Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

"Strože kazne za povratnike u vršenju krivičnih djela"

| Postavio/la: Jelena Grbović | Izvor: Mina

"Strože kazne za povratnike u vršenju krivičnih djela"

Crna Gora bi trebalo strože da kažnjava povratnike u vršenju krivičnih djela trgovine drogom, nošenja oružja, silovanja i nasilja u porodici, jer je to u interesu građana i njihove bezbijednosti, ocijenili su iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Kako su kazali, važno je podržati ocjene ministra unutrašnjih poslova (MUP) Mevludina Nuhodžića o neadekvatnoj kaznenoj politici i sudskoj praksi za višestruke povratnike u izvršenju krivičnih djela.

Oni su podsjetili da je Nuhodžić ranije u Skupštini ocijenio da kaznena politika mora biti primjerena društvenim okolnostima i stalno promjenjivom kriminalnom ponašanju.

Kako je saopšteno, ne smije biti praksa izricanja uslovnih osuda ili kazni na nivou zakonskih minimuma, primjene instituta ublažavanja kazne, kao i uslovnog otpusta jer to za posljedicu ima povratak prestupnika kriminalu.

“Savjet ocjenjuje da je u interesu građana i njihove bezbjednosti da država strože kažnjava povratnike u vršenju krivičnih djela trgovine drogom, nošenja oružja, silovanja i nasilja u porodici i zato se podržavaju napori MUP i Uprave policije da se pristupi izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika”, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali iz Savjeta, istaknut je značaj prevencije i potreba da se pokaže odlučnost države da se za najteža krivična djela izriču odgovarajuće kazne zatvora.

“Nuhodžić proaktivno razmišlja o poboljšanju borbe protiv kriminala, svjestan da je to pitanje važno i za dalji napredak zemlje u pristupanju Evropskoj uniji”, poručili su iz Savjeta.

Oni podržavaju zalaganja MUP-a i Uprave policije da se preispita opseg sankcija za određena krivična djela i njihove dosadašnje stvarne djelotvornosti.

Iz Savjeta su objasnili da je važno da se otvoreno diskutuje o kvalitetu i stvarnim rezultatima programa resocijalizacije u zatvorskom sistemu i zaštiti osuđenika.

Prema njihovim riječima, loša resocijalizacija mora se posmatrati i kao uzrok povratka kriminalu i u tom pravcu je neophodno preuzeti punu odgovornost.

“Važno je što je zaštita javnosti prioritet rada ministra unutrašnjih poslova i direktora Uprave policije jer se prepoznaje riješenost da se, kroz odgovarajuće odgovore na izazove, društvo učini sigurnijim”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari

mr,

Bogomi, rece Vesna, da za ovaj treci mandat ima nove ideje!

Ostavi komentar

0/300