12 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Subota

11.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uprava carina dodijelila još tri statusa AEO

Izvor: UC

Ekonomija

Comments 0

Uprava carina dodijelila još tri statusa AEO

Izvor: Mina business

Autor: Antena M

  • Viber

Vršilac dužnosti direktora Uprave carina, Vladimir Bulajić, dodijelio je danas podgoričkim kompanijama Bekom Co i Farmegra, kao i danilovgradskoj Fabrici stočne hrane, status ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

Firma Bekom Co dobila je status ovlašćenog privrednog subjekta za carinska pojednostavljenja (AEOC) i sigurnost i bezbjednost (AEOS), dok su Farmegra i Fabrika stočne hrane dobili status ovlašćenog privrednog subjekta za carinska pojednostavljenja (AEOC).

„Dobijanjem ovog statusa, koji predstavlja najviši stepen saradnje i partnerstva između carine i privrede, u skladu sa najvišim EU standardima, navedena preduzeća su prepoznata kao sigurni partneri, čime su stekli pravo na korišćenje većeg broja pogodnosti u carinskom postupku“, navodi se u saopštenju.

Osnovne prednosti koje donosi status ovlašćenog privrednog subjekta ogledaju se u mogućnosti sprovođenja jednostavnije carinske procedure, manje kontrola, prednost pri carinjenju, izbor mjesta kontrole, bolje odnose i priznanje ovog statusa u dijelu sigurnost i zaštite od CEFTA ugovornih strana, kao i bolje pozicioniranje kompanije na crnogorskom tržištu i tržištu regiona.

Do sada je dodijeljeno sedam statusa ovlašćenog privrednog subjekta, dok je u proceduri još pet zahtjeva za sticanje navedenog statusa.

„Status ovlašćenog privrednog subjekta dodjeljuje se kompaniji koja je prošla stroge kontrole svih segmenata poslovanja i za koju je utvrđeno da zadovoljava sve kriterijume utvrđene carinskim propisima“, zaključuje se u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR