8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prošle godine 90 pritužbi na rad pravosudnih organa

Društvo

Comments 0

Prošle godine 90 pritužbi na rad pravosudnih organa

Izvor: Dnevne novine/CdM

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U godini za nama Ministarstvu pravde podnijeto je 90 predstavki pritužbi na rad pravosudnih organa, što je 75 manje nego tokom 2018. godine, pišu Dnevne novine.

Kako se navodi u Izvještaju o radu i stanju u upravnim oblastima iz nadležnosti Ministarstva pravde, prošle godine na rad notara podnešeno je devet predstavki, što je četiri manje nego 2018, a na rad javnih izvršitelja 47 predstavke, što je 15 manje nego 2018. 

Prošle godine Ministarstvo je vršilo nadzor sudova i tužilaštava i tom prilikom je utvrđena jedna nepravilnost u Sudu za prekršaje Bijelo Polje Odjeljenje za prekršaje Rožaje, koja se odnosila na zaključivanje upisnika i na odluku o stavljanju spisa u arhivu pravosnažno riješenih predmeta.

Tokom 2019. pravosudni inspektori Direktorata za građansko zakonodavstvo i nadzor, u potpunosti su ispunili Godišnji plan nadzora nad zakonitošću obavljanja poslova notara i Notarske komore i Godišnji plan nadzora nad zakonitošću rada javnih izvršitelja i Komore javnih izvršitelja za 2019. godinu, kojima je bio predviđen nadzor nad zakonitošću rada svih notara i Notarske komore, kao i svih javnih izvršitelja i Komore javnih izvršitelja.

“Podnešena su dva prijedloga za pokretanje disciplinskog postupka u odnosu na javne izvršitelje, tri Prigovora protiv Odluka Prvostepene disciplinske komisije za utvrđivanje disciplinske odgovornosti javnog izvršitelja i tri tužbe Upravnom sudu Crne Gore radi poništaja odluka Drugostepene disciplinske komisije za utvrđivanje disciplinske odgovornosti javnog izvršitelja”, navodi se u izvještaju.

IZVRŠENO 14 KONTROLA RADA UIKS-A

Ministarstvo pravde je preko ovlašćenih službenih lica za kontrolu izvršenja kazni zatvora i mjera bezbjednosti, izvršilo 14 kontrola rada Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, u dijelu pružanja zdravstvene zaštite, tretmana zatvorenika, kao i postupanja zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija prema zatvorenicima, na osnovu kojih kontrola i izjašnjenja Uprave je naloženo otklanjanje utvrđenih nepravilnosti.

“Ministarstvu su podnijete 54 molbe za pomilovanje, od kojih je 11 odbačeno, a u jednom predmetu je obustavljen postupak saglasno Zakonu o pomilovanju. Predsjednik Crne Gore donio je 58 odluka uzimajući u obzir predmete koji su prenijeti iz ranijeg izvještajnog perioda”, navodi se u izvještaju.

ZA GODINU IZREČENO 1.611 USLOVNIH OSUDA

U skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku po zahtjevu za naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode postupano je u 50 predmeta.

Zaključeno je šest potpunih sporazuma o postojanju štete, vrsti i visini naknade zbog neosnovanog lišenja slobode. Takođe, postupano je povodom 111 zahtjeva Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore.

U skladu sa Zakonom o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti Ministarstvo pravde je odlučivalo u 15 predmeta po zahtjevima za prekid izvršenja kazni zatvora.

U 2019. primljena su 292 predmeta za izvršenje kazne rada u javnom interesu. Izvršeno je 268 kazni rada u javnom interesu. Obavljeno je 96 kontrola kazne rada u javnom interesu, na osnovu kojih radnji je poslato sudu na dalju nadležnost 10 predmeta. U istom periodu primljeno je 248 predmeta izvršenja kazne zatvora u prostorijama za stanovanje. Izvršena su 163 predmeta od čega 34 predmeta iz 2018. godine i 129 predmeta iz 2019. godine, a u toku je izvršenje 43 predmeta dok se u 76 predmeta radi na pripremi za izvršenje. U 29 predmeta izvršena je neposredna kontrola, a sudu je dostavljeno na dalju nadležnost 76 predmeta.

U 2019. primljeno je 1.611 predmeta uslovne osude. U dostavljenim predmetima nije bilo uslovnih osuda sa zaštitnim nadzorom, pa je na osnovu procjene postupano u pet predmeta. Primljeno je i 315 predmeta uslovnog otpusta, samo u dva predmeta određena je posebna obaveza i to u jednom primjena uz elektronski nadzor, a u osam predmeta postupano je po procjeni zavisno od dužine uslovnog otpusta.

DONIJETO 126 RJEŠENJA O REHABILITACIJI

Iz Registra kaznene evidencije izdato je 18.180 uvjerenja, a iz Registra prekršajne evidencije 2.647 uvjerenja, dok je iz Registra kaznene evidencije za pravna i maloljetna lica izdato 3.448 uvjerenja.

Izvršeno je ažuriranje izvoda podataka za fizička, pravna i maloljetna lica 4.335 i ažurirano 930 otpusnih listova. Izvršeno brisanje iz Regista kaznene evidencije (postupljeno po sudskim rješenjima i rješenjima Ministarstva pravde) 1.940.

Donijeto je 126 rješenja o zakonskoj rehabilitaciji, a povodom 63 zahtjeva za rehabilitaciju Ministarstvo se oglasilo nenadležnim.

Ministarstvo pravde je u izvještajnom periodu, saglasno Poslovniku Vlade, pripremilo mišljenja na odredbe 118 propisa kojima se uređuje postupak pred sudovima, sankcije i prekršajni postupak, od čega: 81 mišljenje na prijedlog zakona i 37 na prijedlog podzakonskih akata.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR