Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Crna Gora dobila tri instruktora sportskog ronjenja

| Postavio/la: Marija Mitrović

Crna Gora dobila tri instruktora sportskog ronjenja

Crnogorsko ronilaštvo bogatije je za još tri instruktora sportskog ronjenje i deset NITROX ronilaca.

U Bijeloj je održana obuka za osposobljavanje instruktora ronjenja i NITROX ronilaca sa gasnim mješavinama, a predsjednik Nastavne komisije Vesko Mijajlović kazao je da ova obuka predstavlja nastavak dosadašnjih višegodišnjih osposobljavanja i usavršavanja iskusnih ronilaca, koja se organizuju u skladu sa međunarodnim standardima.

Obuku za instruktora su završili Marija Jabučanin, diplomirani Arheolog iz Ministarstva kulture, Maksim Mandić, rukovodilac Vatrogasne jedinice iz Kotora, i Ranko Račić - ronilac iz kompanije Porto Montenegro.

Takođe, deset ronilaca je završilo obuku za tehničko ronjenje sa NITROX gasnim mješavinama, što će u budućnosti biti veoma važan ljudski resurs za ronjenje na velikim dubinama sa kojim naša država raspolaže, a samim tim oni su garancija za nova otkrića kulturnog nasleđa pod vodom, njegovu zaštitu i valorizaciju.

Među ovim roniocima, obuku je završio i Pedro Decapitani iz Brazila, koji boravi u Crnoj Gori. 

Arheolog Marija Jabučanin izjavila  je da je od 1997. u ronjenju, i da ovo znanje i vještine koje je stekla na ovoj i dosadašnjim obukama, za nju  kao arheologa, predstavlja izuzetno značajno iskustvo pod vodom u jednom novom prostoru, koji je za mnoge nedostižan, ali koji je tajanstven i koji omogućava da se dostignu i dotaknu novi i očaravajući horizonti, susreti, i da se osjeti drugačiji život od ovoga na koji smo se navikli, koji tako privlači da sa sigurnošću mogu reći, da ću mu se stalno vraćati i da ga više nikada neću napustiti.


 
 

Ostavi komentar

0/300