9 °

max 14 ° / min 8 °

Petak

04.12.

14° / 8°

Subota

05.12.

16° / 8°

Nedjelja

06.12.

16° / 9°

Ponedjeljak

07.12.

13° / 11°

Utorak

08.12.

12° / 8°

Srijeda

09.12.

12° / 10°

Četvrtak

10.12.

12° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
140 godina očuvanja Biogradske gore: Zaštita koju nam je kralj Nikola ostavio u amanet – prioritet

Društvo

Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

140 godina očuvanja Biogradske gore: Zaštita koju nam je kralj Nikola ostavio u amanet – prioritet

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore organizovalo je Svečanu akademiju u Centru za kulturu u Kolašinu, povodom obilježavanja 140 godina zaštite Biogradske gore (1878 – 2018).

Kako je navedeno u saopštenju, svečanom akademijom ukazano je na važnost prvog zaštićenog područja u Evropi, „Knjaževog zabrana“, nastalog na području današnjeg Nacionalnog parka Biogradska gora, kao i na značaj početaka institucionalne zaštite prirode u Crnoj Gori i razvoj nacionalnih parkova od njihovih osnivanja do danas.

„JPNPCG je osnovano sa ciljem zaštite, unapređenja i promocije prirodnih i radom stvorenih vrijednosti u parkovima. Obilježavanjem današnjeg jubileja potvrđujemo da nam je zaštita koju nam je Knjaz Nikola ostavio u amanet – prioritet. Uvjereni da NP Biogradska gora zaslužuje da se nađe na UNESKO listi, u ovoj godini smo uz pomoć naše ambasadorke u Parizu, predali komitetu Tentativnu listu, koju je JPNPCG u tom procesu izradilo za NP Biogradsku goru. U 2019. godini planirano je da se pristupi realizaciji nominacije, istakao je direktor JPNPCG Elvir Klica.

Takođe je napomenuo da će tragom dosadašnjih istraživanja i postojeće dokumentacije težiti, zajedno sa Vladom Crne Gore, domaćom i međunarodnom akademskom zajednicom, najoptimalnijem tehničkom i ekološki prihvatljivom rješenju za zaštitu Biogradskog jezera kao jednog od najvećih i najljepših crnogorskih dragulja, a koje je kao i većina ledničkih jezera u Evropi potencijalno ugroženo. Zatim se zahvalio dinastiji Petrović, zaštitarima Biogradske gore, svim upravljačima i zaposlenim u prethodnim decenijama, kao i stanovnicima Kolašina, Mojkovca i Berana na očuvanju ovog nacionalnog parka.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović jeistakao da smo svoje opredeljenje da čuvamo sve raznolikosti iskazali i u ustavima Crne Gore u čijim preambulama od početka poslednje decenije prošlog vijeka stoji da je Crna Gora ekološka država, prva takva Ustavom definisana država.

''Međutim, svi smo svjesni da se priroda ne čuva samo donošenjem zakona i pravila, već podrazumijeva mnogo veću posvećenost i države ali i svakog pojedinca“-kazao je on.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović je kazao da je velika čast sebe nazvati građaninom države koja baštini 140 godina ekološke osviješćenosti.

„Vizionarstvo kralja Nikole ogleda se u mnogim stvarima, a jedna od onih koje nam je ostavio u amanet je čuvanje ljepote koja nas okružuje. Biogradska gora predstavlja najznačajniju vrijednost ovog nacionalnog parka. No, netaknuta priroda i očarava i obavezuje da se sa posebnom pažnjom odnosimo prema njenom očuvanju, čemu smo i posvećeni“-kazao je on.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović, podsjetio je da su prirodne osobenosti obilježja po kojima je Crna Gora prepoznata u svijetu, što nam govori da ona predstavljaju i nescrpni resurs u sve razgranatijim mogućnostima turističke ponude. 

„Odluka knjaza Nikole da davne 1878. područje Biogradske gore stavi pod zaštitu, što je bio prvi zvanični čin zaštite prirodnog ambijenta u Evropi, istorijski je podatak koji se može čitati i kao anticipacija koncepta Crne Gore kao ekološke države. U svakom slučaju, to što je u to vrijeme i na taj način definisan status Knjaževog zabrana, kako je narod zvao prostor zaštićen od strane crnogorskog vladara, jeste svojevrsno socio-kulturološko dostignuće na koje možemo biti ponosni“-kazao je Bogdanović.

Gost svečane akademije bio je Princ Nikola Petrović koji je čestitao Upravi NPCG na inicijativi organizovanja ovog skupa i istakao da je kralj Nikola uvijek imao u vidu budućnost Crne Gora i razvoj njenih prirodnih resursa.

„Iako nije bio botaničar, znao je da je drvo najbolji čovjekov prijatelj. Biogradska gora je dokaz toga. Zabranio je sječu stabala na tom području što je omogućilo da se sačuva jedna od posljednjih primarnih prašuma u Evropi. Danas hiljade turista, biologa, geografa, fotografa iz cijelog svijeta dolazi da posjeti ovaj park. On je jedan od atrakcija koji valorizuju Crnu Goru, a nacionalni parkovi su temelji ekološke države“-kazao je on.

„Predstavlja privilegiju živjeti u blizini prostora koji je i danas oaza netaknute prirode gdje život i vrijeme teku bez uplitanja čivjeka. Pored privilegija, moramo naglasiti i odgovornost koju imamo. Potrebno je da ovaj dragulj, kakav je Biogradska gora, pažljivo čuvamo i da ga turistički i ekonomski valorizujemo. Biogradska gora predstavlja resurs koji je jedan od najvažnijih pokretača turističke privrede u našoj opštini. Zato nas i raduje da sve više turista posjeti NP Biogradska gora. Završetkom državnih projekata kao što su autoput, regionalni put prema Beranama, Ski centar Bjelasica 1600, naša opština dobija mogućnosti značajnog ekonomskog razvoja, a to znači i bolji kvalitet života naših građana“, kazao je predsjednik Opštine Milosav Bulatović.

„Malo je zemalja u Evropi koje imaju ovako dugu tradiciju, kao što Crna Gora ima sa svojim zaštićenim područjima. Veza između NP Biogradska gora, odnosno NPCG, i Univerziteta Crne Gore i svih fakulteta koji ga čine, treba da u budućem periodu bude podignuta na značajno veći nivo nego što je sada. Nauka može da doprinese značajno većem podizanju i valorizaciji ovih prostora, značajno većoj turističkoj prezentaciji, iskorišćenosti i podizanju na veći stepen svega onoga što je bitno i u ovim nacionalnim parkovima. Vrata Unierziteta Crne Gore i svih fakulteta su širom otvorena. Treba angažovati ljude iz nauke koji će dati svoje mišljenje i na valjan način usmjeriti naučna istraživanja koja će još više promovisati sve ove ljepote o kojima pričamo,“ naglasio je u svom govoru dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović.

Kulturno-umjetničko društvo „Mijat Mašković” iz Kolašina svojim bogatim programom uljepšalo je svečanu akademiju izvođenjem tradicionalnih pjesama i igara iz kolašinskog kraja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR