20 °

max 20 ° / min 15 °

Petak

05.06.

20° / 15°

Subota

06.06.

23° / 16°

Nedjelja

07.06.

25° / 19°

Ponedjeljak

08.06.

26° / 17°

Utorak

09.06.

27° / 18°

Srijeda

10.06.

28° / 17°

Četvrtak

11.06.

27° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarstvo kulture: Paljenje zastave atak je na državu i međuetnički sklad

Društvo

Comments 0

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Ministarstvo kulture: Paljenje zastave atak je na državu i međuetnički sklad

Ministarstvo kulture najoštrije osuđuje paljenje crnogorske zastave u Budvi.

"Ova zlonamjerna provokacija predstavlja atak na društveno i političko uređenje i međuetnički sklad Crne Gore, a posljedice uzrokovane ovakvim vandalskimčinom mogu dovesti do ugrožavanja mira i bezbjednosti države i njenih građana. Učestalo skrnavljenje državnih simbola i kulturnog nasljeđa Crne Gore u ovakvom političkom ambijentu ne doprinose smirivanju tenzija, a bez adekvatnog procesuiranja od strane države mogu imati teži društveni epilog", navedeno je u saopštenju Ministrastva kulture. 

Zato, kako navode još jednom poručuj da će, u saradnji sa nadležnim organima nastaviti odlučno da djeluju kako bi zaštitili kulturnu baštinu Crne Gore i državne simbole koji ispaštaju zbog aktuelnih političkih okolnosti.

"Napominjemo, paljenje crnogorske zastave u Budvi predstavlja eklatantan primjer krivičnog djela iz člana 370 i člana 198 Krivičnog zakonika Crne Gore. Članom 370 stav 1 ovog Zakona propisuje se da ko javno podstiče na nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože, religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, kazniće se od šest mjeseci do pet godina. Teži oblik ovog krivičnog djela propisan je stavom 3 koji kaže da ako je djelo učinjeno prinudom, zlostavljanjem, ugrožavanjem sigurnosti, izlaganjem poruzi nacionalnih, etničkih ili vjerskih simbola, oštećenjem tuđih stvari, skrnavljenjem spomenika, spomen-obilježja ili grobova, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Član 198 Krivičnog zakonika Crne Gore propisuje da će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine ko izloži poruzi Crnu Goru, njenu zastavu, grb ili himnu", navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture. 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR