16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Povodom 102 godine od Podgoričke skupštine Vuković spustio zastave do zemlje!

Društvo

Tag Gallery
Comments 32

Povodom 102 godine od Podgoričke skupštine Vuković spustio zastave do zemlje!

Autor: Antena M

  • Viber

Gradonačelnik Podgorice i visoki funkcioner Demokratske partije socijalista Ivan Vuković juče je, povodom 102 godine od Podgoričke skupštine odlučio je da spusti zastave do zemlje i ugasi svijetla ispred zgrade SO u naredna četiri dana!

Ovaj čin izazvao je s jedne strane divljenje kod Crnogoraca.

Dok su, s druge strane srpski mediji taj čin nazvali skandaloznim.

Podgorička skupština 1918 - čiji je zvanični naziv: Velika narodna skupština srpskog naroda u Crnoj Gori- ustanovljena suprotno tada važećem Ustavu države Crne Gore i njenom pravnom poretku - dana 26. novembra 1918. (13. novembra po starom kalendaru) donijela je Odluku kojom je: ukinuta država Crna Gora, njena teritorija unitaristički sjedinjena (pripojena) teritoriji države Srbije i njen narod inkorporiran u srpski!

Ukinuta je država, u vrijeme donošenja Odluke suverena, međunarodno priznata koja je imala Ustav, vladaoca, Narodnu skupštinu, kao ustavotvorni i zakonodavni organ, Vladu, pravni poredak. Kod čijeg suverena su Srbija i sve tadašnje savezničke velike sile imale svoja diplomatska predstavništva.
Crnogorski narod koji je Odlukom inkorporiran, uključen u srpski narod, pridodat njemu, vjekovima je bio samostalan istorijski činilac i subjekt.

Odlukom određeno, postalo je realnost odmah nakon njenog donošenja i trajalo je 23 godine, kada su u tokovima Narodnooslobodilačke borbe protiv njemačko - italijanske okupacije 1941-1945. godine stvoreni uslovi za vaspostavu crnogorske državnosti, sa državnim statusom federalne jedinice u okviru šestočlane jugoslovenske federacije.

Komentari (32)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Bravo.Treba se suprostavljati cetnickoj bandi na svaki nacin.Pozdrav slobodarskoj Crnoj Gori i braci Crnogorcima iz Livna.Neka vam je vjecna Crna Gora.Bosanski Hrvat.

europeac

Ivane Vukoviću imaš moj glas za bilo koju političku funkciju na sljedećim izborima. Ti si nam "NADA" za svrgavanje APOSTOLA I TROJNOG PAKTA, ako Bog da i prije isteka njihova mandata. NEKA NAM JE VJEČNA