10 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U Beogradu osnovano Crnogorsko vijeće, Perović predsjednik

Izvor: Ilustracija

Društvo

Comments 6

U Beogradu osnovano Crnogorsko vijeće, Perović predsjednik

Izvor: Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Crnogorsko vijeće, čiji je cilj da zastupa interese crnogorskih iseljenika u Srbiji i čuva i njeguje identitet i kulturnu baštinu Crnogoraca, osnovano je danas u Beogradu.

Iz Uprave za dijasporu saopšteno je da je na osnivačkoj Skupštini za predsjednika Vijeća izabran univerzitetski profesor Milenko Perović, za zamjenika predsjednika – zastupnika Dragoljub Gago Marković, a za sekretara Mirko Zečević.

Navodi se da je na Osnivačkoj skupštini koja je održana u Crnogorskoj kući u Beogradu i kojoj je prisustvovalo više od 50 uglednih Crnogoraca, usvojena Kulturna strategija crnogorske dijaspore u Srbiji, Statut udruženja, prezentovane programske aktivnosti Crnogorskog vijeća i izabrani organi udruženja.

Izabrani su i članovi Izvršnog odbora koji je statutarnim odredbama predviđen za dalje širenje Vijeća.

Direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović ukazao na je složenost situacije u kojoj se nalazi crnogorska zajednica u Srbiji.

"S obzirom na konstantne napade koji imaju za cilj potiranje crnogorskog identiteta i promjenu nacionalne/etničke svijesti crnogorske manjine u Srbiji i stoga zadatak Crnogorskog vijeća neće biti nimalo lak", rekao je Mitrović.

On je kazao je da Crnogorsko vijeće, u ostvarivanju ciljeva, ima i da će imati punu podršku Uprave kao resornog organa, i matične države.

Predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić poručio je da je to tijelo spremno da pomogne crnogorskoj dijaspori u Srbiji u političkom i diplomatskom pogledu, a radi ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava crnogorske zajednice.

Na Skupštini je usvojena i Kulturna strategija crnogorske dijaspore u Srbiji, koja podrazumijeva konkretne programske zadatke koje Udruženje u saradnji sa matičnom državnom treba da ostvari, radi čuvanja crnogorske tradicije i baštine i jačanja kulturnih veza crnogorske zajednice i matične države.

Iz Uprave za dijaporu kazali su da je Crnogorsko vijeće nova organizacija koja okuplja crnogorske asocijacije u Srbiji.

"Sa misijom da zastupa interese crnogorskih iseljenika u ovoj državi, kao i da čuva i njeguje identitet i kulturnu baštinu Crnogoraca u Republici Srbiji i da se bavi zaštitom individualnih i kolektivnih prava crnogorske nacionalne zajednice u ovoj državi", kaže se u saopštenju.

Konstituenti Crnogorskog vijeća su Crnogorska zajednica „Beograd“, Udruženje Crnogoraca Jugoistočne Srbije „Aleksinac“, Udruženje Crnogoraca Novog Sada, Udruženje Crnogoraca „Kula“ i Udruženje Crnogoraca „Nikola I“, kao i značajan broj uglednih ličnosti iz crnogorske nacionalne zajednice u Srbiji.

Navodi se da su osnivačkoj skupštini prisustvovali crnogorski ambasador u Srbiji Tarzan Milošević, generalni konzul Crne Gore u Generalnom konzulatu u Sremskim Karlovcima Dragan Đurović.

Skupštini su prisutvovali i pomoćnik direktora Uprave za dijasporu Ivan Jovović, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Aleksandar Dajković i zamjenik gradonačelnika Prijestonice Cetinje Petar Marković.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Stari Grad - mne

Ovo je za dubinsku analizu. Vijeće pod istim nazivom su osnovali isti ljudi 2011 godine u beogradskom Mažestiku. Isti je i predsjednik! Nikada ga nijesu rwegistrovali i nijesu održali za 9 godina ni jednu sjednicu. Zašto zvanična Pg ovo radi?

Lustica

Ajde hvala Bogu, velika podrska iz Boke! Samo tako i samo za Crnu Goru i za Crnogorce i nadam se da ce država Crna Gora puno da pomogne!

Terazijski Crnogorac

A zašto gospodin Perović ne priča na svom maternjem jeziku?Ja živim dugo u Srbiji i nijesam promijenio svoj govor ni dijalekt,a samim tim ni to što sam i odakle sam!