6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ilarion Alfejev sada govori o KANONSKOJ CRNOGORSKOJ CRKVI, tvrdi da je ona dio Patrijaršije u Beogradu

Društvo

Tag Gallery
Comments 4

Ilarion Alfejev sada govori o KANONSKOJ CRNOGORSKOJ CRKVI, tvrdi da je ona dio Patrijaršije u Beogradu

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Predśednik Crne Gore, Milo Đukanović, pokušava da ponovi anti-crkvenu politiku bivšega ukrajinskoga predśednika, Petra Porošenka, da stvori „autokefalnu Crkvu” – tvrdi mitropolit Ilarion Alfejev, predśednik odeljenja za vanjske crkvene odnose Moskovske patrijaršije Ruske pravoslavne crkve (RPC).

Alfejev je danas saopštio kako je, navodno, „Đukanović pokrenuo i zakon o nacionalizaciji crkvene imovine izgrađene prije 1918. godine”.

„Cilj ove nacionalizacije je da se izuzme imovina iz kanonske Crnogorske crkve [канонической Черногорской Церкви], koja je dio Srpske patrijaršije, i da se ona prenese u raskolničku strukturu, koja sebe naziva ‘Crnogorska pravoslavna crkva’", rekao je on.

Kako prenosi „РИА Новости”, ako se podrška obnovi autokefalne Crkve u Crnoj Gori od strane vlasti nastavi, onda, veli Alfejev, „crnogorski raskol može početi da raste upravo onako kako je ukrajinski jednom narastao".

Alfejev je izjavio da RPC smatra svojom dužnošću da govori u odbranu Srpske pravoslavne crkve (SPC). „Mi smo i sami prošli kroz ovo iskustvo u Ukrajini, znamo do čega vodi ova vrsta akcije i podižemo glas u odbrani naše srpske braće koji žele da sačuvaju kanonsku Crnogorsku crkvu kao dio SPC [которые хотят сохранить каноническую Черногорскую Церковь в составе Сербской Православной Церкви]", rekao je on.

Sinod Ruske crkve se srpskom propagandom obrušio na Crnu Goru 

U komentaru „РИА Новости”, uz izjavu Alfejeva, navodi se: „Crnogorske vlasti, na čelu s predśednikom Milom Đukanovićem u oštrome su neslaganju sa SPC i lično sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem, a takođe pokušavaju da smanje ulogu srpsko-pravoslavnoga elementa u nacionalnoj ideologiji.

U aprilu, mitropolit Amfilohije (Radović) je izvijestio da SPC, njezini sveštenici i parohijani trpe maltretiranje od strane vlasti Crne Gore. Predśednik Đukanović je u decembru 2018. godine izjavio da će rukovodstvo Crne Gore tražiti nezavisnost ‘autokefalne Crnogorske crkve’ od SPC”.

Mitropolit Ilarion Alfejev, „РИА Новости”, niti ruske agencije bliske RPC, nijesu ni „primjetile” da se u međuvremenu Amfilohije 25. juna o.g. na Cetinju susrio upravo sa „ukrajinskim raskolnikom”, arhiepiskopom Evstratijem Zorjom iz autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU).

Evstratij je Amfilohiju donio pismeni poziv od poglavara PCU mitropolita Epifanija Dumenka da stupi u kanonsko i liturgijsko jedinstvo i da im bude gost u Kijevu. Amfilohije je od Ukrajinaca darovan ikonom i kalendarom PCU.

„Ukrajinski raskolnik” potvrdio: Sa Amfilohijem razgovarao tri i po sata u Cetinjskom manastiru

Interesantno, mitropolit Ilarion Alfejev u ovoj svojoj izjavi za „РИА Новости”, SPC u Crnoj Gori naziva – Черногорская церковь (Crnogorska crkva)!

Proteklih decenija aktuelni vrh jerarhije RPC, na inicijativu Amfilohija, bezuspješno je pokušavao da „sakrije” od javnosti istorijske dokumente da je RPC priznavala autokefaliju Mitropolije crnogorske – Crnogorske pravoslavne crkve. RPC je u svojim sveštenim diptisima navodila našu bogohranimu Mitropoliju u rangu 9-te pomjesne autokefalne crkve.

U to vrijeme, sadašnja Mitropolija crnogorsko-primorska, SPC, niti Patrijaršija u Beogradu – nijesu ni postojali. Patrijaršija je formirana 1920.  SPC je dobila naziv 1929. a Mitropolija crnogorsko-primorska osnovana je tek 1931. 

 

 

 

 

 

 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Crnogorski Betoven

Jasno je šta je strategija. Da nam se ponudi Crnogorska crkva u sastavu SPC. Naravno da je to neprihvatljivo. Naša crkva mora biti autokefalna. Samo ih treba još jače stisnuti. Pogubili su se.

aleksandr

Nesojluk Ruske crkve, kada je u pitanju Crna Gora, dovešće je u izolaciju, zato što i oni obolijevaju od laži. Bježaće od nje normalni, a nadam se da će ih biti. Imaju novac, imaju zadatak države da rade kao instrument državne spoljne politike i to je to. Za sada. Pozdrav Gunjajevu od V uprave.

Đoko Orlandić

Da li je ovaj pop popio nešto. On reče da je Đukanović pokrenuo zakon o nacionalizaciji crkvene imovine. Da li ovaj opičeni pop zna da je država Rusija vlasnik kompletne imovine njegove Ruske pravoslavne crkve, koja je data crkvi na korišćenje. U Rusiji može a CG ne može, po njemu.