14 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Interpol Podgorica za šest mjeseci raspisao 62 potjernice

Društvo

Comments 0

Interpol Podgorica za šest mjeseci raspisao 62 potjernice

Izvor: Vikend novine

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

U toku 2018. godine NCB INTERPOL-a Podgorica raspisano je 95 potjernica, dok su za prvih šest mjeseci ove godine raspisane već 62 međunarodne potjernice, po zahtjevu crnogorskih pravosudnih organa, kazao je u razgovoru za Vikend novine v.d. načelnika Odsjeka za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Interpol Europol SIRENE Dejan Boljević.

Prema njegovim riječima, u Interpolovoj bazi podataka trenutno egzistiraju 292 međunarodne potjernice od IP Podgorica, ali taj broj varira na dnevnom nivou.

“Od trenutno ukupnog broja raspisanih međunarodnih potjernica, oko 198 međunarodnih potjernica je raspisano za crnogorskim državljanima. Na javnom sajtu INTERPOL-a trenutno je objavljeno osam potjernica koje su raspisane od IP Podgorica, od kojih su tri raspisane za crnogorske državljane. Dakle, većina međunarodnih potjernica, ne samo naših već i drugih zemalja, se ne objavljuje na javnom sajtu Interpola jer se ove potjernice koriste za policijsku i sudsku upotrebu u međunarodnoj policijskoj saradnji, a objavljuju se javno u rijetkim slučajevima kada se procijeni da bi javno objavljivanje potjernice doprinijelo pronalasku lica”, kazao je Boljević za Vikend novine.

PROŠLE GODINE 95 POTJERNICA

Tokom 2018. godine, prema njegovim riječima, NCB INTERPOL Podgorica je raspisao ukupno 95 međunarodnih potjernica, od čega je za crnogorskim državljanima od tog broja bilo 68 potjernica.

“U toku 2018. godine po osnovu međunarodnih potjernica Crne Gore, u inostranstvu su ukupno uhapšene 54 osobe (Srbija, Hrvatska, Njemačka, Mađarska, Francuska, Austrija itd), a u prvih šest mjeseci ove godine ukupno je u inostranstvu lišeno slobode 20 lica (Srbija, Njemačka, Francuska, Španija, Belgija itd)”, naveo je Boljević, dodajući da je prošle godine po osnovu inostranih međunarodnih potjernica u Crnoj Gori uhapšeno ukupno 78 lica, dok je u prvoj polovini ove godine lišeno slobode 29 lica.

Tokom 2018. godine, kako je naveo Boljević, realizovano je 85 ekstradicija u Crnu Goru i iz Crne Gore, dok je u prvoj polovini ove godine realizovano 49 ekstradicija u Crnu Goru i iz Crne Gore.

“Najveći broj lica koji se potražuju po potjernicama NCB INTERPOL-a Podgorica lociraju se u zemljama u regionu, najčešće u Srbiji i Bosni Hercegovini, kao i zemljama Zapadne Evrope. Od zemalja Zapadne Evrope izdvojili bi Njemačku i Mađarsku”, kazao je Boljević.

NAJVIŠE POTRAŽUJU VANEVROPSKE ZEMLJE

Broj međunarodnih potjernica koje Odsjek za međunarodnu policijsku saradnju INTERPOL Europol SIRNE iz inostranstva zaprimi je, kako je pojasnio Boljević, promjenjiv u svakom periodu, ali u posljednjem mjesecu je najveći broj međunarodnih potjernica raspisan od vanevropskih zemalja.

“Međutim, najviše direktnih zahtjeva za lociranje traženih lica a zasnovanih na osnovu operativnih saznanja da se lica nalaze u Crnoj Gori (ciljane potrage), Odsjek za međunarodnu policijsku saradnju INTERPOL Europol SIRNE dobija od zemalja iz regiona, među kojima najviše iz Srbije a od zemalja zapadne Evrope izdvaja se Njemačka”, naveo je Boljević.

Što se tiče operativnih aktivnosti u kojima učestvuje odsjek na čijem je čelu, Boljevć ističe da učestvuju u skoro svim združenim operativnim aktivnostima.

“Prije svega EUROPOL-a, FRONTEX-a, INTERPOL-a ali i drugih međunarodnih organizacija (SELEC i dr) usmjerenim na suzbijanju teškog i organizovanog kriminala sa međunarodnim elementom: krijumčarenje migranata, oružja, opojnih droga, trgovinama ljudima, a za koje je utvrđeno da imaju uticaja na Crnu Goru ili da bi Crna Gora svojim učešćem mogla dati doprinos tokom realizacije”, kazao je Boljević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR