29 °

max 31 ° / min 20 °

Petak

07.08.

31° / 20°

Subota

08.08.

32° / 22°

Nedjelja

09.08.

34° / 24°

Ponedjeljak

10.08.

34° / 22°

Utorak

11.08.

34° / 22°

Srijeda

12.08.

33° / 23°

Četvrtak

13.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Dobra ekonomska politika Vlade prenijeta i na lokalnu samoupravu"

Društvo

Tag Video
Comments 0

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

"Dobra ekonomska politika Vlade prenijeta i na lokalnu samoupravu"

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i rukovodstvo Zajednice opština Crne Gore (ZOP) konstatovali su danas da su se odlični ekonomski rezultati koje je Vlada postigla u protekle tri godine prenijeli i na crnogorske opštine i dogovorili konkretne korake u daljem unapređenju saradnje državne izvršne vlasti i lokalne samouprave, saopšteno je iz Vlade.

„Vlada nastavlja praksu redovne komunikacije sa svim subjektima koji doprinose ne samo ostvarenju njenih ekonomskih politika već i kreiranju tih politika. Opštine su važan segment ukupnog javnog sektora. Bez naše zdrave komunikacije i zdravog odnosa naša ukupna politika ne može biti uspješna i dati rezultate, a ti rezultati su prvenstveno dalji razvoj i bolji životni standard naših građana“ – rekao je na početku sastanka Marković.

Predsjednik Upravnog odbora ZOP Veselin Grbović je ukazao da nacionalna asocijacija lokalnih zajednica djeluje uspješno i nastupa jedinstveno bez obzira na političke razlike predstavnika te da vidi prostor za dalje unapređenje saradnje sa izvršnom vlašću.

„Funkcionišemo kao cjelina, moguće da smo jedina institucija u Crnoj Gori koja djeluje jedinstveno bez obzira na to da li je neko od nas pozicija ili opozicija. Naša saradnja sa Vladom je dobra, Vlada je u ove tri godine napravila dobre rezultate i sve se to prenosi na opštine“ – rekao je Grbović dodajući da ta institucija vidi prostor za unapređenje saradnje, posebno u pripremi propisa koji se tiču lokalne samouprave.

Predstavnici Vlade i Zajednice opština konstatovali su da postupak donošenja i kvalitetna rješenja u Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o finansiranju lokalne samouprave predstavljaju primjer dobre saradnje te da na tim principima treba razmotriti pojedina rješenja u Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata sa ciljem efikasnije implementacije zakona sa aspekta povećanja broja legalizovanih nelegalnih objekata.

Marković je najavio da će sa ciljem unapređenja saradnje prilikom izrade Programa rada Vlade Crne Gore za 2020. godinu radna verzija dokumenta biti dostavljena Zajednici na izjašnjenje o zakonskim rješenjima za koja asocijacija lokalnih samouprava smatra da treba da dâ mišljenje prije utvrđivanja dokumenta na sjednici Vlade, na istovjetan način kako je to prošle sedmice usaglašeno na sjednici Socijalnog savjeta.

"Predsjednik Vlade je na kraju sastanka konstatovao da uspješna ekonomska politika Vlade u protekle tri godine, tokom kojih je za 260 miliona eura povećana naplata izvornih prihoda, ostvaren privredni rast među najvišima u Evropi i otvoreno oko 30.000 novih radnih mjesta predstavlja rezultat i Vlade i lokalne samouprave.

Na sastanku je bilo riječi o više konkretnih tema koje se tiču i Vlade i lokalne samouprave. U tom kontekstu dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivira saradnja kako bi dogovorena rješenja bila kvalitetno implementirana", navodi se u saopštenju Vlade.

Dogovoreno je i da se sastanci predsjednika Vlade sa rukovodstvom Zajednice opština održavaju kvartalno.

Sastanku su prisustvovali u ime Vlade i ministar finansija Darko Radunović sa saradnicima, te u ime Zajednice opština i potpredsjednici Upravnog odbora Dragoslav Šćekić i Željko Aprcović, predsjednik Skupštine Ivan Vuković, generalni sekretar Refik Bojadžić, predsjednik Odbora za finansije lokalne samouprave Miomir Jakšić i sekretarka Obora Žana Đukić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR