11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završetak rekonstrukcije Sat kule u kotorskom Starom gradu

Društvo

Comments 0

Završetak rekonstrukcije Sat kule u kotorskom Starom gradu

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Završetak rekonstrukcije kulturnog dobra Sat kule u kotorskom Starom gradu samo je početak kampanje ozbiljnih konzervatorsko-restauratorskih radova na zaštiti kulturne baštine Kotora kao dijela svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, saopšteno je je iz Opštine Kotor. 

"Na ovom projektu upotrijebljene su najsavremenije metode konzervacije drveta, keramike, kamena i metala, ali i najsavremeniji materijali koji se u Evropi danas koriste u oblasti konzervacije i restauracije. Urađena je stopostotna restauracija krovne konstrukcije i krovnog pokrivača koristeći u potpunosti stare tehnike i polaganja crijepa u krečni malter. Pritom je sačuvana stara krovna konstrukcija uz korištenje savremenih tehnika i materijala. Urađena je ozbiljna statička sanacija objekta spolja i iznutra. Sanacija unutrašnjih partija objekta koje su bile u velikoj mjeri oštećene i degradirane, izvršen je metodom injektiranja nove vezivne mase premium kvaliteta", navedeno je u saopštenju. 



U realizaciju projekta, kako je saopšteno bili su uključeni studenti završnih godina Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja, kao i Fakulteta za konzervaciju u Dubrovniku, Savina Ražnatović iz Budve i Vasilija Todorović iz Kotora.

To je dio programa obuke i edukacije mladih kadrova u sistemu zaštite kulturnih dobara u Crnoj Gori uz podršku Vlade države Crne Gore.

Radove na rekonstrukciji Kule gradskog sata izvodila je firma „Restarting ing“ doo iz Budve, a za stručni nadzor bili su zaduženi predstavnici firme "Dema" D.O.O. Kotor.

Sanacija Sat kule po projektu iznosi 27.856 eura, konsolidacija i restauracija Stuba srama i zvona 5.000 eura, kao i konsolidacija konstrukcije prema urađenom elaboratu 4.791 eura,  saopšteno je je iz Opštine Kotor. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR