da, kako kažu iz njegovog kabineta, polazeći od činjenice da je energetika velika razvojna šansa Crne Gore i da svjesni značaja energetike i energetskog sektora, Ministarstvo energetike i rudarstva nastoji i nastojaće da naše energetske potencijale što prije valorizuje i pretoči u opipljiv kapital za sve građane Crne Gore.

„Da bi došli do tog cilja, moramo biti zajedno, moramo biti grupisani, sabrani i iskoristiti znanje, a nema nikakve dileme da najveće znanje i iskustvo stanuje upravo na adresi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti.

Nisam pristalica samoljublja, ali isto tako ne volim i nije mi drago kada se za neka važna mišljenja prvo obratimo međunarodnim adresama i smatramo da negdje drugo postoje ljudi koji su kvalifikovaniji, koji bolje misle Crnoj Gori, od onih najpriznatijih i najmudrijih glava koje su svakako skoncentrisane u CANU.

S tom praksom želim da prekinemo i želim da brojne probleme u energetici rješavamo na partnerskoj osnovi, tako što ćemo prvog saveznika i prvo savjet potražiti na ovoj adresi, na ovoj instanci“, zaključio je Mujović.

Institucija u okviru CANU koja se neposredno bavim ovim pitanjima je ENEKO Centar  za energiju i ekologije kojim upravlja akademik Igor Đurović. Po riječima  predsjednika CANU-a Dragana K. Vukčevića, ta institucija je zadužena za energetiku, ekologiju, za održivi razvoj i za projekte iz tih oblasti. Onako kako je sad počelo, u saradanji sa značajnim institucijama iz ovih oblasti u Crnoj Gori, njen rad obećava dobre rezultate.

„Drago  mi je da smo danas potpisali sporazum između Ministarstva energetike i rudarstva i Crnogorske akademija nauka i umjetnosti. Drago mi je da je ovo još jedan u nizu sporazuma koji je CANU potpisala sa institucijama u Crnoj Gori iz oblasti nauke, umjetnosti i politike i mogu reći sa zadovoljstvom da smo dosadašnje sporazume smatrali dobrom osnovom za unapređenje saradnje sa tim institucijama.

Raduje me da je ministar Mujović prepoznao mogućnosti saradnje između resora kojim upravlja i CANU oko brojnih tema, vezanih za ovu, rekao bih osjetljivu i složenu oblast.

Vjerujem da će današnji sporazum biti dobar osnov za unapređenje saradnje naših institucija, u pogledu okruglih stolova, tribina, u pogledu zajedničkih izdanja, u pogledu zajedničkih nastupa u prijavljivanju projekata iz ove oblasti“, zaključio je Vukčević uz zahvalnost Mujoviću na prepoznavanju partnerstva i mogućnosti za saradnju ministarstva energetike i rudarstva i CANU.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva kažu da je potpisivanje Sporazuma korak dalje u konkretizaciji saradnje koja je dogovorena prilikom nedavno održanog sastanka ministra Mujovića sa predstavnicima CANU-a i Centra za energiju i ekologiju ENEKO.

“Polazeći od zajedničkih interesa za unapređenje saradnje iz oblasti energetike i ekologije, kao ključnih faktora za održivost i zaštitu životne sredine u skladu sa potrebama razvoja Crne Gore” naglašeno je u  preambuli  Sporazuma koji podrazumijeva trajnu saradnju na realizaciji aktivnosti za održivo korišćenje prirodnih resursa,  energetsku efikasnost, ekologiju, očuvanje prirode i zaštitu životne sredine,  razvoj naprednih tehnologija i korišćenje obnovljivih izvora energije,  regulatorne mjere,  održavanje naučnih skupova, okruglih stolova, tribina,  izradu publikacija.

Kako je predviđeno Sporazumom, dodaju u saopštenju,  Koordinacioni odbor biće  sačinjen od 4 člana, od kojih po 2 imenuju CANU i ministarstvo energetike i rudarstva, pratiće realizaciju aktivnosti i o tome i periodično informisati potpisnike.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su, navode iz kabineta Mujovića, akademik Ljubiša Stanković, potpredsjednik CANU, akademik Igor Đurović, rukovodilac ENEKO centra, akademik Predrag Miranović, sekretar Odjeljenja prirodnih nauka, Vesna Brajović, sekretarka u Ministarstvu energetike i rudarstva Crne Gore, Novak Vukadinović, načelnik Službe CANU i dr Snežana Dragićević, samostalna savjetnica u ENEKO centru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR