Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
BS o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Handkeu: To je neprimjeren čin

Društvo

Comments 1

BS o dodjeli Nobelove nagrade za književnost Handkeu: To je neprimjeren čin

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Bošnjačka stranka smatra neprimjerenim činom to što će večeras biti uručena Nobelova nagrada za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu.

"Želimo da podsjetimo javnost na nepobitnu činjenicu da je riječ o čovjeku koji je negator srebreničkog genocida i simpatizer politike Slobodana Miloševića, presuđenog ratnog zločinca, za koga je Haški tribunal utvrdio da je bio učesnik u “zločinačkom poduhvatu s ciljem da se počini genocid“, navedeno je u saopštenju. 

U BS-u smatraju da sa aspekta etike posmatrano potpuno problematično i nedopustivo da Handkeu večeras bude uručen Nobel, zbog širenja govora mržnje, negiranja genocida i podrške koju je upućivao idelogiji genocida.

"Ne želimo da ulazimo u književnu i literarnu vrijednost njegovog djela, ali smatramo da je sasvim dovoljno da se javno usprotivimo ovakvoj odluci, vođeni etičkim principima i ponašanjem ovoj književnika. Pozdravljamo odluku naših susjeda Albanije, Kosova, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i BiH, kao i Turske, koji će bojkotovati večerašnju dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu", navedeno je u saopštenju. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Fuj

Genocidni pisac isto kao i gazde mu iz srb i tkz rs.