15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Danas je Svjetski dan borbe protiv bjesnila: Crna Gora uspješna u iskorjenjivanju ove smrtonosne bolesti

Društvo

Comments 0

Danas je Svjetski dan borbe protiv bjesnila: Crna Gora uspješna u iskorjenjivanju ove smrtonosne bolesti

Autor: Antena M

  • Viber

U Crnoj Gori, od marta 2012. godine nije zabilježen nijedan slučaj bjesnila, ni kod domaćih, ali ni kod divljih životinja, što je rezultat aktivne politike koje u cilju iskorjenjivanja ove bolesti sprovode Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, saopšteno je iz tog resora.

"Svetski dan borbe protiv bjesnila - 28. septembar prilika je da se podsjetimo na ovaj rezultat i mjere koje se na tom planu sprovode.
Uprava za bezbjednost hrane, kao i ranijih godina, obiljležava ovaj dan aktivnim učešćem u borbi protiv bjesnila i promovisanjem identifikacije i registracije pasa čipovanjem, kontinuirane vakcinacije pasa, nastavkom sprovođenja oralne vakcinacije lisica i drugih divlјih životinja, kao i edukacijom stanovništva i stručne javnosti.

Bjesnilo je najopasnija i najsmrtonosnija zarazna bolest poznata čovječanstvu, smrtonosna za ljude i životinje, od koje u svijetu godišnje umre blizu 60 000 ljudi, uglavnom djece, u nerazvijenim zemljama. U više od 95% slučajeva bjesnilo kod ljudi je posljedica ujeda pasa nevakcinisanih protiv bjesnila", piše u saopštenju.

Podrška za čipovanje i vakcinaciju

Vakcinacija pasa je, kako je saopšteno, jedan od najefikasnijih načina za sprečavanje pojave bjesnila.

Na tom planu, značajni rezultati postignuti su u prethodnih godinu dana, naveli su iz ovog resora, od uspostavljanja jedinstvenog sistema za identifikaciju i registraciju pasa, i akciju čipovanja i vakcinacije pasa protiv bjesnila.

"Obilježavanje pasa i vakcinacija protiv bjesnila se podržava kroz Agrobudžet, pa se obavlja uz simboličnu participaciju vlasnika od 2€ po psu.  Samo kroz ovu akciju, u prethodnih godinu vakcinisano je više od 18.000 pasa.

Identifikaciji pasa podliježu svi psi koji nijesu identifikovani u skladu sa propisima, kao i novorođeni psi, najkasnije 90 dana od datuma rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti ili napuštanja legla.

Očekujemo da će u skladu sa evidentnim rastom nivoa odgovornosti vlasnika kućnih ljubimaca, ne samo pasa, nego i mačaka, broj vakcinisanih životinja rasti u narednom periodu.

Uprava upućuje apel vlasnicima pasa i mačaka, kao i lovcima da svoje pse redovno vakcinišu. Koristimo ovu priliku da pozovemo organe lokalne samouprave da preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti na zbrinjavanju pasa i mačaka lutalica u skladu sa Zakonom o zaštiti dobrobiti životinja.

Podsjećamo i da se od 2011. godine, uz podršku EU, u kontinuitetu sprovodi oralna vakcinacija lisica i drugih divljih životinja, vazdušnom distribucijom vakcina – mamaca na cijeloj teritoriji Crne Gore. Cilj je stvoriti dovoljno visok nivo zaštite populacije divljih životinja protiv ove bolesti, a posljedično prekinuti lanac prenošenja virusa sa divljih na domaće životinje i ljude", piše u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR