8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bez odobrenja izabranog doktora nema vakcine

Izvor: Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Društvo

Comments 0

Bez odobrenja izabranog doktora nema vakcine

Izvor: Pobjeda.me

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počela je juče u svim domovima zdravlja na teritoriji Crne Gore, sa zakašnjenjem od mjesec, jer Montefarm nije na vrijeme distribuirao vakcine zato što je dobavljač kasnio sa isporukom, nakon što je proizvođač odlučio da ih prvo dobiju druga tržišta.

Srećom, virus gripa još nije počeo, odnosno Institut za javno zdravlje, od početka oktobra, nije zabilježio nijedan slučaj obolijevanja od ove, za određene grupe, opasne zarazne bolesti.

Direktor Montefarma Radoman Dragaš kazao je juče Pobjedi da je distribucija završena.

''Sve je proteklo kako je i planirano. Do kraja dana biće isporučena i posljednja isporuka na sjeveru'' – kazao je kratko Dragaš.

Doktorka Aldijana Zeković je kazala da je ove godine u upotrebi vaksi tetra, četvorovalentna vakcina protiv gripa.

Direktor Doma zdravlja u Nikšiću Vesko Bulatović potvrdio je Pobjedi da su vakcine dobili u subotu, kao i da je vakcinacija omogućena i u ambulantama na periferiji.

''Kao što je poznato u svim većim mjesnim zajednicama naše opštine otvorili smo ambulante i već od danas (utorak) i u Župi, Kličevu, Straševini, Dragovoj Luci i na Vidrovanu počeće vakcinacija. Vakcina ima dovoljno, dobili smo za početak 1.100 doza, a u sljedećoj isporuci očekujemo još gotovo toliko, što bi trebalo da bude dovoljno prema nekim projekcijama koje su rađene, oslanjajući se na iskustva iz minulih godina'' - rekao je Bulatović.

Vakcine su, kako je potvrđeno, stigle i u Dom zdravlja u Herceg Novom i ambulante u Bijeloj i Igalu. Kako su saopštili iz te zdravstvene ustanove, vakcina ima dovoljno, te nema potrebe da se stvaraju gužve. Svi koji žele da se vakcinišu moraju se javiti izabranom doktoru, radi zakazivanja, jer vakcinu ne smiju da prime osobe koje imaju povišenu temperaturu ili neko akutno oboljenje.

I u Bijelom Polju juče je počela vakcinacija protiv sezonskog gripa.

''Vakcinacija stanovništa sprovodi se radi redukovanja obolijevanja, prenošenja virusa u porodici, kolektivu i populaciji, a samim tim očuvanja sopstvenog zdravlja, održavanja kolektivnog imuniteta populacije, a posebno kod onih kod kojih je indikovano davanje vakcine, u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolijevanja'' – istakli su iz Doma zdravlja u Bijelom Polju.

Vakcine su u tivatski dom zdravlja stigle u nedjelju poslije podne. Izabrana ljekarka Nada Kovačević je upozorila da je neophodno prije vakcinisanja uraditi pregled respiratornih organa.

''Niti jednom pacijentu neću dati vakcinu prije nego što uradim pregled respiratornih organa (grla, pluća, sinusa) i dok ne vidim kakvo je njegovo zdravstveno stanje i da li je moguće da primi tu vakcinu'' – istakla je Kovačević.

I iz Doma zdravlja u Baru pozvali su pacijente da se jave i uz preporuku i odobrenje izabranog ljekara vakcinišu.

''Vakcinacija protiv gripa je jedina specifična mjera prevencije i najučinkovitija zdravstvena mjera kada se radi o sprečavanju obolijevanja i komplikacija gripa. Nijedna druga mjera prevencije nema ni izbliza takav učinak, tako da je posebno važno da se one osobe koje se nalaze u rizičnim kategorijama što prije jave svom izabranom ljekaru kako bi se na vrijeme vakcinisali'' – poručio je direktor barskog Doma zdravlja Borislav Lalević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR