8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šehović: Elektronski upis u vrtiće

Društvo

Comments 0

Šehović: Elektronski upis u vrtiće

Izvor: Mina

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

U Crnoj Gori danas je počeo elektronski upis u vrtiće, a procedura je jednostavna, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je kazao da će roditelji, po upisu djeteta, elektronski dobiti obavještenje o vaspitnoj grupi djeteta i o imenu vaspitača koji vodi tu grupu.

"Danas zvanično počinje i kampanja za povećanje obuhvata djece poredškolskim vaspitanjem“, rekao je Šehović.

On je saopštio da ugovoreni projekti rekonstrukcije ili izgradnje novih vrtića omogućavaju 2,5 hiljada novih mjesta za djecu.

E-upis u vrtiće može se obaviti na istoj veb adresi kao i upis u osnovne škole, koji je već otpočeo i biće dostupan od danas.

"Procedura je jednostavna jer i ovaj sistem automatski, unošenjem matičnog broja djeteta, povlači veliki dio podataka. Tako neće biti potrebe za izvodom iz matične knjige rođenih, ali ni potvrdom centara za socijalni rad", kazao je Šehović.

Govoreći početku kampanje za povećanje obuhvata djece predškolskim vaspotanjem, koji je u posljednjih nekoliko godina porastao na 73 odsto djece starije od tri godine, ministar je naglasio da razumije zašto roditelji "katkad cijene da bi djetetu do polaska u školu bilo ugodnije isključivo u toplini doma".

"I obrazovnom sistemu je ta opcija jednostavnija, no mi ne tražimo laka, već kvalitetna rješenja. Upravo zato poručujemo roditeljima da vrlo često nije najbolje ono što je najugodnije", kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, mora se naučiti dijete da novi ambijent nije uvijek prijetnja, već često šansa da se ljepše igra, da stekne prijatelje, da nešto nauči.

Direktorica vrtića „Vukosava Ivanović-Mašanović“ iz Bara Stanislava Bardić je kazala da ulaskom u vrtić dijete otkriva jedan novi svijet.

"Odvaja se od roditelja na duže vrijeme, upoznaje nove odrasle osobe koje se brinu o njemu, koje ga podržavaju i podstiču. Upoznaje svoje vršnjake, igra se sa njima stvara svoja prva mala prijateljstva", kazala je ona.

Bardić je rekla da dijete najbolje usvaja znanja u grupi, ali i spontano prihvata pravila ponašanja, što je krucijalno za njegov dalji razvoj.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR