10 °

max 13 ° / min 10 °

Petak

03.05.

13° / 10°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CDT traži da se na popisu ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti

Društvo

Comments 2

CDT traži da se na popisu ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uputio je inicijativu da se prilikom sprovođenja narednog popisa odbaci praksa prikupljanja podataka o etničkoj (nacionalnoj) i religijskoj (ne)pripadnosti kao i jeziku kojim građani govore.

Ovaj prijedlog, kako je saopšteno iz CDT-a, predstavlja diskontinuitet sa dosadašnjim praksama, načinom razumijevanja suštine popisa, državne politike u odnosu na njega, ali i sa načinom ponašanja relevantnih političkih i drugih društvenih aktera u toku njegove pripreme i sprovođenja.

"Prethodna praksa nije bila nelegitimna, ali po našem mišljenju jeste anahrona, pa želimo predočiti jedan alternativni način razmišljanja za drugačije razumijevanje suštine ove važne društvene akcije.  

Ova inicijativa je u potpunosti u skladu sa budućim EU obavezama Crne Gore koje podrazumijevaju da se popisi sprovode registraciono, bez izjašnjavanja građana, jer je dosadašnji konvencionalni način prikupljanja i obrade podataka prevaziđen, zastario i manje pouzdan. Vlada je u toku mandatnog perioda 2016-2020. godine počela pripremne aktivnosti u ovom pravcu, ali one nijesu završene na vrijeme, pa će se i ovaj popis sprovoditi na ovaj, konvencionalni način", navode iz CDT.

U Crnoj Gori, kako kažu, vlada uvriježeno mišljenje da se popis odvija radi izjašnjavanja građana o vjeri, naciji i jeziku.

"Shvatanje popisa kao takmičenja između Crnogoraca i Srba, Bošnjaka i Muslimana, kao nadmetanja građanskog i nacionalnog i slično, imaće dugoročne negativne posljedice za naše društvo. To se već moglo vidjeti u prethodnom desetogodišnjem periodu kada je država Crna Gora, politički kalkulišući, jasno skrenula sa kursa građanske države i ugrozila sopstvene ustavne principe. Dosadašnje elite na vlasti nijesu imale interesa da nakon 2006. godine naprave zaokret u ovoj politici, a time i zaokret u stvarnom, a ne formalnom, stvaranju građanskog društva", navodi se, između ostalog, u saopštenju CDT-a.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Bajče

Bravo za CDT . Sad neka EU malo poprica sa Dritanom i da vidimo da li je njegovo opredjeljenje zaista gradjansko . I sa Aleksom Blečićem , naravno . Samo sto nema teorije da ce osim floskula i partijske reklame, od njega dobiti ama bas i jedan jedini odgovor.

Naroz

Jes’, pa da 1200 popova ostane bez granta. :)