12 °

max 17 ° / min 11 °

Nedjelja

25.10.

17° / 11°

Ponedjeljak

26.10.

20° / 11°

Utorak

27.10.

20° / 12°

Srijeda

28.10.

21° / 12°

Četvrtak

29.10.

21° / 10°

Petak

30.10.

20° / 10°

Subota

31.10.

21° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ko pomene četnike i Amfilohija ne gine mu krivična prijava

Izvor: MCP

Društvo

Comments 10

Izvor: Dnevne novine

Autor: Antena M

  • Viber

Ko pomene četnike i Amfilohija ne gine mu krivična prijava

Nevladina organizacija čiji je jedan od osnivača Zdravko Krivokapić, lider koalicije “Za budućnost Crne Gore”, uvela je manir da podnosi krivične prijave Višem državnom tužilaštvu i protiv pojedinaca koji svojim komentarima na Fejsbuk stranicama objave nešto što ima veze sa četnicima, Srpskom pravoslavnom crkvom, mitropolitom Amfilohijem, navodeći da je to sve usmjereno protiv Srba, te da građani koje su prijavili nijesu jedini “srbomrsci”, pišu Dnevne novine.

Javnost je upoznata sa prijavom koju je ova NVO podnijela protiv novinara i publiciste Ranka Đonovića zbog autorskog teksta u Dnevnim novinama u kojem iznosi svoje viđenje parlamentarnih izbora, ocijenivši da tom analizom Đonović širi vjersku i nacionalnu mržnju, te izaziva strah među srpskim stanovništvom.

Đonović nije jedini. Na tapetu NVO “Ne damo Crnu Goru” našlo se od 30. avgusta do 17. septembra petnaestak građana uglavnom zbog objava i komentara na FB stranici. Ne ulazeći u kvalifikaciju objava, te da li određene poruke podliježu krivičnoj odgovornosti, upada u oči tekst tužbi koje u ime pomenute nevladine organizacije podnosi njihov advokat Goran Čađenović.

Praktično svaku prijavu advokat završava na isti način:

“Naslovljeni organ krivičnog gonjenja ne smije gubiti iz vida da se više od trećine stanovništva u Crnoj Gori, za sada, izjašnjavaju kao Srbi i ponosni su potomci svojih časnih predaka…”

Čađenović u obraćanju državnom organu prvo iznosi laž da više od trećine stanovništva u Crnoj Gori čine Srbi, a potom ga na neki način upozorava da ima u vidu da ih je toliko “za sada”!

Zašto advokat ima potrebu prvo da iznese neistinu, a potom da potencira da je broj srpskog stanovništva u Crnoj Gori “za sada” više od jedne trećine? Očigledno da je ova nevladina organizacija potpuno sigurna da će se ostvariti plan srpske politike i projektovani nacionalni inžinjering o kojem javno priča istoričar Aleksandar Raković, da će na popisu u Crnoj Gori biti preko 40 odsto Srba i da će biti najbrojnija nacija.

A dok se to ne dogodi, treba nastaviti sa pravljenjem fame o ugroženosti Srba od crnogorskih građana koji na svojim FB profilima pominju četnike, što Čađenovića asocira na sve Srbe. Zašto je to tako, vjerovatno treba da ga pitanju oni koji su ga angažovali.

Među onima protiv kojih je podnijeta krivična prijava ni manje ni više nego Višem državnom tužilaštvu našli su se, primjera radi, izvjesna Nataša Karadžić, kao i Veselin Vujačić koji inače živi u Sloveniji.

U prijavi koja je objavljena na FB stranici NVO „Ne damo Crnu Goru”, advokat Čađenović navodi da je Karadžić na svom FB profilu „najvjerovatnije 15. septembra”, objavila sljedeći komentar: “Što bi Hrvat reka, četnika ni za komšiju, svaka li im je sveta’. Na to se svojim komentarom nadovezao Vujačić: “Hrvati središe svoju zemlju, a mi trpimo kad nijesmo imali srce Hrvata”. ..

Za NVO: “Ne damo Crnu Goru” ovo je izazivanje nacionalne i vjerske mržnje jer su, prema ocjeni njihovog advokata osumnjičeni mislili na sve Srbe, i imali “perfidnu aluziju” na dešavanja u Hrvatskoj tokom Oluje.

Zato je Čađenović u obrazloženju krivične prijave napisao da su ove objave direktna prijetnja upućena srpskom narodu, da su Karadžić i Vujačić ugrozili ne samo srpski narod u Crnoj Gori već i šire. Konstatuje da osumnjičeni nijesu usamljeni srbomrsci…pa je “nužno oglasiti ih krivim i najstrože kazniti”.

Tužba je podnijeta i protiv NN lica, za kojeg navode da se zove Bane, jer je “podstakao mržnju prema srpskoj etničkoj grupi” svojom izjavom televiziji N1 ispred Cetinjskog manastira 3. septembra ove godine. Izvjesni Bane izjavio je da je unuk narodnog heroja i da “barjačit niko neće četničkim zastavama” ni na Cetinju ni u Crnoj Gori.

U izjavi koja je bila povod za krivičnu prijavu Višem državnom tužilaštvu navodi se da je Bane rekao i sljedeće: “Jednom su na traktore išli, može im se desit opet, znamo što je bilo u Sarajevo, mi to ovđe puštit nećemo” da bi na dodatno pitanje o razlozima okupljanja kazao: “Eno ga tamo jedan sa bradom, veliki zlotvor, to je jedini razlog zla u Crnoj Gori u posljednjih 30 godina…”

Advokat je ocijenio da Bane misli na Amfilohija, te da je to “izazvalo veliki osjećaj lične i nacionalne ugroženosti” mitropolita Srpske crkve u Crnoj Gori.

To što Amfilohije naziva Crnogorce nakotom, volovima, što kune i proklinje sve koji nijesu vjerni Rusiji, nema nikakve veze, to nije izazivanje mržnje, ali jedan Bane jeste zaslužio da se protiv njega podnosi krivična prijava zbog javne izjave sa skupa na Cetinju, pišu DN. 

Advokat Krivokapićeve NVO još konstatuje da je izvjesni Bane “navodni unuk narodnog heroja”, da on nije “usamljeni fanatik”, i da je “izričiti pristalica nasilnog protjerivanja SPC i svih Srba iz CG”. 

Čađenović je takođe skup na Cetinju okarakterisao kao otvoreni poziv na istrebljenje Srba. Na isti način reagovao je prije par dana i istoričar Raković koji je u svom intervjuu jasno saopštio da je Cetinje kao Blajburg, da je skup ispred Cetinjskog manastira bio ustaški pir.

Zasad na ovakve konstatacije niko nije reagovao. Možda se neki Bane opet javi da Rakoviću i družini odgovori, makar po cijenu da dobije novu krivičnu prijavu. Ako pomene četnike. Mada ostaje nejasno zašto advokat Čađenović sve Srbe poistovjećuje sa četnicima!

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Vesna Kiss

Ko je sakrivao Karadzica, ko je htjeo da postavi spomenik Pavlu Djurisicu, ko je na litijama pjevao cetnicke pjesme, itd, itd

Crnogorka

Eto kako izgleda njihova sloboda. A to što oni nas svačim nazivaju, kopiladima, komponuju pogrdne pjesme o presjedniku države, sve to je dozvoljeno. To je demokratija po srpsko. Evo na snimku Krivokapić reče da od onog kriminalca može naša omladina mnogo da nauči. A gdje su naše nvo.