10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Reagovanje na tvrdnje Čalmers: Osmišljeni plan degradacije barske bolnice

Izvor: Foto: Screenshot Youtube

Društvo

Tag Gallery
Comments 2

Reagovanje na tvrdnje Čalmers: Osmišljeni plan degradacije barske bolnice

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Nakon što je Anka Čalmers, Britanka porijeklom iz Bara, pisala ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću ogorčena stanjem u barskoj bolnici, reagovali su iz barske bolnice. 

Britanka pisala Hrapoviću: Stanje u barskoj bolnici gore je nego u Siriji i Iraku!

Reagovanje koje potpisuje direktor Dragoslav Tomanović prenosimo integralno.

"Povodom obraćanja Anke Čalmers u vezi sa liječenjem i tretmanom njene majke, pacijentkinje N.N., i generalnim stanjem i uslovima liječenja i boravka pacijenata u Opštoj bolnici Bar, potvrđujemo da je pomenuta pacijetkinja N.N. bila hospitalizovana u Opštoj bolnici Bar, u više navrata 2019. kao i prethodnih godina, u vremenskom trajanju svake pojedinačne hospitalizacije od 2-4 nedjelje, starosti 82 godine, sa brojnim komorbiditetima, a čijem liječenju su zaposleni u Opštoj bolnici Bar bili u potpunosti posvećeni, u skladu sa svim profesionalnim, etičkim i zakonskim normama za rad ljekara i medicinskog osoblja.

Dugotrajan boravak pacijentkinje u bolnici tokom septembra i oktobra ove godine (od 09.09.2019. do 02.10.2019. godine), nije bio neophodan i postojali su uslovi za nastavak kućne njege, ali je osoblje bolnice uvažilo specifičnost situacije (samostalno življenje 82-godišnje osobe, bez članova porodice, u stambenoj zgradi), pa je menadžment bolnice izlazio u susret i zadržavao pacijentkinju na Internom odjeljenju duže, sa etičkim i profesionalnim uvjerenjem da će dodatni boravak u bolnici pomoći postizanju što boljeg zdravstvenog stanja pacijentkinje.

Takođe, radi objektivnog informisanja javnosti, obavještavamo da je obavljena redovna kontrola rada Opšte bolnice u Baru od strane zdravstvenog inspektora Uprave za inspekcijske poslove, više puta u toku 2019. godine, te da je ustanovljeno da ova ustanova radi u skladu sa zakonskim propisima kada je liječenje i tretman pacijanata u pitanju, kao i da je osoblje bolnice angažovano u skladu sa sistematizacijom radnih mjesta. Poslovi i zadaci medicinskog osoblja obavljaju se po utvrđenom planu i dužnostima.

Od značaja je i podatak da tokom boravka pacijentkinje u OB Bar, menadžment bolnice, kao ni zaštitnik prava pacijenata nijesu primili nijednu primjedbu na liječenje pacijentkinje, niti od nje same, niti od gospođe Čalmers. Takođe, nijesmo bili obaviješteni da je gospođa Čalmers tokom posjeta svojoj majci snimala bolnički prostor i pacijente u njemu.

Medicinsko osoblje Opšte bolnice Bar svoj rad zasniva na zakonskim, profesionalnim i moralnim normama, i trudimo se da zaštitimo dostojanstvo i potrebe svih naših pacijenata.

Ono što je za nas kao medicinske profesionalce najvažnije, jeste da je pacijentkinja oporavljena napustila Opštu bolnicu Bar.

Opšta bolnica Bar finansira svoj rad u skladu sa budžetski opredijeljenim sredstvima, i time obezbjeđujemo neophodna sredstva za njegu pacijenata, ljekove, medicinska sredstva i nemedicinski potrošni materijal. Osoblje bolnice ulaže maksimalne napore da se higijena u objektu održava redovno, a imajući u vidu starost objekta, kvarovi se povremeno dešavaju, na šta menadžment odmah reaguje kako ne bi bio ugrožen kontinuitet pružanja zdravstvene zaštite i njege pacijenata.

U kontinuitetu poboljšavamo uslove boravka za pacijente u bolnici. Kao primjer dobre prakse, navodimo rezultat saradnje Ministarstva zdravlja i Ministarstva ekonomije kroz projekat energetske efikasnosti, u kojem je za Opštu bolnicu Bar opredijeljeno 1,2 miliona eura, a koji je ovih dana počeo realizaciju.

Završetkom radova prostor bolnice će biti značajno unaprijeđen u funkcionalnom smislu. Da Bar i građani ovog dijela primorja imaju dostupniju zdravstvenu zaštitu u mjestu boravka, pokazuju i podaci prema kojima je Vlada iz kapitalnog budžeta kroz nabavku savremene opreme uložila u Opštu bolnicu Bar oko 320 hiljada eura.

Iz svega gore navedenog jasno je da nema osnova za senzacionalistički pristup i poređenje barske bolnice sa ratom zahvaćenim područjima od strane člana porodice čija zakašnjela reakcija upućuje na osmišljeni plan degradacije crnogorskog zdravstvenog sistema iz samo njoj znanih razloga.

Pošto je javnosti kroz obraćanje gospođe Čalmers prikazana tendenciozno ružna slika barske bolnice, u prilogu vam dostavljamo impresije, takođe stranog državljanina, gdje izražava zadovoljstvo uslugom u barskoj bolnici, takođe tokom oktobra mjeseca. Molim Vas da, zbog objektivnog informisanja javnosti, objavite i ovaj prilog", navode iz barske bolnice.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Mne

Draga Anka bilo bi bolje da si pored svoje Matere,nego da nema kud ?

Montenego

Najlakše je okriviti one koji rade svoj posao ljudski...ako joj nije odgovarao tretman što je isti čas ne povede kod privatnika...