3 °

max 8 ° / min 2 °

Petak

15.01.

8° / 2°

Subota

16.01.

3° / -2°

Nedjelja

17.01.

2° / -3°

Ponedjeljak

18.01.

3° / -5°

Utorak

19.01.

7° / -5°

Srijeda

20.01.

6° / -2°

Četvrtak

21.01.

8° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brajović: Novi koronavirus se ne prenosi lako

Izvor: Screenshot

Društvo

Comments 0

Izvor: Mina

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Brajović: Novi koronavirus se ne prenosi lako

Koronavirus može da izazove teško oboljenje u nekim slučajevima, ali se ne prenosi jednostavno i lako sa čovjeka na čovjeka, kazala je šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović.

U kineskom gradu Vuhan preminula je šesta osoba od posledica bolesti izazvane koronavirusom, a potvrđeno je 258 slučajeva zaraženih. O epidemiji sjutra će raspravljati stručni odbor za hitne sdlučajeve SZO.

„O koronavirusu se još ne zna dovoljno. Nije poznat način njegove transmisije, izvor samoga virusa, mutacija, i kako utiče na ljude“, kazala je Brajović agenciji MINA.

Prema njenim riječima, još uvijek se ne može sa sigurnošću i precizno govoriti o izvoru epidemije.

„Dok se istragom ne utvrdi izvor virusa, SZO preporučuje da se pažnjom prati situacija, identifikovanja i zbrinjavanja osoba oboljelih od virusa“, rekla je Brajović.

Ona je navela da su u skladu sa Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom kineske vlasti obavijestile SZO o slučajevima obolijevanja od upale pluća uzrokovanih novim virusom.

„Generalni direktor SZO sazvao je Komitet za vanredne situacije, a SZO će na osnovu preporuke ekspertskog tijela donijeti odluku da li neki događaj predstavlja prijetnju po javno zdravlje na globalnom nivou“, kazala je Brajović.

U toj fazi, kako je pojasnila, potrebne su dodatne informacije o tome da li su ispunjeni kriterijumi za proglašenje obolijevanja od novog koronavirusa za događaj koji predstavlja prijetnju po javno zdravje na globalnom nivou.

Prema njenim riječima, s obzirom na to da milioni kineza putuju za lunarnu Novu godinu, SZO ne preporučuje ograničenja u smislu saobraćaja ili trgovine sa Kinom, na osnovu postojeće epidemioloske slike i raspoloživih informacija o obolijevanju od koronavirusa.

Međutim, kako je istakla, pojedine države su uvele mjere dodatne kontrole na graničnim prelazima.

„U skladu sa Međunarodnim zdravstvenom pravilnikom, države su dužne da obezbijede funkcionalne kapacitete za brzu detekciju i izvještavanje o oboljelim putnicima, kao i njihov bezbjedan transport i zbrinjavanje“, kazala je Brajović.

Ona je podsjetila da je Crna Gora prošle godine izvršila procjenu svojih kapaciteta i nivoa pripremljenosti da reaguje u ovakvim situacijama, kao i da je planirana izrada Acionog plana za dalje osnaživanje kapaciteta za detekciju, prevenciju, pripremljenost i odgovor.

„S obzirom da još uvijek ne postoje informacije o novom virusu, na snazi su standardne SZO preporuke čiji je cilj smanjivanje izloženosti i širenja oboljenja, a koje prije svega obuhvataju higijenu ruku i procedure za bezbjednu pripremu hrane“, zaključila je Brajović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR