15 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

06.06.

25° / 15°

Nedjelja

07.06.

25° / 17°

Ponedjeljak

08.06.

26° / 17°

Utorak

09.06.

27° / 17°

Srijeda

10.06.

26° / 18°

Četvrtak

11.06.

23° / 18°

Petak

12.06.

25° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žabljak: U napadu pasa lutalica zaklano desetoro jagnjadi

Društvo

Comments 0

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Žabljak: U napadu pasa lutalica zaklano desetoro jagnjadi

Čopor pasa lutlica, juče oko 16 sati, napravio je krvavi pir u stadu Mića Durkovića iz sela Junča do pored Žabljaka.

Epilog je desetoro zaklanih jagnjadi i još toliko povrijeđenih.

“Buljuk od oko 150 odraslih ovaca i uz njih jagnjad, nalazili su se ispred štale odaljene od kuće oko 50 metara. Začuo se lavež  pasa i blejanje ovaca. Moja đeca su istrčala iz kuće i jedva uspjeli da odbrane uznemirene ovce. Kasno smo čuli jer su psi zaklali desetoro jagnjadi. Njihova tijela nalazili smo na širem prostoru”, kaže Mićo Durković  i dodaje da je povrijeđenu jagnjad smjestio u štalu gdje ih je pregledao veterinar i za mnoge je neizvjesno da li će preživjeti.

Durković dodaje da su psi lutalice i protekle zime tri puta napadali njegov buljuk i u tima napadima zaklali 12 ovaca.

“Svaki put sam se žalio nadležnim u Opštini ali pomoći nije bilo. Psi se nesmetano kreću I postali su velika opasnost. Namnožili su se ali niko ne djeluje da se problem riješi”, kaže Durković i na naše pitanje odgovara da svoj buljuk nije osigurao.

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević kaže za Antena M da je telefonom kontaktirao Durkovića I da će u poneđeljak vidjeti kako da mu pomognu da ublaži štetu. I njega i druge stočare poziva da osiguraju svoj stočni fond jer su uslovi veoma povoljni jer u premiji resorno ministarstvo učestvuje sa 50, Opština sa 30 a stočari sa 20 posto sredstava.

“Kao i drugi, imamo problem sa psima lutalicama. Kontaktirali smo azile u okolnim opštinama ali, I pored toga što bi plaćali njihove usluge, niko nije u mogućnosti da prihvati napuštene pse ili lutalice s našeg prostora”, kaže Vukićević.

Durković sa suprugom i desetoro đece egzistenciju nalazi u stočarskoj proizvodnji. U to poslu više puta su mu se dešavale štete. Prije desetak godina u napadu vukova na tor ostao je bez 70 ovaca a godinu dana kasnije 30 ovaca je stradalo od udara groma.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR